Τοπικά

Ράλι τιμών στα καύσιμα παρά την επιβολή πλαφόν

Καμία θετική επίδραση στη μείωση της τιμής των καυσίμων δεν αναμένεται να έχει το πλαφόν που η κυβέρνηση επέβαλε, καθώς αφορά στο μέσο περιθώριο κέρδος των πρατηριούχων, τονίζουν παράγοντες του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα την επιβολή πλαφόν κέρδους στα καύσιμα και σε όποιο προϊόν σχετίζεται ή επηρεάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως τα σιτηρά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην Εκπομπή «Παρεμβάσεις» του Blue Sky, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η σχετική διάταξη – τροπολογία είναι έτοιμη και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Οι πρατηριούχοι στη Μαγνησία ανέμεναν με ενδιαφέρον την εξειδίκευση της απόφασης για το πλαφόν.
Μιλώντας χθες το πρωί στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού η πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων κ. Βάσω Κοντοχρήστου ανέφερε πως «το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει και στο κλείσιμο πρατηρίων, αν οι συνάδελφοι αναγκαστούν να αγοράζουν πιο ακριβά το πετρέλαιο. Παράλληλα οι τιμές αυξάνονται συνεχώς μέρα με τη μέρα. Όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τίποτα δεν είναι βέβαιο. Η κυβέρνηση αντί να αποφασίσει το πλαφόν, θα έπρεπε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης για να πέσουν οι τιμές».
Τελικά σε νέες δηλώσεις της χθες το απόγευμα και, ενώ η κατάσταση είχε ξεκαθαρίσει, η ίδια ανέφερε πως «το πλαφόν αφορά στο μέσο περιθώριο κέρδους των πρατηριούχων, κάτι δηλαδή που είχε συμβεί και πέρυσι στην καραντίνα. Έτσι δεν αλλάζει κάτι για τον καταναλωτή που ανέμενε μείωση της τιμής. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης είναι περισσότερο ένα επικοινωνιακό τρικ, καθώς οι τιμές αυξάνονται μέρα με τη μέρα».

Στη Μαγνησία η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε χθες στο 1,95 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα στα νησιά των Σποράδων ξεπερνά τα δύο ευρώ και έτσι, όπως πάει η κατάσταση, μπορεί να φτάσει και τα 2,20 ευρώ. «Εκτιμούμε πως μέσα σε δύο-τρεις μέρες, ίσως και νωρίτερα, η τιμή της βενζίνης στην ηπειρωτική Μαγνησία θα φτάσει τα δύο ευρώ. Η διεθνής τιμή του βαρελιού χθες ήταν στα 111 δολάρια από τα 100 δολάρια που ήταν προχθές και τα 90 δολάρια πριν μια εβδομάδα. Οι πρατηριούχοι είναι ανάστατοι με τις τιμές που βλέπουν. Πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι είχε να συμβεί αρκετά χρόνια, ενώ στα 100 δολάρια βρισκόταν το 2012. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όμως η κυβέρνηση αντί να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις από τα διυλιστήρια, αρχίζει από τον τελευταίο στον κρίκο της αλυσίδας που είναι ο πρατηριούχος. Εμείς πρέπει να σημειώσουμε ότι θέλουμε φθηνές τιμές στα καύσιμα για να μπορεί να καταναλώνει ο κόσμος. Με τη σημερινή κατάσταση, περιορίζονται και οι μετακινήσεις, αφού ακριβαίνει η μεταφορά».

Το πετρέλαιο θέρμανσης
Στο 1,36 ευρώ το λίτρο και με ανοδικές τάσεις βρίσκεται ήδη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Μαγνησία φέρνοντας σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Share
Ετικέτες: καύσιμα

Πρόσφατα άρθρα

Οικογενειακός φίλος της 17χρονης: Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτοκτονία, ίσως κρύβονται κι άλλα πράγματα

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία στον Μοχό της Κρήτης μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Πέτρας…

26 Μαΐου 2024

Ημερίδα για τα έργα της Άλκης Ζέης και της Ζωρζ Σαρί

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Μαγνησίας και το τμήμα Σχολικών δραστηριοτήτων, σε…

26 Μαΐου 2024

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πτήση της Qatar Airways ύστερα από αναταράξεις

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από νέο περιστατικό με αναταράξεις. Αυτή την φορά, πτήση της Qatar…

26 Μαΐου 2024

Ιερέας δάγκωσε γυναίκα που ήθελε να κοινωνήσει – Η ιστορία πίσω από το απίστευτο περιστατικό

Έναν ιερέα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο συλληφθείς φέρεται να δάγκωσε…

26 Μαΐου 2024

Οργή για την απόφαση της Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Οργισμένη είναι η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας από την Κρήτη, η οποία πέθανε έπειτα από…

26 Μαΐου 2024

Άνδρας με μηχανάκι έχασε τον έλεγχο και τραυματίστηκε έξω από τον Βρυότοπο

Τροχαίο ατύχημα καταγράφηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, έξω από τον Βρυότοπο του Δήμου…

26 Μαΐου 2024