Πολιτισμός

“Μια φορά θυμάμαι” – Αφιέρωμα στο “Νέο Κύμα” με καλεσμένο τον Λίνο Κόκοτο στον Βόλο

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, τραγούδι, όμορφες εικόνες, νοσταλγία και έντονα συναισθήματα, θα ζήσει το κοινό του Βόλου την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου. Η βραδιά με τίτλο “Μια φορά ..θυμάμαι” θα είναι αφιερωμένη στα τραγούδια και τη μουσική του “Νέου Κύματος” και θα παραστεί ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της εποχής, ο Λίνος Κόκοτος, ο οποίος και θα τιμηθεί για την προσφορά του στην ελληνική μουσική.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες:
Ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος
Στο τραγούδι:
Πένυ Ξενάκη, Έρρικα Πατρικίου, Μαρία Κανελλοπούλου
Πιάνο -Μαέστρος: Γιώργος Τσοκάνης
Κιθάρα-τραγούδι :Κώστας Τζιαγκούλας
Μπουζούκι -τραγούδι: Δημήτρης Σαββαΐδης
Βιντεοπροβολές: Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’

Θα ακουστούν τραγούδια της χρυσής εποχής των συνθετών:
Γιάννη Σπανού, Μάνου Λοϊζου, Νότη Μαυρουδή, Γιάννη Γλέζου, Λάκη Παππά, Μιχ. Βιολάρη, Κώστα Χατζή, Γιάννη Αργύρη, Λίνου Κόκοτου, Δ. Σαββόπουλου, Αρλέτας, Παπακώστα κ.ά.
που είχαν ερμηνεύσει οι:
Λάκης Παππάς (συνθέτης – τραγουδιστής), Γιώργος Ζωγράφος (τραγουδιστής), Αρλέτα (στιχουργός, συνθέτης – τραγουδίστρια), Νότης Μαυρουδής(συνθέτης), Λίνος Κόκοτος, Νίκος Καλλίτσης, Καίτη Χωματά (τραγουδίστρια), Πόπη Αστεριάδη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μιχάλης Βιολάρης, Ρένα Κουμιώτη, Κώστας Χατζής, Διονύσης Σαββόπουλος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας (συνθέτης – στιχουργός – τραγουδιστής), κ.ά.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Συμβολική Τιμή εισόδου 8 ευρώ – Εισιτήρια προπωλούνται :Μουσικός Οίκος ΚΕΧΑΪΔΗ -28ης Οκτωβρίου 118Α-Τηλεφ. 24210-37891 και Καφέ “4 Εποχές” – Σπ. Σπυρίδη 77- Βόλος , Τηλέφ. 24210-22266).

Ο Λίνος Κόκοτος

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης, θα τιμηθεί ένας από πρωτεργάτες της δημιουργίας του ‘Νέου Κύματος ” , ο συνθέτης Λίνος Κόκοτος, που έβαλε τη δική του σφραγίδα και διαμόρφωσε, μαζί και με άλλους μεγάλους συνθέτες, τον νεότερο μουσικό μας πολιτισμό.
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το Φεβρουάριο του 1945 και τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Αιγάλεω. Μέλος της χορωδίας του σχολείου του από πολύ μικρός, πραγματοποίησε αργότερα σπουδές στο Ωδείο Αθηνών (1961). Ο πρώτος καλλιτέχνης που πίστεψε στο ταλέντο του και τον ενθάρρυνε έμπρακτα στο ξεκίνημά του την ίδια χρονιά, ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Πέντε χρόνια αργότερα (1966) παρουσίασε τη δουλειά του στις μπουάτ της Πλάκας μαζί με άλλους συνθέτες του “Νέου Κύματος”. Ο πρώτος του δίσκος που κυκλοφόρησε ήταν οι «Ώρες» (1969) από την εταιρεία «LYRA» του Αλέκου Πατσιφά.
Στη συνέχεια γνωρίστηκε ή συνεργάστηκε με μια πλειάδα ερμηνευτών και στιχουργών, μεταξύ των οποίων οι Αργύρης Βεργόπουλος, Άκος Δασκαλόπουλος, Τάσος Μωραΐτης, Γιώργος Ζωγράφος, Νίκος Καλλίτσης, Νότης Μαυρουδής, Γιάννης Σπανός, Μάνος Λοΐζος, Νίκος Ξυλούρης, Καίτη Χωματά, Πόπη Αστεριάδη, Μιχάλης Βιολάρης, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Σωτηρία Μπέλλου, Δήμητρα Γαλάνη, Μανώλης Μητσιάς, Ρένα Κουμιώτη, Γιάννης Πουλόπουλος, Μαρία Δουράκη, ενώ δούλεψε μαζί με τους Λευτέρη Παπαδόπουλο, Γιώργο Αρμένη, τον ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και μελοποίησε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη (1973, “Θαλασσινό Τριφύλλι”). Το 2015 επέστρεψε στο προσκήνιο με νέες δημιουργίες.
Τα έργα του κινούνται από το χώρο της δισκογραφίας έως του θεάτρου, στο οποίο επίσης συνεισέφερε, γράφοντας τη μουσική πολλών παραστάσεων

“Νέο Κύμα” – Μια εποχή που όλοι νοσταλγούν

Τα χρόνια του “ΝΕΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ” είναι σίγουρα μια εποχή που αξίζει να θυμόμαστε, που οι πιο μεγάλοι, τη νοσταλγούν και οι νεότεροι θα’ θελαν να την έχουν ζήσει. Γιατί το “ΝΕΟ ΚΥΜΑ” έγινε πια μύθος, όπως και οι Πλακιώτικες μπουάτ, που άνθισαν μαζί του. Και σήμερα που το τραγούδι κυκλοφορεί μέσα στη νύχτα όλο και πιο συχνά ημίγυμνο, μπορούμε να το πούμε: το “ΝΕΟ ΚΥΜΑ” και οι δημιουργοί του είχαν ευγένεια και ήθος. Και τα τραγούδια τους ήταν μια γνήσια καλλιτεχνική έκφραση. Μια κατάθεση ψυχής από ανθρώπους με ευαισθησία, παιδεία και ταλέντο, που πολύ λίγο νοιάζονταν για το παιχνίδι της αγοράς και τους κανόνες του μάρκετινγκ.

Το Νέο Κύμα χαρακτηριζόταν από συνθέσεις με εκφραστική λιτότητα και ευαισθησία, ενώ περιείχε αρκετά στοιχεία δανεισμένα από τη μπαλάντα. Βασίστηκε στην ευαισθησία διακεκριμένων συνθετών της εποχής (κυρίως του Μάνου Χατζιδάκι), γρήγορα όμως απέκτησε τη δική του αυθυπαρξία. Οι καλλιτέχνες αρχικά ερμήνευαν τα τραγούδια τους- συνήθως με συνοδεία κιθάρας και πιάνου- σε μικρές καλλιτεχνικές αίθουσες, τις λεγόμενες μπουάτ ( στην Πλάκα). Οι στίχοι στα τραγούδια του νέου κύματος έχουν περιεχόμενο ερωτικό, κοινωνικό και πολιτικό.

Πληροφορίες : Κώστας Σκριάπας – Πρόεδρο Συλλόγου Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας και Δικτύου ‘Περραιβια” Τηλέφ.6974-881944 , E-Mail: [email protected]

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το