Τοπικά

“Έξυπνες” πινακίδες θα ενημερώνουν τους Βολιώτες για την κίνηση στους δρόμους και την ποιότητα της ατμόσφαιρας

«Έξυπνες» πινακίδες προτίθεται να εγκαταστήσει στην πόλη του Βόλου η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως προανήγγειλε μιλώντας σήμερα στο Ράδιο ΕΝΑ η Αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε συγκεκριμένα ότι η πρόταση έγινε από τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Σαχαρίδη, ο οποίος μετέχει στην ομάδα επιστημόνων που μελετά το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο.
Σε συνάντηση που είχαν χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας συζητήθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου, για την τοποθέτηση «έξυπνων» πινακίδων σε πέντε ή έξι καίρια σημεία της πόλης. Οι ηλεκτρονικές πινακίδες θα ενημερώνουν το κοινό για την κίνηση στους δρόμους και ταυτόχρονα θα έχουν ένδειξη για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, καθώς θα είναι συνδεδεμένες με τους σταθμούς μέτρησης. Η ένδειξη θα χρωματίζεται ανάλογα με τον βαθμό επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από τους ρύπους.

Σε λίγους μήνες η ερευνητική ομάδα του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ., Γιώργου Σαχαρίδη που ερευνά την αέρια ρύπανση στην πόλη, θα είναι σε θέση να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει κάνει για τη ρύπανση στον Βόλο σε συνδυασμό με τη νοσηρότητα του πληθυσμού, ενώ το δίκτυο μέτρησης παραμένει και είναι δυνατόν σε online σύνδεση οι Βολιώτες να παρακολουθούν τις μετρήσεις που για την ώρα γίνονται ανά μερικά δευτερόλεπτα στα σημεία που έχουν επιλεγεί. Παρατήρησε πάντως ότι παρατηρούνται υπερβάσεις μικροσωματιδίων μία μέρα στις τρείς τους 11 μήνες που γίνονται οι μετρήσεις.

Μέχρι τον Απρίλιο θα γίνει ο συσχετισμός των μετρήσεων με τις πηγές ρύπανσης αλλά και ο αντιστοίχιση με τα στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου που θα κάνει η ομάδα του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστα Γουργουλιάνη, για να πιστοποιήσει σε ποιες περιπτώσεις ευθύνεται η αερορύπανση με τη θνησιμότητα του πληθυσμού.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τροχαίο στη Λαρίσης – photos

Τροχαίο σημειώθηκε σήμερα το βράδυ στη Λαρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε άνδρας…

24 Νοεμβρίου 2023

Ισραήλ: Με λούτρινα και παιχνίδια περιμένουν στα νοσοκομεία τα παιδάκια που κρατούνταν όμηροι και απελευθερώθηκαν

Συγκινητικές εικόνες εκτυλίσσονται σήμερα στο Ισραήλ, όπου επιστρέφουν οι 13 όμηροι που κρατούσε η Χαμάς. Ανάμεσά τους βρίσκονται…

24 Νοεμβρίου 2023

Παιδική πορνογραφία: Στα χέρια της αστυνομίας 25χρονος – Πώς διεθνής έρευνα «ξεσκέπασε» τη δράση του

Μία ακόμα υπόθεση φρίκης, παιδικής πορνογραφίας έρχεται να συγκλονίσει τη χώρα μας, καθώς στις «δαγκάνες»…

24 Νοεμβρίου 2023

Προαστιακός ξεκίνησε για το Αεροδρόμιο αλλά βρέθηκε στα Λιόσια – Νέα ιστορία ελληνικής παράνοιας

Απίστευτο αλαλούμ και μπέρδεμα που σίγουρα δεν συνάδει με τις υποδομές και τις μεταφορές μίας…

24 Νοεμβρίου 2023

Σωματίδιο εξαιρετικά υψηλής ενέργειας πέφτει στη Γη από το… πουθενά

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα σπάνιο και εξαιρετικά υψηλής ενέργειας σωματίδιο που πέφτει στη Γη, το…

24 Νοεμβρίου 2023

Ελένη Τοπαλούδη: Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της κατέθεσαν συγγενείς της – Ζητούν 980.000 ευρώ

Αγωγή σε βάρος των δολοφόνων της Έλενης Τοπαλούδη κατέθεσε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας που…

24 Νοεμβρίου 2023