Τοπικά

«Ψάρεψαν» χρήματα από λογαριασμό Βολιώτη

 

Θύμα απάτης έπεσε ακόμη ένας Βολιώτης, που σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές προσπάθησε να συνδεθεί με το internet banking της τράπεζάς του μέσω της αναζήτησης από την Google, ωστόσο, εισήλθε σε εικονικό περιβάλλον και εξαπατήθηκε από επιτήδειο, που του άδειασε τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Η απάτη φέρεται να συνέβη το καλοκαίρι, ωστόσο, η υπόθεση έφθασε τώρα στη δικαιοσύνη και το ζήτημα δεν είναι τα μερικές εκατοντάδες ευρώ που άρπαξε ο απατεώνας από τον απρόσεκτο Βολιώτη, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τον εξαπάτησε. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο Βολιώτης προτίμησε αντί να εισέλθει στο ιντερνετικό banking της τράπεζάς του μέσω του δικού του προσωπικού λινκ, χρησιμοποιώντας τους δικούς του προσωπικούς κωδικούς, επέλεξε να εισέλθει μέσω της αναζήτησης της Google. Αντί, ωστόσο, να εισέλθει στον τραπεζικό του λογαριασμό, εισήλθε σε εικονικό περιβάλλον τράπεζας, όπου έδωσε τα προσωπικά του στοιχεία και τους κωδικούς του… Ο απατεώνας που καιροφυλακτούσε, αμέσως άρπαξε τους κωδικούς, μπήκε στον πραγματικό τραπεζικό λογαριασμό του Βολιώτη, τον οποίο και άδειασε σε λίγα λεπτά. Τα χρήματα που φέρεται να αφαίρεσε πάντως δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την απάτη, ωστόσο, ο Βολιώτης δύσκολα θα πάρει πίσω τα χρήματά του, αφού με τέτοια χρηματικά ποσά δεν ασχολούνται οι αρμόδιες Αρχές…
Πρόκειται για τη λεγόμενη απάτη «phishing» (ψάρεμα), μήνυμα που φαίνεται να προέρχεται από τράπεζα ή κάποια άλλη δημοφιλή ηλεκτρονική υπηρεσία και το οποίο μας ζητά ευαίσθητες πληροφορίες, όπως έναν αριθμό πιστωτικής κάρτας κλπ. Η πιο κοινή τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» είναι να μιμηθεί κάποιος μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προκαλώντας το θύμα να συμπληρώσει τα στοιχεία του λογαριασμού του σε μια ψεύτικη φόρμα μέσα στο κείμενο του μηνύματος, σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο ή παραπέμποντάς τον σε μια ιστοσελίδα. Η Αστυνομία συστήνει: Δεν ανοίγουμε ποτέ, πριν σιγουρευτούμε για την ασφάλειά τους, τους συνδέσμους που επισυνάπτονται στο mail. Κι αυτό γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε έναν κακόβουλο ιστότοπο ή να μολυνθεί ο υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό μας κλπ. με κακόβουλο λογισμικό. Ελέγχουμε τον τρόπο γραφής του mail, καθώς και την ορθογραφία του, είμαστε δε πάντα υποψιασμένοι, όταν δεν αναφέρει συγκεκριμένα το όνομά μας εντός του κειμένου. Καμία τράπεζα δεν ζητάει προσωπικά στοιχεία μέσω mail, γι’ αυτό δεν δίνουμε ποτέ τέτοιου είδους πληροφορίες ηλεκτρονικά. Ελέγχουμε τακτικά τους λογαριασμούς μας στο διαδίκτυο (τραπεζικούς, on line λογαριασμούς κλπ.), προκειμένου να έχουμε ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα για αυτούς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το