Τοπικά

Προβληματίζει η μελέτη θνησιμότητας για τη Μαγνησία – Ρύπανση, διατροφή, άγχος επιδρούν στην υγεία μας

Την ανησυχία τους για τα αποτελέσματα της μελέτης νοσηρότητας και θνησιμότητας που ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δείχνουν αύξηση των καρκίνων και των εγκεφαλικών στη Μαγνησία σε σχέση με άλλους Νομούς της χώρας, εκφράζουν υγειονομικοί φορείς. Στο θέμα της διερεύνησης των αιτιών, αν και αυτό αποτελεί τον στόχο της επόμενης φάσης της μελέτης οι επιστήμονες δεν αποκλείουν τη συσχέτιση των ασθενειών με την κατανάλωση αλκοόλ, την κακή διατροφή, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το άγχος και την πίεση ως απόρροια της οικονομικής κρίσης.
Σημειώνεται πως για την εκπόνηση της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Νοσοκομείο Βόλου, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, η Περιφέρεια και άλλοι φορείς.

Το επόμενο στάδιο της μελέτης είναι η διερεύνηση των αιτιών στις παθήσεις που έχουν εντοπιστεί και η καταπολέμησή τους για τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ματθαίος Δραμητινός επισήμανε πως «πρόκειται για επιστημονική έρευνα που αποτυπώνει την κατάσταση της υγείας του πληθυσμού στη Μαγνησία και τους άλλους Νομούς της Θεσσαλίας την τελευταία 15ετία. Ήδη έχουμε ένα παρατηρητήριο νοσηρότητας και το οποίο εμπλουτίζεται. Από τη μελέτη φαίνεται για τη Μαγνησία πως έχουμε αύξηση σε ορισμένα είδη καρκίνων, όπως ήπατος, και των εγκεφαλικών σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σύμφωνα με τη μελέτη βρέθηκε ότι στη Νέα Ιωνία ήταν αυξημένη η ηπατίτιδα Β’ που επιδρά στον καρκίνο του ήπατος, ενώ για την ίδια μορφή καρκίνου υπάρχει συσχέτιση και με την κατανάλωση αλκοόλ. Τα εγκεφαλικά που είναι τετραπλάσια σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, είναι επίσης μια πολυπαραγοντική νόσος και σχετίζεται με την υπέρταση, το σάκχαρο, την παχυσαρκία, τη μη άθληση, αλλά και με τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς έχει αποδειχθεί ότι τα μικροσωματίδια PM2,5 περνούν στο ενδοφύλλιο του αγγείου και προκαλούν οξέα στεφανιαία και εγκεφαλικά επεισόδια. Άρα και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να προχωρήσει η έρευνα. Επίσης η Μαγνησία έχει 45% περιστατικά περισσότερα καρκίνου του οισοφάγου σε σχέση με άλλους Νομούς που συνήθως συνδέεται με τη διατροφή αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου τόνισε και την επίδραση του άγχους λέγοντας πως στην εκδήλωση αναφέρθηκε πως ο χρόνιος αλκοολισμός μέχρι το 2010 έβαινε μειούμενος, ενώ στη συνέχεια παρατηρείται αύξηση που συνδυάστηκε και με την ένταση και το στρες λόγω των μνημονίων».
Μάλιστα ο κ. Δραμητινός συνέστησε στον πληθυσμό την αυτοπροστασία με τη μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ, την εστίαση στην άσκηση και τη σωστή διατροφή αλλά και τη βελτίωση της ατμόσφαιρας. «Πρέπει να προσέξουμε τόσο εμείς ως πολίτες, όπως να κινηθούμε, να περπατήσουμε, να τρώμε πιο υγιεινά, αλλά και η πολιτεία για τα ευρύτερα θέματα».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης ανέφερε πως «η ένταση των παθήσεων ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή στη Μαγνησία. Για παράδειγμα στο Νότιο Πήλιο καταγράφεται αύξηση των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ στον Βόλο παρατηρείται μεγάλη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου του ήπατος και του οισοφάγου καθώς και των εγκεφαλικών. Επίσης στη Μακρινίτσα έχουμε αρκετά περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων. Βέβαια πρόκειται για μια περιγραφική μελέτη και θα ακολουθήσει η αιτιολογική μελέτη».
Αναφερόμενος στα αίτια ο κ. Τσάμης είπε πως «Γενικώς έχουν καταγραφεί παθήσεις που είναι πολυπαραγοντικές. Στη μελέτη φάνηκε πως στην περιοχή υπάρχει έντονος εθισμός στο αλκοόλ λόγω και της κρίσης που επιφέρει κίρρωση του ήπατος και με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Επίσης για τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουμε τους γνωστούς παράγοντες, όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, αλλά υπάρχει και η επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα από την αύξηση των μικροσωματιδίων που εκλύονται από την καύση επικίνδυνων υλικών και όχι μόνο. Και μάλιστα υπάρχει παλιότερα έρευνα για τη συσχέτιση της ρύπανσης με τα εγκεφαλικά και τα καρδιολογικά περιστατικά. Οι ανησυχίες δεν είναι αβάσιμες λοιπόν και πρέπει όλοι να ενεργοποιηθούμε».

Η επίδραση του μνημονίου
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης ανέφερε πως «τα αποτελέσματα της μελέτης για την κατάσταση στη Μαγνησία προκαλούν ανησυχία. Η εικόνα δεν είναι καλή. Ξέρουμε ότι ζούμε σε μια περιοχή επιβαρυμένη από πολλούς παράγοντες, όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, το στρες, τα πλήγματα από το μνημόνιο. Η διερεύνηση των αιτίων θα γίνει το επόμενο διάστημα, αλλά σε αυτά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την επίδραση των μνημονίων που προκάλεσαν ανεργία, υποαπασχόληση, εντατικοποίηση σε μια παραδοσιακή βιομηχανική περιοχή, όπως η Μαγνησία. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε με τη σειρά της άγχος, πίεση που είχε επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και τα αποτελέσματα φαίνονται. Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα των «φωστήρων» των μνημονίων που έλεγαν ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες».
Μάλιστα πρόσθεσε ο φαρμακευτικός σύλλογος Μαγνησίας μπορεί και από την πλευρά να συμβάλλει στην επόμενη φάση της μελέτης.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Νεαρός έσπασε τζαμαρία τσιπουράδικου

Νεαρός υπό την επήρεια αλκοόλ , έσπασε τζαμαρία τσιπουράδικου στην οδό Ιάσωνος στις 3:00 το…

24 Δεκεμβρίου 2023

Ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι άνθρωποι του κόσμου για το 2023; Ζαλίζουν οι περιουσίες τους

Το 2023 σημοτοδοτήθηκε και από την παγκόσμια οικονομική κρίση, από την οποία επλήγησαν εκατομμύρια πολίτες…

23 Δεκεμβρίου 2023

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023

32χρονη γέννησε δύο μωρά, από δύο μήτρες, σε δύο ημέρες

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με δύο μήτρες γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες, μετά από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Το φετινό Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

23 Δεκεμβρίου 2023