Τοπικά

Πρότυπο ζωής και ήθους, ένας φάρος αγάπης ο Άγιος Ευγένιος – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή

 

Παρουσιάστηκε χθες το νέο βιβλίο του Διονύση Λεϊμονή «Άρωμα ευγενείας – Άγιος Ευγένιος – Διδάσκαλος της Μεγάλης του Γένους Σχολής» (Εκδόσεις Νάμα) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου. Πρόκειται για ένα παιδικό εφηβικό διήγημα για έναν ιερωμένο κι άνθρωπο των γραμμάτων για τον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό και αποτελεί το 17ο βιβλίο του συγγραφέα, ενώ το προλογίζει ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος. Αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε η παραίνεση ενός συντοπίτη αγιογράφου (από το Αιτωλικό) του Διονύση Λεϊμονή.

«Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός, κατά κόσμον Γιαννούλης. Ένας Άγιος που κατά τον βίο του, αλλά και μετά τον θάνατό του σκόρπιζε γύρω του λιβάνι και αγιοσύνη, άρωμα ευγένειας…» τόνισε ο Διονύσης Λεϊμονής, προσθέτοντας: «Μετά τη βράβευση του μυθιστορήματός μου «Άρωμα Ευγένειας» στον 1ο Διαγωνισμό Παιδικού Ορθόδοξου Χριστιανικού Βιβλίου 2020 στην Κατηγορία «Ανέκδοτο Βιβλίο Γνώσεων», κρατώ στα χέρια μου το 17ο βιβλίο μου με πολλή χαρά…».
Ποια ήταν, όμως, η αφορμή για να γράψει αυτό το βιβλίο; «Η παραίνεση ενός συντοπίτη μου αγιογράφου από το Αιτωλικό να γράψω ένα παιδικό εφηβικό διήγημα για έναν ιερωμένο κι άνθρωπο των γραμμάτων που είχε σχολή στην πατρίδα μου» απάντησε ο συγγραφέας.
«Πραγματικά δίσταζα να γράψω ένα εκκλησιαστικό βιβλίο και πώς να αποδώσω λογοτεχνικά τον βίο του Αγίου χωρίς να πέσω στην παγίδα να γράψω απλά ένα «συναξάρι». Παρόλα αυτά εκείνος επέμενε πως μπορώ να το κάνω με τη φώτιση μάλιστα του αγίου… Δέχτηκα το υλικό που μου δάνεισε για τη ζωή του αγίου και τα πήρα με επιφύλαξη μαζί μου στον Βόλο επιχειρώντας να κάνω ένα βιβλίο που θα ανταποκρίνεται και στα δικά μου λογοτεχνικά «θέλω». Για πολύ καιρό αφού διάβασα το υλικό μου κλωθογύριζα στο μυαλό μου την ιστορία μην καταφέρνοντας, όμως, να τη συμπεριλάβω σε ένα βιβλίο. Και τότε έρχεται ως πληροφόρηση ο λογοτεχνικός διαγωνισμός των Εκδόσεων Νάμα με έπαθλο την έκδοσή του από τις Εκδόσεις. Ξεκίνησα να γράφω ασταμάτητα, ιστορώντας τη ζωή ενός κληρικού που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ζωής, ήθους. Έναν φάρο αγάπης» εξήγησε ο Διονύσης Λεϊμονής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Άγιος Ευγένιος υπήρξε μια χαρισματική εκκλησιαστική και πνευματική προσωπικότητα. Ένας φωτισμένος άνθρωπος και ένας αφιερωμένος κληρικός, απόλυτα προσηλωμένος στην Ορθοδοξία. Συγκαταλέγεται στους Διδασκάλους του Γένους και στους μεγάλους εκκλησιαστικούς καθοδηγητές της Εκκλησίας μας. Όπως ο μισθωτός τα πρόβατα έχει ευθύνη για το ποίμνιό του, σαν το λουλούδι από μικρός μεταφυτεύτηκε στη μοναστική ζωή, γνώρισε τον κόσμο, αλλά πάντα γύριζε στον γενέθλιο τόπο κιθαρίζοντας όπως ο Εύνομος ακόμα και μέσα στις δυσκολίες την αγάπη, τη μετάνοια και τη συγχώρεση».
Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικός, και ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ενώ τη μουσική επιμέλεια και τον συντονισμό είχε η Σοφηνίκη Μπατσκίνη.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε από τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού και πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο.

Share
Ετικέτες: Διονύση Λεϊμονή

Πρόσφατα άρθρα

Συναγερμός για την εξαφάνιση 52χρονης

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την εξαφάνιση Σταυρούλας Γκουγκουλιά από την περιοχή της Κυψέλης,…

23 Δεκεμβρίου 2023

Έγκλημα στα Καλύβια: Δεν μπορώ να διαχειριστώ αυτό που συνέβη, λέει η μητέρα του 16χρονου

Προθεσμία για το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε από τον Ανακριτή…

23 Δεκεμβρίου 2023

32χρονη γέννησε δύο μωρά, από δύο μήτρες, σε δύο ημέρες

Μια γυναίκα στις ΗΠΑ με δύο μήτρες γέννησε δύο φορές σε δύο ημέρες, μετά από…

23 Δεκεμβρίου 2023

Το φετινό Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου

Στη διάθεση των φίλων του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου βρίσκεται ένα καλαίσθητο ημερολόγιο για το…

23 Δεκεμβρίου 2023

Ο Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου Ρ. Φεραίου Γιώργος Παπαδάμ μετά την ορκωμοσία του νέου…

23 Δεκεμβρίου 2023

Εισαγγελέας που εργαζόταν από το σπίτι ζητά 1,1 εκατ. ευρώ αποζημίωση επειδή της υπέδειξαν εθελουσία έξοδο

Γυναίκα εισαγγελέας εργαζόταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς δεν πήγαινε στην Εισαγγελία και δεν ανέβαινε…

23 Δεκεμβρίου 2023