Τοπικά

Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου: Ο Βόλος με τη ματιά μαθητών Ομίλου Δημοσιογραφίας

 

Τι εικόνα έχουν οι μαθητές για την πόλη που ζουν; Ποια προβλήματα εντοπίζουν και ποιες λύσεις προτείνουν; Μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου καταθέτουν τις προτάσεις τους.

Σταύρος Τσίντζος
Ως κάτοικος της πανέμορφης πόλης του Βόλου, πιστεύω πως παρά τα αμέτρητα πλεονεκτήματά της, η πόλη έχει κάποια περιθώρια βελτίωσης. Αρχικά, ένα μείζον ζήτημα θα μπορούσε να θεωρηθεί εδώ, αλλά και σε όλο τον πλανήτη, η κλιματική αλλαγή. Ιδιαιτέρως ο τόπος μας μετά και τις ανυπολόγιστες καταστροφές της πλημμύρας Daniel, έχει ανάγκη από έργα όχι μόνο για την επιδιόρθωση της περιοχής, όπως για παράδειγμα της «επαναδημιουργίας» της αποξηραμένης Κάρλας, αλλά και για τη διασφάλιση των πολιτών και της περιουσίας τους στο μέλλον. Συγχρόνως στην πόλη μας δίνεται η ευκαιρία δημιουργίας νέων έργων που θα έχουν γνώμονα την εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Αυτό συνεπάγεται με έργα, όπως η κατασκευή νέου προσβάσιμου και πάνω από όλα ασφαλούς οδικού δικτύου στο Πήλιο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή καθημερινά.

Γιώργος Σκολαρίκης
Ο Βόλος, όπως ξέρουμε, είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που με ενοχλούν στην πόλη μου. Αρχικά, η αδιαφορία των συμπολιτών μου για το κοινό καλό, τη στιγμή που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, είναι κάτι που με εξοργίζει. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να συμπεριφέρονται σωστά στους γύρω τους. Κάτι ακόμη που με ενοχλεί είναι η ρύπανση από τα αυτοκίνητα. Αντί όλοι οι πολίτες να πηγαίνουν στη δουλειά με τα πόδια ή με ποδήλατο από τη στιγμή που οι αποστάσεις είναι μικρές, οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να μολύνεται το περιβάλλον, λόγω του καυσαερίου. Τέλος, μετά τις πλημμύρες ο Βόλος, μια πόλη με μεγάλη παράδοση στην τέχνη και τον πολιτισμό, δεν έχει ούτε μία κινηματογραφική αίθουσα, για να απολαύσουμε μια ωραία ταινία.

Δήμητρα Φέκκα
Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στον μυχό του Παγασητικού Κόλπου και τους πρόποδες του Πηλίου. Αυτό την κάνει ιδιαίτερη και ξεχωριστά όμορφη, καθώς και εύκολα προσπελάσιμη λόγω της θέσης της. Παρόλα αυτά κάποια πράγματα στην πόλη μας θα πρέπει να αλλάξουν. Αρχικά, ο Βόλος δεν έχει αρκετούς χώρους με πράσινο. Τα πάρκα έχουν λιγοστά δέντρα, με αποτέλεσμα τα καλοκαίρια να μην βρίσκουμε καταφύγιο δροσιάς και να περπατάμε σε «άχρωμα μονοπάτια». Επιπλέον, στο κέντρο του Βόλου υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς ο λεωφορειόδρομος και τα αυτοκίνητα δυσχεραίνουν την κατάσταση. Τέλος, η ατμοσφαιρική ρύπανση ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες την πόλη του Βόλου. Τα εργοστάσια έξω από την πόλη και η καύση τζακιών από τους πολίτες, δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα με αυξανόμενα αναπνευστικά προβλήματα στους κατοίκους. Αν λοιπόν φροντίσουμε να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα, θεωρώ ότι ο Βόλος θα γίνει η ιδανική πόλη για να μένει μόνιμα κάποιος ή για να την επισκεφτεί.

Ελένη Παππά
Ένα από τα προβλήματα που με ενοχλούν στον Βόλο, είναι η καύση των σκουπιδιών. Κάθε μήνα πλοία, τα οποία έρχονται και από άλλες χώρες, μεταφέρουν τα απόβλητά τους με σκοπό την καύση τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ρυπαίνει την ατμόσφαιρα και να δημιουργεί πολλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Ένα ακόμα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η πόλη του Βόλου, είναι η μη σωστή αξιοποίηση των ποδηλατοδρόμων. Οι οδηγοί σταθμεύουν πάνω σε αυτούς, χωρίς να δείχνουν κανένα ίχνος σεβασμού. Έτσι οι ποδηλάτες είναι απεγνωσμένοι και χωρίς να έχουν άλλη επιλογή χρησιμοποιούν τον αυτοκινητόδρομο. Αυτό εκτός από τη δυσαρέσκεια των οδηγών, μπορεί να προκαλέσει επίσης και πολλά ατυχήματα. Ευελπιστώ αυτά τα προβλήματα να μπορέσουν να επιλυθούν, για να υπάρχει τάξη και ηρεμία στην καθημερινότητα των πολιτών του Βόλου.

Μαρίνα Παυλίδη
Ο Βόλος είναι η πόλη μας. Κάποιοι τη θεωρούν άσχημη, για αυτούς όμως που έχουν μεγαλώσει σε αυτήν, έχουν γνωρίσει εδώ αγαπημένα τους άτομα και έχουν ανακαλύψει τις περισσότερες πτυχές της, είναι ένα κόσμημα. Τα κάλλη της δεν μπορούν να μετρηθούν, όμως υπάρχουν και κάποια πράγματα που την κρατούν πίσω. Ένα από αυτά είναι η καθημερινή κίνηση στους δρόμους της. Η κίνηση είναι κάτι αρνητικό και για το περιβάλλον, καθώς τα καυσαέρια το , αλλά και για τους πολίτες που μια απόσταση πέντε λεπτών καταλήγουν να τη διανύουν σε δεκαπέντε! Επιπλέον θεωρώ πως η δυσοσμία στην παραλία του Βόλου είναι ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο να βρεθεί κάποια λύση για το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως ως έφηβη του Βόλου που αναγκάζομαι να περπατάω σχεδόν καθημερινά την παραλία για να φτάσω σε φροντιστήρια ή για να βγω μια βόλτα με τους φίλους μου, γνωρίζω καλά πως δεν είναι και η πιο ευχάριστη αίσθηση. Τέλος, ένα από τα λίγα πράγματα που με ενοχλούν έχει να κάνει ξανά με τη δυσοσμία. Αυτή τη φορά όμως το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην παραλία, αλλά σε όλη την πόλη, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές τον χειμώνα, όπου καίγονται ξύλα σε τζάκια και σόμπες, με αποτέλεσμα αντί για καθαρό αέρα να εισπνέουμε όλο τον καπνό και τη δυσάρεστη μυρωδιά καμένων ξύλων! Αγαπώ την πόλη μου και είμαι πολύ ευχαριστημένη και ευγνώμων για το πώς είναι, παρά τις ελάχιστες ατέλειές της!

Ελένη Καραγιάννη
Ο Βόλος είναι μια υπέροχη πόλη με πολλές προοπτικές σε όλους τους τομείς, αφού συνδυάζει και τη θάλασσα και το βουνό σε αρκετά μικρή απόσταση. Όμως, κάτι που θα άλλαζα είναι το πόσα αδέσποτα ζώα έχουμε είτε αυτά είναι σκυλιά είτε γάτες. Σε κάθε γειτονιά, και ειδικά κοντά σε παρκάκια και σε παραλίες, βρίσκονται δεκάδες αδέσποτα τα οποία έχουν γίνει άγρια επειδή προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Δήμος Βόλου θα μπορούσε να φτιάξει καταφύγια για να δέχονται τα ζώα τη φροντίδα που τους χρειάζεται και να διαδώσει την ίδρυσή τους, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να υιοθετήσει. Είναι κρίμα να χαραμίζονται τόσες ψυχούλες στον δρόμο, γιατί το μόνο που ζητάνε είναι μια στέγη, τροφή και πολλή αγάπη. Αν η πόλη μας έλυνε αυτό το θέμα, θα μπορούσε επίσης να καθησυχάσει αρκετό κόσμο ο οποίος φοβάται να περάσει από τα μέρη που ξέρει ότι συχνάζουν πολλά σκυλιά, για να αποφύγουν τυχόν καβγάδες.

Αναστασία Σκολαρίκη
Είναι αλήθεια πως ζούμε σε μία πανέμορφη πόλη, η οποία έχει καταφέρει να περικλείσει μια τεράστια πολιτιστική παράδοση και ιστορία ανεξίτηλη στον χρόνο. Παρά την εξωτερική της ομορφιά και την πνευματική της εξέλιξη, ωστόσο, χαρακτηρίζεται και από ορισμένα προβλήματα, η επίλυση των οποίων κρίνεται επιτακτική, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής των πολιτών.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που ταλανίζουν τον Βόλο είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός αδέσποτων ζώων στους δρόμους. Είναι γεγονός πως κάθε φορά που περπατάμε στις γειτονιές της πόλης, αλλά και στην περιφερειακή της οδό, συναντάμε πληθώρα αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων και γατών, τα οποία αναζητούν τροφή και στέγη. Εννοείται πως υπαίτιοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του Βόλου, οι οποίοι αφήνουν διάχυτη την αναλγησία τους με το να εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους στον δρόμο, αγνοώντας το ότι και αυτά έχουν ψυχή. Τα αθώα αυτά πλάσματα, όπως είναι φυσιολογικό, ζευγαρώνουν και αναπαράγονται, με αποτέλεσμα η πόλη μας να μετουσιώνεται σε μια «θάλασσα άστεγων ψυχών». Συνιστώσα του συγκεκριμένου ζητήματος είναι τα ατυχήματα που προκαλούνται σχεδόν σε καθημερινή βάση, στα οποία οι οδηγοί των αυτοκινήτων ή άλλων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, «χτυπάνε» αδέσποτα ζώα, τραυματίζοντάς τα θανάσιμα. Άλλη μία συνιστώσα είναι και το ότι τα έμβια αυτά όντα αφήνουν τις ακαθαρσίες τους στα πεζοδρόμια και τους δρόμους, κάτι το οποίο έχει επιπτώσεις στην καθαριότητα της πόλης μας. Επομένως, το θέμα των αδέσποτων ζώων χρήζει ιδιαίτερης σημασίας και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διεκπεραίωσής του. Η ίδρυση περισσότερων καταφυγίων ζώων, η υλοποίηση εθελοντικών δράσεων, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου, καθώς και η ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων, μέσω σχολικών ημερίδων, ενδεχομένως να περιορίσουν στο ελάχιστο το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Κάτι ακόμα που δυσχεραίνει τον τρόπο ζωής των Βολιωτών είναι οι σαθρές υποδομές. Λόγου χάριν, δεν είναι λίγες οι φορές που περπατάμε και κάτω από τα πόδια μας βρίσκονται σπασμένα πεζοδρόμια. Το πρόβλημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις όταν βρέχει, αφού το νερό της βροχής συγκεντρώνεται κάτω από τις σπασμένες πλάκες των πεζοδρομίων και σε κάθε βήμα μας κινδυνεύουμε να… «γίνουμε μούσκεμα»! Άλλο ένα παράδειγμα κακοσυντηρημένων έργων υποδομής είναι οι λακκούβες που δεσπόζουν στους δρόμους τους Βόλου και πολλές φορές γίνονται η αιτία πρόκλησης υλικών ζημιών στις ρόδες, κυρίως, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και ατυχημάτων, επειδή οι πεζοί περπατώντας κάποιες φορές στον δρόμο και όχι στο πεζοδρόμιο, δεν προσέχουν το «πρόσκομμα» αυτό και πέφτουν στη μέση του δρόμου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως ο Δήμος θα πρέπει να μεριμνήσει για το συγκεκριμένο, ιδιαίτερα σοβαρό, ζήτημα, με την πραγματοποίηση έργων επισκευής των δρόμων και των πεζοδρομίων.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το