Τοπικά

Πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου της Αργούς στο «Θεσσαλία 2021-2027»

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θα συζητηθεί η εισήγηση για την έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο «Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς» στο Πρόγραμμα «Θεσσαλία 2021-2027» στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Βόλου. Με την πρόσκληση με τίτλο «Δράσεις Στρατηγικής ΒΑΑ Δήμου Βόλου – ΕΤΠΑ» του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας καλείται ο Δήμος Βόλου για την υποβολή προτάσεων έργων (πράξεων), προκειμένου να ενταχθούν και χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Θεσσαλία» και του Ταμείου ΕΤΠΑ. Η πρόταση του Δήμου Βόλου αφορά στο έργο «Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς». Το έργο ήταν αρχικά ενταγμένο στο Πρόγραμμα ΕΠΑ 2021-2025 όπου και ωρίμασε ώστε να αναληφθεί η νομική του δέσμευση από το Πρόγραμμα «Θεσσαλία» 2021-2027 και να χρηματοδοτηθεί από το ΕΤΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω, ο Δήμος Βόλου προτίθεται να υποβάλλει πρόταση με τίτλο «Δημιουργία Μουσείου για την αξιοποίηση της Αργούς», εκτιμώμενου προϋπολογισμού 17.000.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%). Η μελέτη του έργου είναι αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων χρησιμοποιώντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και υλικά άριστης ποιότητας. Παράλληλα με την κατασκευή του έργου θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλοντας χώρος. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου θα είναι 3.663,99 m2 και θα αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο. Το νέο κτίριο θα κατασκευαστεί εντός δημοτικού γηπέδου εμβαδού 8.266,98 m2 στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως και θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ.
Το έργο συμβάλλει στην αξιοποίηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Βόλου καθώς και στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στους πολιτιστικούς / φυσικούς πόρους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου.
Όσον αφορά στις χρεώσεις χρηστών/επισκεπτών του Μουσείου, με την έναρξη της λειτουργίας του έργου, αυτές θα διαμορφωθούν ανά κατηγορία ως εξής:
-Εισιτήρια οργανωμένης επίσκεψης μαθητών σχολείων Ν. Μαγνησίας: 0 € (Δωρεάν)
-Εισιτήρια οργανωμένης επίσκεψης μαθητών σχολείων εκτός Ν. Μαγνησίας: 2,00 €/άτομο
-Εισιτήρια επισκεπτών οργανωμένων τουριστικών εκδρομών και επιβατών κρουαζιερόπλοιων: 7,00 €/άτομο
-Εισιτήρια μεμονωμένων τουριστών και κατοίκων της πόλης: 7,00 €/άτομο.
Σε περίπτωση που τα συνολικά έξοδα δεν καλύπτονται πλήρως από τα έσοδα, η διαφορά θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου Βόλου.
Στο μεταξύ, αναμένεται να εγκριθεί η μελέτη και οι όροι διακήρυξης για τον διαγωνισμό παροχής υπηρεσιών περισυλλογής- ημερήσιας φιλοξενίας-φροντίδας, καθαριότητας, επανένταξης και τροφοδοσίας ταϊστρών αδέσποτων σκύλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Βόλου, διάρκειας 12 μηνών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 127.968 ευρώ με το ΦΠΑ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την διαχείριση του προγράμματος φροντίδας αδέσποτων σκύλων, των οποίων την ευθύνη έχουν οι Δήμοι σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4830/2021. Ο Δήμος Βόλου διαθέτει οργανωμένο καταφύγιο (ενδιαίτημα) στη θέση «Μαραθάς» με εγκαταστάσεις υποδοχής – φιλοξενίας – φροντίδας ζώων (αριθμού σαράντα θέσεων και είναι σε εξέλιξη η επέκτασή του σε εξήντα θέσεις).

Εκμίσθωση καταστήματος στον Αγ. Λαυρέντιο
Επίσης θα καταρτιστούν οι όροι διεξαγωγής δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος στην τοπική κοινότητα Αγίου Λαυρεντίου. Το εμβαδόν του είναι 134,36 τμ και βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου των γραφείων της τοπικής κοινότητας στην πλατεία του Αγ. Λαυρεντίου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα υγειονομικούς ενδιαφέροντος. Η διάρκεια της μίσθωσης θα οριστεί σε έξι χρόνια. Η τιμή εκκίνησης της πλειοδοσίας θα οριστεί στο ποσό των 2.400 ευρώ. Πληροφορίες για τη διακήρυξη του διαγωνισμού παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τη Διεύθυνση Οικονομικών- Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας & Κληροδοτημάτων, Διεύθυνση: Λ. Ειρήνης 131–Δημαρχείο πρώην Δήμου Ν. Ιωνίας τηλ. 2421353127 και 2421353128.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Στο Νοσοκομείο Βόλου 3,5 ετών αγοράκι

Στο Νοσοκομείο Βόλου διακομίσθηκε χθες βράδυ εσπευσμένα 3,5 ετών αγοράκι. Ειδικότερα, με μέριμνα του Κέντρου…

13 Μαρτίου 2024

Πρόσληψη 44 οκταμηνιτών στον Δήμο Βόλου

  Στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Βόλου θα ληφθεί απόφαση για την…

13 Μαρτίου 2024

Βόλος:Σε ρητή δικάσιμο νεαρός που έκλεβε δίκυκλα και τα έκανε «κομμάτια»

Σε ρητή δικάσιμο τον Νοέμβριο του 2024 αναμένεται να δικαστεί ένας 20χρονος, ο οποίος συνελήφθη…

13 Μαρτίου 2024

ΜΟΔ Βόλου:Καταδίκη 37χρονου που ασελγούσε στην κόρη της συντρόφου του

Ποινή φυλάκισης επτά ετών και έξι μηνών χωρίς αναστολή, αλλά με την έφεση να διατηρεί…

13 Μαρτίου 2024

Κασσελάκης: Άμεσα μέτρα €3,2 δισ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Άμεσα μέτρα ύψους 3,2δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας περιλαμβάνουν οι προτάσεις του Στέφανου…

12 Μαρτίου 2024

Μενίδι: Θρήνος για τον 19χρονο που σκοτώθηκε στο τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη ο Ξανθόπουλος

Σκηνές που θυμίζουν αρχαία τραγωδία διαδραματίζονται στη λεωφόρο Δεκελείας, στο Μενίδι, όπου τα ξημερώματα έχασε…

12 Μαρτίου 2024