Τοπικά

Προστασία της καρδιάς από τον καύσωνα – Συμβουλές από την καρδιολόγο Ρίτσα Τσαρούχα

Η εκδήλωση φαινομένων καύσωνα, στάθηκε αφορμή για να χτυπήσει το… καμπανάκι κινδύνου στις ομάδες του πληθυσμού, που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Η καρδιολόγος κ. Ρίτσα Τσαρούχα δίνει χρήσιμες συμβουλές για όλα εκείνα που πρέπει να προσέξουν οι καρδιοπαθείς φέτος το καλοκαίρι.
Ειδικά τα τελευταία 24ωρα, η κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και με τη δέουσα προσοχή από όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υγεία τους και ιδιαίτερα με την καρδιά. «Το πρόβλημα εντοπίζεται στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας και την υγρασία που επικρατεί, που επιβαρύνουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κυρίως τους παροξυσμούς κολπικής μαρμαρυγής. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, μ’ αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνονται περισσότερο, έχουμε απώλειες υγρών, εκδηλώνουν περισσότερες δύσπνοιες κι επίσης απορρυθμίζεται η πίεση. Επίσης, όλοι εκείνοι που λαμβάνουν πάρα πολλά αντιυπερτασικά σκευάσματα και λόγω της αύξησης των θερμοκρασιών και των απωλειών υγρών, κάνουν υποτάσεις που επίσης επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Οπότε, χρειάζεται ένας επαναπροσδιορισμός της αντιυπερτασικής αγωγής. Κι εννοείται ότι αυτό επιβαρύνει περισσότερο τους ηλικιωμένους, οι οποίοι ως οργανισμοί δεν είναι το ίδιο ελαστικοί στο να προσαρμόζονται στις μεταβολές της θερμοκρασίας», υπογράμμισε η ιατρός, η οποία διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Αγχίαλο, ενώ συνεργάζεται και με την κλινική «Άνασσα».

Στη συνέχεια, η κ. Τσαρούχα αναφέρθηκε στα αναγκαία μέτρα προστασίας από τον καύσωνα: «Χρειάζεται προσοχή στις απότομες μεταβολές συνθηκών. Λέμε «όχι» από το air condition έξω στις υψηλές θερμοκρασίες, στην παρατεταμένη παραμονή σε εξωτερικούς χώρους όταν κάνει ζέστη και φυσικά αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Μάλιστα, από τη μία το μεσημέρι μέχρι τις πέντε το απόγευμα, πρέπει να τηρείται σαν… Ευαγγέλιο και να μην εκτιθέμεθα στον ήλιο. Όχι μόνο οι ηλικιωμένοι, αλλά όλες οι ηλικιακές ομάδες».

Η κολύμβηση για τους καρδιοπαθείς χρειάζεται επίσης προσοχή, με την κ. Ρίτα Τσαρούχα να επισημαίνει τους κινδύνους: «Για μια εξαντλημένη καρδιά, δηλαδή καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η κολύμβηση αντενδείκνυται, γιατί είναι μία αρκετά εργώδης σωματική δραστηριότητα. Στους συγκεκριμένους ασθενείς προτείνουμε ήπια δραστηριότητα στο έδαφος, π.χ. περπάτημα και κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες ή βραδινές, που οι θερμοκρασίες είναι καλύτερες. Οι υπόλοιποι καρδιοπαθείς κι εφόσον έχει παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από το τελευταίο σύμπτωμά τους, αν μιλάμε δηλαδή για έμφραγμα, πρέπει να περάσει τουλάχιστον το εξάμηνο. Όταν αναφερόμαστε σε μυοκαρδίτιδες που αφορούν πιο νέες ηλικίες, πρέπει να περάσουν έξι μέχρι εννέα μήνες ή κι ένας χρόνος. Σε όλες τις περιπτώσεις των καρδιοπαθών, δεν επιτρέπουμε το μεγάλο βάθος, την κολύμβηση με γεμάτο στομάχι και όχι πολύ μακριά από την ακτή, για να μπορεί κάποιος σε περίπτωση που συμβεί κάτι, να καλέσει σε βοήθεια και να τρέξει ο κόσμος να βοηθήσει. Δεν είναι απόλυτη αντένδειξη το μπάνιο, αλλά εξατομικεύεται εάν θα κολυμπήσει, πόσο θα κολυμπήσει και ποιες ώρες της ημέρας. Ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, είναι πιο ευάλωτοι. Ειδικά αν είναι καρδιοπαθείς. Και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες όσοι έχουν ιστορικό που είναι βραχύτερο του ενός έτους. Θεωρείται δηλαδή ακόμη ενεργό το πρόβλημα της καρδιοπάθειας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το