Ελλάδα

Η προσευχή στα σχολεία είναι υποχρεωτική θυμίζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Τον υποχρεωτικό δια νόμου χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία επιμένει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ), που στη σημερινή της συνεδρίαση υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, τη σημασία του ορθόδοξου χαρακτήρα του μαθήματος και της τήρησης των ωρών διδασκαλίας.

Τι αναφέρει η ΔΙΣ

«Με την ευκαιρία ενάρξεως του σχολικού έτους, η Εκκλησία της Ελλάδος καλεί και παρακαλεί, προσεύχεται στον Θεό να ενδυναμώσει, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητος (καθηγητές, δασκάλους, μαθητές, διοικητικό προσωπικό, γονείς), ιδιαίτερα δε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να συμβάλλουν με όλες τις δυνάμεις τους, ώστε το ελληνικό σχολείο να αποτελέσει αντίβαρο ποιοτικής εκπαιδεύσεως, συνολικής μορφώσεως, ενδυναμώσεως και αισιοδοξίας απέναντι στην πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει τον λαό μας.

Μέσα στις σχολικές τάξεις προετοιμάζεται η αυριανή μας πατρίδα, φωτεινότερη, με επίγνωση της ιστορίας και των αξιών της παραδόσεώς μας, με ετοιμότητα να διαλεχθεί με την σύγχρονη πραγματικότητα, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της.

Καλούμε την ελληνική κοινωνία να στηρίξει με κάθε τρόπο τον εκπαιδευτικό κάθε βαθμίδας, θεωρώντας το έργο του εθνική επένδυση μεγίστης σημασίας.

Στο έργο αυτό, η Εκκλησία τάσσεται αρωγός, έτοιμη πάντοτε να συμβάλλει στην πνευματική καλλιέργεια των μαθητών και στην υποστήριξη της κάθε ανάγκης τους.

Τέλος, σε σχέση με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998), ενώ η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνεται στην Εγκλύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία υπενθυμίζει ότι: «Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφιο α και β και παρ. 10, εδάφιο δ».

Ειδικότερα, κατά το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: «α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν……».

Πηγή: thetoc.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Συντάξεις

Δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής των συντάξεων για τον Μάρτιο και ήδη τα…

8 Μαρτίου 2024

Bίκυ Τσεκούρα: “Ημέρα της γυναίκας ή γιορτή της γυναίκας;”

Σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Λέσχης Εργαζόμενου Κοριτσιού Βόλου Βίκυ Τσεκούρα αναφέρει με αφορμή…

8 Μαρτίου 2024

Ψησταριές

Από νωρίς το πρωί στήθηκαν οι υπαίθριες ψησταριές σε αρκετές συνοικίες της πόλης του Βόλου,…

8 Μαρτίου 2024

Ανταποκρίθηκαν

Μεταξύ των 15 ΤΟΕΒ σε σύνολο 53 σε πανθεσσαλικό επίπεδο που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του…

8 Μαρτίου 2024

Ξεκίνησε η δευτεροβάθμια δίκη για την πλημμύρα στη Μάνδρα

Ξεκίνησε ενώπιον του Εφετείου Πλημμελημάτων -και θα συνεχιστεί στις 13 Μαρτίου- η δίκη σε δεύτερο…

8 Μαρτίου 2024

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Νέα επεισόδια στο Πανεκπαιδευτικό, μπροστά από τη Βουλή

Νέος γύρος πολύ σοβαρών επεισοδίων σημειώνεται το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τη Βουλή, κατά…

8 Μαρτίου 2024