Τοπικά

Πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία στο Κέντρο Υγείας Βόλου

Στο Κέντρο Υγείας Βόλου βρέθηκε η «Θ» και συνομίλησε με τον επιστημονικό υπεύθυνο κ. Γιώργο Μπακούλα και την κ. Ζωή Γεωργίου, επιστημονική συνεργάτη. Στο ΚΥ Βόλου παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας. Οι ειδικότητες γιατρών είναι αρκετές, παρά τη διαθεσιμότητα του 2014, με την οποία παρέμειναν περίπου 24 γιατροί. Υπάρχουν ανάγκες σε προσωπικό και κάποιες ειδικότητες γιατρών, ενώ πρέπει να στελεχωθεί και με νέες ειδικότητες, αλλά και οι γιατροί που φεύγουν τέλος του έτους, πρέπει να αντικατασταθούν.

Το Κέντρο Υγείας Βόλου, που αποτελεί μετεξέλιξη των παλιών ιατρείων του ΙΚΑ, τα οποία στην ουσία προσέφεραν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τουλάχιστον 60 χρόνια στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, που ήταν και οι περισσότεροι, περίπου 6 εκ. Αυτά μετεξελίχθηκαν σήμερα στο Κέντρο Υγείας Βόλου, το οποίο προσφέρει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους κι ανασφάλιστους. Πρόκειται για μία δημόσια δομή, η οποία περιλαμβάνει υπηρεσίες πρόληψης, το κυριότερο, διότι ο θεμελιώδης λίθος της ιπποκρατικής ιατρικής είναι η πρόληψη. Περιλαμβάνει υπηρεσίες, δημόσιες και δωρεάν, διάγνωσης και θεραπείας. Υπάρχει άμεση πρόσβαση σ’ αυτές είτε τηλεφωνικά μέσω της τοπικής γραμματείας ραντεβού είτε με τα πενταψήφια τηλεφωνικά νούμερα εταιρειών. «Συνήθως οι περισσότεροι κλείνουν ραντεβού με την τοπική γραμματεία, την οποία εγκαθιδρύσαμε το 2013 και εξυπηρετείται άριστα ο κόσμος. Οι γιατροί φυσικά βλέπουν και εκτός ραντεβού, δηλαδή οτιδήποτε επείγον, είτε αφορά διάγνωση είτε θεραπεία, κατά προτεραιότητα» τόνισε ο κ. Γιώργος Μπακούλας, επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΥ Βόλου.

Ο ίδιος αναλύει τις υπηρεσίες πρόληψης που διαθέτει το ΚΥ Βόλου, που είναι ένα ευρύ φάσμα: «Αφορά στην πρόληψη καρκίνου μαστού μέσω των μαστογραφιών που γίνονται στο ακτινολογικό εργαστήριο και το ιατρείο μαστού όπου αξιολογούνται οι μαστογραφίες και συστήνεται είτε επανέλεγχος είτε περαιτέρω έλεγχος. Πρόσφατα τοποθετήθηκε και μηχάνημα οστικής πυκνότητος, οπότε επεκτείνεται η πρόληψη και στον τομέα της οστεοπόρωσης για γυναίκες και άντρες».
Ο άλλος πυλώνας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κυρίως ο γυναικολογικός καρκίνος: «Γίνεται για πάρα πολλά χρόνια πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου, δηλαδή του τραχήλου της μήτρας ή ενδομητρίου ή ωοθηκών μέσω του τεστ ΠΑΠ στο κυτταρολογικό εργαστήριο στη Ν. Ιωνία που λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια περίπου και δέχεται δείγματα για εξετάσεις και για τεστ ΠΑΠ από όλη την Υγειονομική Περιφέρεια, κυρίως Θεσσαλία. Δηλαδή όχι μόνο οι λήψεις που γίνονται στο κυτταρολογικό εργαστήριο με ραντεβού, αλλά και αυτές από γυναικολόγους του ΚΥ Βόλου, από μαίες όλων των Κέντρων Υγείας του Νομού Μαγνησίας (Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Σκιάθο, Σκόπελο), αλλά και λήψεις από διάφορους άλλους Νομούς, όπως είναι η Λάρισα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα».

Σχετικά πρόσφατα το ΚΥ Βόλου ορίστηκε ως κέντρο υγείας τρίτου επιπέδου, δηλαδή κέντρο αναφοράς μικρότερων Κέντρων Υγείας. Αναβαθμίστηκε ο ρόλος του με διάταξη και διοικητική πράξη κι έτσι δείγματα από άλλα μικρότερα Κέντρα Υγείας, δηλαδή μικροβιολογικά δείγματα αίματος ή ακτινογραφίες, μπορούν να σταλούν με courier ή με τηλεϊατρική στο ΚΥ Βόλου, να γίνουν εξετάσεις, να γνωματευτούν και να επιστρέψουν τα αποτελέσματα στον θεράποντα ιατρό ή στον παραπέμποντα ιατρό χωρίς να ταλαιπωρούνται οι ίδιοι οι πολίτες.
Από την πλευρά της η κ. Ζωή Γεωργίου, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΥ Βόλου, συμπλήρωσε πως «το Κέντρο Υγείας διαθέτει δύο γυναικολόγους και υπάρχει μία τάση να κάνουμε συνολικά προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο και με υπερήχους». Η ίδια σημείωσε ότι γίνεται πρόληψη για τον γυναικολογικό καρκίνο και με υπέρηχο, ενώ ο άλλος τομέας που και σ’ αυτόν γίνεται πρόληψη, είναι οι μικροβιολογικές εξετάσεις.
«Έχουμε δύο παθολόγους στο ΚΥ συν τους παθολόγους από τα ΤΟΜΥ, οι οποίοι παραπέμπουν σε μας ασθενείς για εξετάσεις αίματος και ακτινολογικές. Και αυτό είναι στο επίπεδο της πρόληψης» τόνισε.

Ο άλλος πυλώνας της πρόληψης είναι ο σταθμός προστασίας μάνας-παιδιού, ο οποίος βρίσκεται στο κτίριο της Νέας Ιωνίας. Τα ιατρεία της Νέας Ιωνίας ανήκουν διοικητικά και επιστημονικά στο Κέντρο Υγείας Βόλου. «Ο σταθμός λειτουργεί πολλές δεκαετίες και διαθέτει επισκέπτριες μαίες και γυναικολόγους εναλλάξ και παιδίατρο δύο φορές την εβδομάδα. Εστιάζεται κυρίως στην πρόληψη με δράσεις τόσο μέσα στον σταθμό, όπως είναι τα εμβόλια, οι οδηγίες στους γονείς ή στις εγκύους, δράσεις στα σχολεία, σε καταυλισμούς όπως των Ρομά για εμβολιασμούς και διάφορες άλλες δράσεις» ανέφερε ο κ. Γ. Μπακούλας.
Η κ. Ζωή Γεωργίου πρόσθεσε πως οι παιδίατροι παρακολουθούν την ανάπτυξη των παιδιών και τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά. «Καλύπτεται εμβολιαστικά όλο το πρόγραμμα των εθνικών εμβολιασμών. Και το λέω αυτό, διότι έχω ακούσει πολλούς γονείς που πηγαίνουν στους ιδιώτες, το οποίο έχει ένα κόστος. Στον σταθμό οι μαίες προσφέρουν μαθήματα ανώδυνου τοκετού, τα οποία είναι δωρεάν», χαρακτηρίζοντας καινοτόμο αυτό που γίνεται με τον ανώδυνο τοκετό, υπογραμμίζοντας τη συμμετοχή από πολλές εγκύους.
Η κ. Ζωή Γεωργίου, η οποία έχει οριστεί υπεύθυνη για τη διασύνδεση του Κέντρου Υγείας Βόλου με τα ΤΟΜΥ και για διάφορα άλλα διαδικαστικά και λειτουργικά θέματα του ΚΥ Βόλου, τόνισε ότι πραγματοποιούνται δράσεις από την Ομάδα Υγείας Βόλου που συνεργάζεται με τις ομάδες των ΤΟΜΥ, με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός και να αποκτήσει κάποιες πιο υγιεινές συνήθειες. «Δηλαδή το Κέντρο Υγείας λειτουργεί και προσπαθεί να ανοίξει το πρόσωπό του και προς στην κοινωνία στο επίπεδο της πρόληψης» ανέφερε.

Διάγνωση και θεραπεία
Όσον αφορά στο επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας, που επίσης είναι σημαντικά και ο κόσμος το έχει περισσότερη ανάγκη, στο Κέντρο Υγείας Βόλου υπάρχουν πολλές ειδικότητες ιατρών, αν και ήταν πολύ περισσότερες πριν το ’14. Σήμερα μετά τη διαθεσιμότητα παρέμειναν περίπου 24 γιατροί. Εκτός από έναν γενικό και παθολόγο, υπάρχουν δύο παιδίατροι, δύο γυναικολόγοι, τρεις χειρουργοί, δύο πνευμονολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγος, κυτταρολόγος, μικροβιολόγος, ακτινολόγος, ορθοπεδικός. Οι ειδικότητες που λείπουν, είναι οφθαλμίατρος, που έχει μεγάλη ζήτηση, νευρολόγος, δερματολόγος, ενώ χρειάζονται περισσότεροι παθολόγοι και παιδίατροι.
Η κ. Ζωή Γεωργίου τόνισε ότι «το ΚΥ Βόλου χρειάζεται άμεσα επάνδρωση ειδικοτήτων, γιατί θα συνταξιοδοτηθούν τέσσερα άτομα από το ιατρικό προσωπικό μέχρι τέλος του χρόνου. Θα μείνουμε χωρίς ΩΡΛ για παράδειγμα».

Ο κ. Γ. Μπακούλας αναφέρθηκε και στα οδοντιατρεία: «Έχουμε πέντε οδοντίατρους αυτή τη στιγμή, με τον οδοντίατρο του ΚΥ Αλμυρού να ανήκει σε εμάς. Τα οδοντιατρεία παρότι έχουν παλιά μηχανήματα, με συχνές επισκευές και πολλές ενέργειες που κάνουμε, λειτουργούν ικανοποιητικά. Το ΚΥ Βόλου έχει ορθοδοντικό και ορθοδοντικό εργαστήριο, που επεμβαίνει στα παιδιά μέχρι 14 ετών, ώστε να αναπτυχθούν σωστά οι οδοντοστοιχίες. Επίσης έχουμε γιατρό οδοντοπροσθετικό, η οποία δυστυχώς φεύγει τέλος του έτους, και οδοντοπροσθετικό εργαστήριο, απ’ τα ελάχιστα στην Ελλάδα, για κατασκευή οδοντοστοιχιών με μεγάλη προσέλευση».
Τα εργαστήρια αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» του ΚΥ Βόλου.
Η κ. Ζωή Γεωργίου σημείωσε πως έχει αποκτηθεί ψηφιοποιητής, τελευταίας τεχνολογίας, ενώ υπάρχει υπέρηχος, ο οποίος είναι παλιός, αλλά συντηρείται με χίλιους τρόπους. «Στον υπέρηχο μέχρι πρότινος γινόταν και καρδιολογικός υπέρηχος, αλλά πλέον γίνονται κυρίως γυναικολογικοί υπέρηχοι ή γενικής ακτινολογίας» ανέφερε και έκανε λόγο για την ανάγκη ενός καινούριου μηχανήματος, γιατί εξελίσσεται η ιατρική και έχει καλύτερη διαγνωστική αξία.
Στο μικροβιολογικό γίνεται μία ευρεία γκάμα εξετάσεων, όπως αίματος, βιοχημικές, ενώ έχουν γίνει όλες οι ενέργειες για να πραγματοποιούνται και ειδικές εξετάσεις, π.χ. καρκινικοί δείκτες, ορμόνες.

Τα ιατρεία της Νέας Ιωνίας λειτουργούν κυρίως με καθημερινή μετακίνηση γιατρών και το υπάρχον μόνιμο προσωπικό υγείας. Οι γιατροί είναι ο κυτταρολόγος, οι δύο γυναικολόγοι και ο παιδίατρος.
«Επίσης έχουμε και κάποια τμήματα δυναμικά, όπως είναι το φυσικοθεραπευτήριο, το οποίο καταλαμβάνει έναν ολόκληρο όροφο και λειτουργεί για πολλές δεκαετίες. Έχει αυτή τη στιγμή τρεις φυσικοθεραπεύτριες, εκτελούνται πολλές φυσικοθεραπευτικές πράξεις και συνεδρίες, είτε σε χρόνιες παθήσεις είτε και μετά από χειρουργεία ή από κακώσεις» τόνισε ο κ. Γ. Μπακούλας για να συμπληρώσει πως ένα άλλο κομμάτι στη Νέα Ιωνία είναι ο πανοραμικός, που βγάζει πανοραμικές ακτινογραφίες για τα δόντια και πολλές φορές όταν χαλάει του Νοσοκομείου εξυπηρετείται όλος ο Νομός.
Η κ. Ζωή Γεωργίου τόνισε ότι το Κέντρο Υγείας Βόλου είναι δημόσιο και αποτελεί μετεξέλιξη των πολυιατρείων του ΙΚΑ.
«Να σημειωθεί ότι δεχόμαστε για τα εργαστήριά μας παραπεμπτικά άλλων γιατρών, ιδιωτών. Δηλαδή όποιος γιατρός γράψει μία εξέταση, μπορούν να έρθουν να την κάνουν στο ΚΥ Βόλου χωρίς ραντεβού και χωρίς άλλη διαδικασία» επισήμανε ο κ. Γ. Μπακούλας.

Η κ. Ζωή Γεωργίου, ερωτηθείσα σχετικώς, ανέφερε πως γενικότερα υπάρχει αναμονή. «Όταν έχεις έναν ορθοδοντικό για όλη τη Μαγνησία εννοείται πως υπάρχει αναμονή. Όμως τα εργαστήριά μας είναι χωρίς ραντεβού. Το ίδιο ισχύει και στο ακτινολογικό» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Μπακούλας αναφέρθηκε στην τοπική γραμματεία ραντεβού, χωρίς την επιβάρυνση με τα πενταψήφια νούμερα, αλλά και για τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού ραντεβού. «Μπορεί ο καθένας απ’ το σπίτι του μέσω της υπηρεσίας που έχει η ΗΔΙΚΑ να κλείσει ραντεβού ηλεκτρονικά» σημείωσε.
Το ΚΥ Βόλου έχει ανάγκη από προσωπικό και από κάποιες ειδικότητες γιατρών ιδίως. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, διοικητικά και συνδικαλιστικά, σύμφωνα με τον κ. Γ. Μπακούλα, ενώ η κ. Ζωή Γεωργίου κατέληξε λέγοντας ότι χρειαζόμαστε και νέες ειδικότητες, αλλά και αυτοί οι γιατροί που φεύγουν, πρέπει να αντικατασταθούν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το