Τοπικά

Εξαπλώνεται ραγδαία η 4ωρη απασχόληση στον Βόλο – Μισθοί «πείνας» κάτω των 400 ευρώ

Δραματική υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων, με συνεχείς απώλειες αποδοχών και επέκταση της μερικής απασχόλησης, καταδεικνύουν τα απολογιστικά στοιχεία Ιουνίου του συστήματος «Εργάνη» για τον Βόλο. Ο αριθμός των εργαζομένων που αμείβονται με χαμηλές αποδοχές, εμφανίζεται αυξημένος κατά 10%, ενώ την ίδια ώρα εξαπλώνεται ραγδαία το σύστημα της 4ωρης απασχόλησης με μισθούς «πείνας» που κυμαίνονται κάτω από τα 400 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προωθήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και τις περιοδικές καταστάσεις προσωπικού που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ Βόλου τον Ιούλιο, οι συμβάσεις 4ωρης απασχόλησης αποτελούν συνήθη τακτική για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις εστίασης και τροφοδοσίας. Μεγάλος αριθμός εργαζομένων απασχολείται επίσης με το ίδιο καθεστώς σε γραμματείες γραφείων, το χονδρικό και το λιανικό εμπόριο, τα καταλύματα και τις βιοτεχνίες τροφίμων.
Ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 396,11 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο για την πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 51,28 ευρώ κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης είναι κατά κύριο λόγο απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το 48,24% των εργαζομένων με μερική απασχόληση διαθέτει εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 33,71% διαθέτει εκπαιδευτικό επίπεδο υποχρεωτικής εκπαίδευσης (έως Γ’ Γυμνασίου), το 16,75% διαθέτει εκπαιδευτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μόλις ένα 1,31% δεν διαθέτει καμία εκπαίδευση.
Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχή απώλεια εισοδημάτων γνωρίζουν οι εργαζόμενοι που καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, αφού ο αριθμός των χαμηλά αμειβομένων αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά, το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβεται με μισθούς χαμηλότερους απ’ ό,τι προβλέπουν οι συλλογικές τους συμβάσεις, ανέρχεται σε ποσοστό 30% και αφορά κυρίως εργαζόμενους σε βιοτεχνίες, στους τομείς της παροχής υπηρεσιών, των μεταφορών και της μεταποίησης.

Το προφίλ των ασφαλισμένων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το σύστημα «Εργάνη», οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 53,68% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 52,78% στις κοινές επιχειρήσεις. Επίσης, στο σύνολο των επιχειρήσεων το 22,22% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και το 55,39% έως 39 ετών. Ένα ποσοστό 16,01% των ασφαλισμένων κυμαίνεται από 50 έως 64 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις.
Στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 20,91 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,03 ημέρες.
Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 65,44% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από 10 μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 62,82%.
Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 87,42% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 97,03%.

Οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 54,14% των ασφαλισμένων στο σύνολο των επιχειρήσεων και το 53,37% στις κοινές επιχειρήσεις. Στους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 57,28%, ενώ με μερική απασχόληση το 45,05%.
Στο σύνολο των επιχειρήσεων, 22,02% των ασφαλισμένων είναι έως 29 ετών και 51,19% έως 39 ετών. Επίσης, 69,67% του συνόλου των ασφαλισμένων είναι ηλικίας 25 έως 49 ετών, στις κοινές επιχειρήσεις, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων, το 20,34% των ασφαλισμένων είναι 50 έως 64 ετών αντίστοιχα.
Στο σύνολο των ασφαλισμένων, το 21,89% απασχολείται στον κλάδο «Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο», 13,03% στις «Μεταποιητικές Βιομηχανίες» και 12,84% στον κλάδο «Ξενοδοχεία και Εστιατόρια».
Τέλος, η κατηγορία επαγγέλματος, στην οποία απασχολείται ο μεγαλύτερος αριθμός ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις, είναι «Υπάλληλοι Γραφείου» με ποσοστό 22,43%.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το