Τοπικά

Προγράμματα για νέους: Το μέλλον της Ευρώπης είναι εδώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί συνεχώς να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των νέων της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος- πιο πράσινου, πιο συμπεριληπτικού και πιο ψηφιακού. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει μια ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων και προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε νέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύουν στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης και στο να νιώσει ο νέος Ευρωπαίος πολίτης. Τα προγράμματα αυτά παράλληλα δίνουν πληθώρα ευκαιριών στους νέους να μάθουν, να ταξιδέψουν, να ανοίξουν τα φτερά τους στον κόσμο.

Erasmus+

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης και της κατάρτισης της νεολαίας στην Ευρώπη. Οι νέοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή, ώστε να παρακολουθήσουν εβδομαδιαία μαθήματα σε μια χώρα του εξωτερικού. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε αυτούς να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας που επισκέπτονται, και να εκτεθούν σε αυτό που ονομάζει η ευρωπαϊκή ένωση «πολυπολιτισμικότητα». Τα προγράμματα αυτά προωθούνται από τα σχολεία και έχουν συγκεκριμένη θεματολογία, όπως πράσινη Ευρώπη, καταναλωτισμός, ισότητα και άλλα. Φυσικά, το Erasmus+ προϋποθέτει και μια προεργασία από τον κάθε μαθητή, ο οποίος καλείται να υποβάλει μια έκθεση, πάνω στη συγκεκριμένη θεματολογία, και έπειτα να δουλέψει πάνω στην παρουσίαση της δικής του χώρας στους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος.

EURES

Πρόκειται για μία διαδικτυακή ευρωπαϊκή θύρα για την επαγγελματική κατάρτιση των νέων. Σκοπός της είναι να διευκολύνει τους νεαρούς ενδιαφερόμενους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα, παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές για θέσεις εργασίας. Αφορά άτομα ηλικίας από 18 έως 35 ετών. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρουν τους κατάλληλους εργαζομένους που αναζητούν για την επιχείρησή τους. Το EURES δίνει κίνητρα στους νέους να βγουν στην αγορά εργασίας και με οικονομικούς πόρους. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος Έλληνας βρεθεί στην Ολλανδία και δε γνωρίζει ολλανδικά, μέσω του EURES μπορεί να αντλήσει οικονομική ενίσχυση για την εκμάθηση της γλώσσας. Μέσω του EURES, πάνω από 12.000 Έλληνες νέοι έχουν βοηθηθεί στον τομέα της εύρεσης εργασίας.

Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Νεολαίας (European Youth Event)

Το EYE συγκεντρώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νέους από όλη την ήπειρο με οράματα, όνειρα και ιδέες. Σκοπός είναι να μοιραστούν τις προτάσεις τους και να εργαστούν για το μέλλον της Ευρώπης. Το πρόγραμμα αφορά νέους ηλικίας 16-30 ετών, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να διαπαιδαγωγηθούν μέσα στην καρδιά της δημοκρατίας. Έτσι, αναγνωρίζουν παράγοντες επιρροής, εξασκούν τον διάλογο, εμπνέονται από ακτιβιστές και βελτιώνουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων στα διάφορα Ευρωπαϊκά όργανα. Μετά την εκδήλωση, οι επικρατέστερες ανησυχίες και προσδοκίες συγκεντρώνονται στην Έκθεση Youth Ideas Report και διανέμονται στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επεξεργασία. Το EYE αποσκοπεί στην ισότητα, τη συμπερίληψη και την προσβασιμότητα σε όλους.

DiscoverEU

Το DiscoverEU αποτελεί δράση του προγράμματος Erasmus + η οποία αποσκοπεί στην εξερεύνηση του Ευρώπης από τους νέους. Με την παροχή μιας ταξιδιωτικής κάρτας, κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακαλύπτουν και πάνω απ’ όλα βιώνουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Είναι μια ευκαιρία σύνδεσης με την ιστορία, την κληρονομιά και το πνεύμα ολόκληρης της ηπείρου. Το πρόγραμμα αυτό διαθέτει, μάλιστα, Ευρωπαϊκές Κάρτες Νεολαίας, οι οποίες διασφαλίζουν έκπτωση σε πολιτιστικές επισκέψεις, μαθησιακές δραστηριότητες, στέγαση, εστίαση και μεταφορές. Αυτή η μαγική εμπειρία πραγματοποιείται απλώς με τη συμπλήρωση της επιμέρους αίτησης και την πρόσκληση φίλων!

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δυο μήνες πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, καθώς συνδέει τον λόγο των νέων με τη δημοκρατία. Το αντίστοιχο σλόγκαν που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα είναι: «Δώστε φωνή στο όραμά σας». Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νεολαίας για το 2024 πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 19 Απριλίου, δίνοντας έμφαση στη δημοκρατική συμμετοχή των ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου.

Ευρωπαϊκό πτυχίο

Στα επόμενα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη δημιουργία ενός είδους προαιρετικού ευρωπαϊκού πτυχίου μέσω κοινού προγράμματος των πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πτυχίο αυτό θα ενισχύσει τη μαθησιακή κινητικότητα και θα διευκολύνει τους αποφοίτους στην αναζήτηση εργασίας στις χώρες της Ε.Ε.

Τα νομικά ζητήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι αρκετά, λόγω της ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών συστημάτων εκπαίδευσης, στόχος όμως της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας των νέων, μέσω ενός τίτλου σπουδών που θα θεμελιώνεται στην εθνική νομοθεσία του κάθε κράτους μέλους, θα χορηγείται από κοινού από περισσότερα πανεπιστήμια και θα αναγνωρίζεται αυτόματα.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ (μαθητής Β’ Λυκείου)

ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (μαθήτρια Β’ Λυκείου)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το