Τοπικά

Προαγωγή ευ αγωνίζεσθαι και υγείας στα σχολεία – Ολοκληρώνεται σήμερα το Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικής Αγωγής στον Βόλο

Η προαγωγή της υγείας, της διά βίου άσκησης και του ευ αγωνίζεσθαι αποτελούν προτεραιότητα για τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής στα σχολεία. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις εργασίες της χθεσινής πρώτης ημέρας του Πανελλήνιου Συνεδρίου που γίνεται στον Βόλο με θέμα «Στρατηγικές ενίσχυσης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής για την υγεία και την κοινωνική ένταξη στο σχολείο για όλους», το οποίο θα ολοκληρωθεί σήμερα στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου.

Οι εργασίες του συνεδρίου άρχισαν χθες το πρωί και η πρώτη ενότητα αφορούσε στην «Άσκηση για την υγεία – Προγράμματα σπουδών».
Εκ των βασικών εισηγητών ήταν ο Απ. Ντάνης, σχολικός σύμβουλος φυσικής αγωγής σε Σέρρες και Κιλκίς, ο οποίος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη διοργάνωση του συνεδρίου και προσέθεσε: «Μέσα από τις πολιτικές που προωθούνται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας καθορίζονται οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή οι αλλαγές έρχονται στο Λύκειο, καθώς περιμένουμε να αυξηθούν οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στη Β’ τάξη, αναμορφώνονται τα προγράμματα σπουδών και η κατεύθυνση που θέλουμε να δώσουμε περισσότερο έμφαση είναι η προαγωγή της υγείας μέσα από τη φυσική αγωγή και η διά βίου άσκηση. Η γυμναστική εμπεριέχει φυσική άσκηση και δραστηριότητα και επομένως πάντα υπάρχει κάποιο όφελος. Θέλουμε αυτό το όφελος να είναι μεγαλύτερο και ουσιαστικό. Προτεραιότητά μας δεν είναι αν τα παιδιά θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό και θα έχουν κάποια εξέλιξη με διακρίσεις, αλλά μας απασχολεί να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα μέσα στο σχολείο και να καταλάβουν οι μαθητές τα ευεργετικά αποτελέσματά της εντός και εκτός σχολείου».

Από την πλευρά της η Ξανθή Κωνσταντινίδου, σχολικής σύμβουλος φυσικής αγωγής Θράκης, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το συνέδριο, ενώ αναφερόμενη στους σχολικούς αγώνες και πώς μπορούν αυτοί να αξιοποιηθούν σαν εκπαιδευτικό εργαλείο, για να αλλάξουμε την αθλητική συμπεριφορά, τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και συγκυρία που συζητάμε για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο που θα έχει 5.000 αστυνομικούς για φασαρίες που πιθανόν να γίνουν, μια εμπειρία που την έζησε πέρυσι ο Βόλος. Θεωρώ ότι η εκπαίδευση, τα παιδιά και το σχολείο αποτελούν μια πολύ μεγάλη δεξαμενή, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε, ώστε να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά, την οποία βλέπουμε συχνά στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν είναι εύκολο, δεν θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως οι σχολικοί αγώνες αν γίνουν κάποιες στοχευμένες ενέργειες και δράσεις μέσα στο σχολείο και ουσιαστικά κατευθύνουν τα παιδιά στη διά βίου άσκηση και το ευ αγωνίζεσθαι, στον σεβασμό των αντιπάλων, των συμπαικτών και των διαιτητών, νομίζω ότι όλα αυτά τα φαινόμενα που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στους αγωνιστικούς χώρους θα ανήκουν στο παρελθόν. Νομίζω ότι αυτός είναι ο στόχος και η εκπαίδευση μπορεί να το πετύχει αυτό με τη συνδρομή των αρμοδίων καθηγητών φυσικής αγωγής».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το