Ελλάδα

«Πριμ» 391 εκατ. € σε νοικοκυριά για ενεργειακή αναβάθμιση

Στην τελική ευθεία μπαίνει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» που προβλέπει την παροχή επιδοτήσεων αλλά και τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους.

Για την ακρίβεια, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημοσιοποίησε την πρόσκληση που απευθύνεται προς το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 68 εκατ. ευρώ, που του αντιστοιχούν για τη σύσταση του «Ταμείου Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ».

Το συνολικό ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών ανέρχεται στα 391 εκατ. ευρώ. Oπως εξηγεί στο «Eθνος» ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ Κώστας Γαλιάτσος «τα 223,7 εκατ. ευρώ είναι από το ΕΣΠΑ και προορίζονται για τις επιχορηγήσεις, τα 68 εκατ. ευρώ θα μπουν από το Ταμείο Εξοικονομώ του ΕΤΕΑΝ και τα 99 εκατ. ευρώ θα τα διαθέσουν οι τράπεζες».

Στην παρούσα φάση συντάσσεται ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή των δικαιούχων, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η τροποποίηση του ΚΕΝΑΚ.

Ρόλο «κλειδί» για την υλοποίηση του προγράμματος έχει το ΕΤΕΑΝ. Σύμφωνα με τον κ. Γαλιάτσο «προχωρά η ανάπτυξη web based εφαρμογής προκειμένου οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των ενδιαφερόμενων να υποβάλλονται ηλεκτρονικά».

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» στοχεύει στη στήριξη των νοικοκυριών της χώρας στην προσπάθειά τους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οικίες τους, συμβάλλοντας, έτσι, τόσο στην εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων της χώρας, αλλά και στη μείωση κόστους που βαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, από την υλοποίηση του προγράμματος, θα υποστηριχθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους συνδεόμενους με την οικοδομική δραστηριότητα και στους τρεις τομείς της οικονομικής ζωής (μεταποίηση, εμπόριο, υπηρεσίες).

Ωφελούμενοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς και πολυκατοικίες για τις κοινόχρηστες παρεμβάσεις. Οι κατηγορίες δικαιούχων ορίζονται με κριτήρια το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα. Το βασικό ποσοστό επιχορήγησης θα είναι κλιμακούμενο και θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων μελών. Φυσικά θα υπάρχει μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης. Eτσι οι ωφελούμενοι:

• θα μπορούν να υλοποιούν τις παρεμβάσεις τους με χαμηλότοκα δάνεια λόγω της επιδότησης επιτοκίου του δανείου τους και

• μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα λαμβάνουν επιχορήγηση που θα καλύπτει σημαντικό μέρος της επένδυσής τους.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:

1. Κέλυφος κτιρίου:

• θερμομόνωση,
• συστήματα σκίασης,
• κουφώματα και
• υαλοπίνακες.

2. Ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία:

• κεντρικό σύστημα θέρμανσης,
• ατομικά συστήματα θέρμανσης,
• αντλίες θερμότητας,
• συστήματα αυτοματισμών,
• φωτοβολταϊκά συστήματα και
• ηλιοθερμικά συστήματα.

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ περιγράφει τα επτά βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα:

1. Ενημέρωση για τους όρους και προϋποθέσεις συμμετοχής σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος.

2. Προέγκριση δανείου από υποκατάστημα συνεργαζόμενης τράπεζας.

3. Eκδοση Α’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης από επιθεωρητή για την πιστοποίηση των ενεργειακών αναγκών της οικίας.

4. Συγκέντρωση προσφορών των υπό υλοποίηση παρεμβάσεων για τον καθορισμό του αιτούμενου προϋπολογισμού.

5. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών.

6. Υπαγωγή στο πρόγραμμα.

7. Υπογραφή δανειακής Σύμβασης.

8. Υλοποίηση Παρεμβάσεων.

9. Eκδοση Β’ Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.

10. Προσκόμιση δικαιολογητικών.

Η υποβολή αιτήσεων και η ένταξη στο πρόγραμμα θα αποτελεί συνεχή διαδικασία, έως την εξάντληση των πόρων ανά περιφέρεια.

* Η δράση «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» θα υποστηρίξει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το