Τοπικά

Πράσινη πολιτιστική διαδρομή από Αρχιτεκτονική – Πρωτότυπη δράση με χάρτες για το Πήλιο

Τη δική της πράσινη πολιτιστική διαδρομή, από τις Αηδονοφωλιές, την Κουκουράβα και τη Μακρινίτσα μέχρι και τις Σταγιάτες χρωματισμένη από ψηφίδες της μυθολογίας, της προφορικής ιστορίας, της λαϊκής παράδοσης δημιούργησε η ερευνητική ομάδα δομικών κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Στη χθεσινή εκδήλωση με τίτλο «Η Μακρινιτσιώτικη Στράτα…και άλλες ιστορίες» παρουσιάστηκε η δράση που στοχεύει στην ανάδειξη του ανθρωπογενούς, φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μιας πολύ ελκυστικής περιοχής.
Στους παρευρισκόμενους παρουσιάστηκε η εικονική περιήγηση αυτής της διαδρομής με τη μορφή επιδαπέδιου παιχνιδιού στο μονοπάτι Αηδονοφωλιές-Κουκουράβα-Μακρινίτσα-Σταγιάτες-Αηδονοφωλιές.

Η χθεσινή εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αρχιτεκτονική και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.
Υπεύθυνη της δράσης ήταν η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Μαρία Βροντίση που τόνισε πως «η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα μάθημα επιλογής που λέγεται «γραμμικές αναγνώσεις-σημειακές παρεμβάσεις» και προχωρήσαμε μετά σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα με την ονομασία «αφηγηματικές διαδρομές». Το πεδίο που μελετήσαμε φέτος, ήταν το μονοπάτι Αηδονοφωλιές-Κουκουράβα-Μακρινίτσα-Σταγιάτες-Αηδονοφωλιές. Είναι μια κυκλική διαδρομή γύρω στις 2,5 ώρες. Η πρώτη φάση του προγράμματος ήταν να επισκεφθούμε και να περπατήσουμε στο μονοπάτι καταγράφοντας το ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον μέσα από χάρτες. Στη δεύτερη φάση ετοιμάσαμε θεματικές διαδρομές από την ιστορία, τη μυθολογία, τη λαϊκή παράδοση φτιάχνοντας πάλι θεματικούς χάρτες, όπως για την ιστορία του Κένταυρου-Χείρωνα, το έθιμο των Μάηδων.

Η τρίτη φάση αφορά στην τοποθέτηση διαδραστικών κατασκευών». Η όλη δράση ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο.
Οι περιπατητές με τις θεματικές διαδρομές που δημιουργήθηκαν από τους φοιτητές μπορούν να γνωρίζουν την πολιτισμική κληρονομιά.
Η φοιτήτρια από το τρίτο έτος της Αρχιτεκτονικής Μαρένα Κωνσταντινίδη – Μάνεση κατέγραψε 64 διαφορετικά φυτά που εντόπισε στη διαδρομή και χαρτογράφησε περίπου 20 από αυτά πλαισιώνοντας τις φωτογραφίες με τις ονομασίες, αλλά και στοιχεία για το πού και πότε φύονται.
Η πεμπτοετής φοιτήτρια Ρωξάνη Σεβαστού κατέγραψε δεκαπέντε περίπου διαφορετικούς τύπους αρχοντικών που αποτελούν αξιοσημείωτα αξιοθέατα στο Πήλιο εμπλουτίζοντας τον χάρτη με χρήσιμες πληροφορίες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Άνδρας ντυμένος Άη Βασίλης έπεσε στο κενό μπροστά στα μάτια του παιδιού του

Τραγική κατάληξη είχε η προσπάθεια ενός Ρώσου να κατέβει με σκοινί σε πολυώροφο κτίριο παριστάνοντας…

22 Δεκεμβρίου 2023

Άγριο έγκλημα στα Καλύβια: 16χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον πατέρα του – Πήρε τη μητέρα του και της το είπε

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στα Καλύβια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μία…

22 Δεκεμβρίου 2023

Χριστούγεννα 2023 – meteo: Ποια είναι η πιο «λευκή» χρονιά από το 1991 για τη χώρα, πόσο χιόνι και πού θα πέσει φέτος

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένη με χιονισμένα τοπία σε χώρες βορειότερου γεωγραφικού πλάτους από…

22 Δεκεμβρίου 2023

Πυροβολισμοί στο Γκάζι: «Δεχτήκαμε τρεις σφαίρες στο κεφάλι και δεν είχαμε θύματα» λέει ο ένας από τους τραυματίες Κρητικούς

Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ένας εκ των Κρητικών που τραυματιστήκε από τους πυροβολισμούς στο…

22 Δεκεμβρίου 2023

Δικηγόρος οικογένειας Κατσούρη : «Ξαφνικά οι Κροάτες έπαψαν να είναι κατηγορούμενοι και αποφυλακίστηκαν»

Οι 105 Κροάτες που είχαν προφυλακιστεί για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσούρη «ξαφνικά…

22 Δεκεμβρίου 2023

Μακελειό στην Πράγα: Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι του δράστη συνδέεται με τη δολοφονία πατέρα και κόρης την περασμένη εβδομάδα

Όπλο που βρέθηκε στο σπίτι όπου διέμενε ο μακελάρης της Πράγας ο οποίος επιτέθηκε στο…

22 Δεκεμβρίου 2023