Τοπικά

Πώς θα αναπτύξουμε τα δυνατά χαρτιά του τουρισμού στη Μαγνησία – Η Μάγια Τσόκλη με συμβουλευτικό ρόλο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας μιλά στη «Θ»

Νέα πρόσωπα απαρτίζουν τη νέα περιφερειακή Αρχή όχι μόνο σε επίπεδο εκλεγμένων, αλλά και όσων τους συνδράμουν συμβουλευτικά. Ένα από τα πρόσωπα αυτά η γνωστή ταξιδιωτική δημοσιογράφος, πρώην βουλεύτρια, Μάγια Τσόκλη, έχει αναλάβει συμβουλευτικό και συντονιστικό έργο στον τομέα του τουρισμού. Το έργο δύσκολο, ειδικά μετά την επέλαση της διπλής θεομηνίας του περασμένου φθινοπώρου, με την ίδια να παραδέχεται ότι ακόμη η κατάσταση είναι «μουδιασμένη» και πως ουσιαστικά η δουλειά που γίνεται αφορά στο 2025. «Τα πράγματα με επιμονή και σωστή στρατηγική επανέρχονται, πολύ συχνά μάλιστα βελτιωμένα» τονίζει η κ. Τσόκλη, που παράλληλα υπογραμμίζει για το θέμα των νερών της θάλασσας ότι «κάποιον πρέπει να εμπιστευτούμε» και ότι «δεν μπορούμε να πορευτούμε σε μία μόνιμη κατάσταση δυσπιστίας».

Από τους «Δρόμους των Ελλήνων» στους δρόμους της Θεσσαλίας κι από την Τήνο στην Κεντρική Ελλάδα, για να συνδράμετε το έργο της νέας Αρχής της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση και ποιο έργο έχετε αναλάβει;

Το πάθος του Δημήτρη Κουρέτα, όπως έχετε διαπιστώσει, είναι μεταδοτικό. Έτσι η απόφαση δεν ήταν δύσκολη. Κι αν οι υποχρεώσεις μου ήταν αρκετές και το πρόγραμμά μου ήδη επιβαρυμένο, εφόσον μου ζητήθηκε, θεώρησα τη συμμετοχή μου στην προσπάθεια αναγέννησης της Θεσσαλίας και ενδυνάμωσης του τουρισμού της, καθήκον. Και όταν λέω «καθήκον», το εννοώ.

Το έργο μου είναι συμβουλευτικό προς τον Περιφερειάρχη και συντονιστικό. Από την ταυτότητα του προορισμού, στην προβολή, την επικοινωνία και τις προτεραιότητες, θα προσπαθήσω να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις.

Η Μαγνησία διαθέτει πληθώρα τουριστικών σημείων και ενδιαφερόντων. Ξεκινήσατε με την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού, αλλά σε ποια άλλα σημεία κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να δοθεί βάρος, ώστε να αναπτυχθούν εξίσου;

Η Μαγνησία είναι ένας τόπος ευλογημένος και όχι, δεν ξεκίνησα με την προώθηση του περιπατητικού τουρισμού.

Ο πεζοπορικός τουρισμός μπορεί να γίνει η αιχμή του δόρατος του τουρισμού υπαίθρου της Περιφέρειας (όχι μόνο της Μαγνησίας). Από τον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, το Πήλιο, την Όθρυ και στα νησιά, όλη η Θεσσαλική γη είναι διάσπαρτη με μονοπάτια εξαιρετικά θελκτικά στο σημερινό επισκέπτη.

Τα προηγούμενα χρόνια έχει γίνει πολλή δουλειά στην καταγραφή, τη διάνοιξη, τη συντήρηση από διάφορους δημόσιους φορείς, συλλόγους, αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες, πάντα με καλές προθέσεις, χωρίς όμως κανέναν συντονισμό. Το αποτέλεσμα (αν εξαιρέσουμε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις) είναι το τουριστικό προϊόν «μονοπάτια Θεσσαλίας» να μην είναι ολοκληρωμένα προσβάσιμο στον Έλληνα επισκέπτη, πόσο μάλλον στον ξένο. Αυτή την προσπάθεια συντονισμού κάνουμε τώρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, ενιαίο, ολοκληρωμένο και δυναμικό προϊόν, που θα απευθύνεται στον σημερινό ταξιδιώτη. Η προώθησή του, θα έρθει μετά.

Σε ό,τι αφορά στη Μαγνησία, πιστεύω ότι το Πήλιο είναι ο παράδεισος του slow living, του τουρισμού υπαίθρου με ό,τι αυτός εμπεριέχει και φυσικά του yachting, με απαραίτητες, όμως, τις βελτιώσεις για τον ελλιμενισμό σκαφών αναψυχής. Και αυτό, το τονίζω, χωρίς να επιβαρύνουμε περιβάλλον και αισθητική, τρόποι υπάρχουν. Για να αναπτύξουμε το δυνατό χαρτί του γαστρονομικού προφίλ της περιοχής, οφείλουμε να μην επαναπαυόμαστε στη φήμη μας.

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα μετρήσεις για την ποιότητα των νερών κολύμβησης στη Μαγνησία, οι οποίες επιχειρούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των πολιτών. Η δυσπιστία όμως υπάρχει ακόμη, ειδικά για την κατάσταση στον Παγασητικό. Τελικά, θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα φέτος;

Αντιλαμβάνομαι ότι το σοβαρότατο αυτό θέμα τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για τον τουρισμό, αντί να συσπειρώσει παρατάξεις και πολίτες, έχει -κατά την ελληνική συνήθεια- πάλι γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης στη Μαγνησία. Όμως, ξέρετε, δεν μπορούμε να πορευτούμε σε μία μόνιμη κατάσταση δυσπιστίας. Κάποιον πρέπει να εμπιστευτούμε. Οι δειγματοληψίες και οι αναλύσεις από το ΠΕΔΥ Μαγνησίας είναι εκτενέστατες, συνεχείς και μετρήσιμα πλέον ικανοποιητικές. Συζήτησα το θέμα προσωπικά με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου και μου απάντησε ξεκάθαρα ότι τα αποτελέσματα ήταν «άριστα». Ας περιμένουμε και το πόρισμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών που κάλεσε ο Δήμος Βόλου για να το επιβεβαιώσουν.

Η Θεσσαλία αρχίζει μόλις να βγαίνει από μία τεράστια καταστροφή, που όμοιά της δεν είχε δει η χώρα εδώ και πολλά χρόνια. Ο τουρισμός είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν, αλλά πώς θα γίνει αυτό; Υπάρχει χρόνος; Έχει γίνει έργο; Πώς μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση που δημιούργησαν ο Daniel και ο Elias στη Μαγνησία από φέτος ή θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στην αποκατάσταση των πληγών; Από πότε θα πρέπει να περιμένουμε την επανάκαμψη του τουρισμού;

Ξέρετε, ο τουρισμός είναι ο πιο ευαίσθητος και ευάλωτος θα έλεγα οικονομικός τομέας. Γι’ αυτό και γενικότερα το να βασίζεσαι αποκλειστικά επάνω του είναι παρακινδυνευμένο. Μια φυσική καταστροφή, μία πολιτική αστάθεια, μία ανασφάλεια στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, φτάνουν για να τινάξουν χρόνια προσπάθειας στον αέρα. Όμως, η διεθνής πρακτική λέει πως τα πράγματα με επιμονή και σωστή στρατηγική επανέρχονται, πολύ συχνά μάλιστα, βελτιωμένα. Αυτή τη στιγμή γίνονται μεγάλα έργα υποδομής, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε (προφανώς επικαιροποιώντας τα) όλα τα σημαντικά συμπεράσματα ατελείωτων μελετών που έχουν κατά καιρούς γίνει και έχουν μείνει στο συρτάρι. Δουλεύουμε το επικοινωνιακό κομμάτι. Η Θεσσαλία και ειδικότερα η Μαγνησία έχουν ακόμη ανεκμετάλλευτες δυνατότητες, όμως είναι εντελώς λογικό η φετινή χρονιά να είναι μουδιασμένη. Είναι ξεκάθαρο ότι δουλεύουμε για το ’25.

Συνέντευξη ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το