Τοπικά

«Πονοκέφαλος» από αύξηση της τιμής του κακάο

Σε μεγάλο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για τους ζαχαροπλάστες η τιμή του κακάο που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να μην επηρεαστεί και το τελικό κόστος των διαφόρων προϊόντων από την πολύ δημοφιλή σοκολάτα.
Ποια σχέση μπορεί να έχουν οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες στις φυτείες της Δυτικής Αφρικής με την τσέπη μας; Απ’ ότι φαίνεται μεγάλη, καθώς η αύξηση της τιμής του κακάο έχει άμεση σχέση με την μείωση της καλλιέργειας που υπήρξε φέτος στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής, όπου εξάγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κακάο παγκοσμίως. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολύ αυτό το τόσο δημοφιλές προϊόν, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι ανησυχούν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να αγοράζουν τις σοκολάτες ακριβότερα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το κακάο έχει γίνει ένα από τα πιο ακριβά εμπορεύματα.
Η πρόεδρος του συλλόγου ζαχαροπλαστών Μαγνησίας κ. Μαρία Τσελεπή ανέφερε πως «πριν λίγο καιρό αγοράζαμε το κιλό του κακάο στα 7,5 ευρώ και τώρα η τιμή έχει φτάσει στα 11 ευρώ. Είναι μια μεγάλη αύξηση που δύσκολα μπορεί να απορροφηθεί από τους επαγγελματίες. Βέβαια επειδή τα μηνύματα για αυξήσεις στις τιμές, είχαν δοθεί εδώ και καιρό, οι ζαχαροπλάστες φρόντισαν και προμηθεύτηκαν κάποιες μεγαλύτερες ποσότητες κακάο, αλλά και πάλι αυτές εξαντλούνται».
Η ίδια εκτίμησε ότι οι αυξήσεις στιγμές της σοκολάτας θα φανούν περισσότερο τον χειμώνα που υπάρχει και μεγαλύτερη κατανάλωση, καθώς το καλοκαίρι κυριαρχούν στις επιλογές των καταναλωτών τα παγωτά σε διάφορες γεύσεις, εκτός δηλαδή της σοκολάτας.
Η κ. Τσελεπή αναφέρθηκε και στα τσουρέκια λέγοντας πως σιγά-σιγά αρχίζει να κινείται η αγορά και σε αυτό το κομμάτι. Φέτος η τιμή στο ένα κιλό τσουρέκι κυμαίνεται μεταξύ 12-14 ευρώ, ενώ για τα γεμιστά τσουρέκια με διάφορες γεύσεις η τιμή ποικίλλει.
Σύμφωνα με την ίδια η τιμή της πάστας κυμαίνεται μεταξύ 2,30-2,70 ευρώ, χωρίς βέβαια να λείπουν και περιπτώσεις με υψηλότερες τιμές.

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το