Τοπικά

Πολλές οι απορίες και τα ερωτήματα για τις εκλογές της Κυριακής

Όταν ο σταυρός που έχει τεθεί μπροστά από το όνομα του υποψήφιου δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου βρίσκεται εντός κύκλου, τότε το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο. Ωστόσο δεν είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο που έχει σταυρό στο όνομα του υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη.

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα και απορίες διευκρινίστηκαν χθες προς τους δικαστικούς αντιπρόσωπους, στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε για την ενημέρωσή τους, εν όψει των τετραπλών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Την ενημέρωση έκανε το μέλος της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Αχιλλέας Θεοχάρης, ενώ η συμμετοχή των δικαστικών αντιπροσώπων ήταν πολύ μεγάλη και η αίθουσα όπου συνεδριάζει το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, είχε γεμίσει ασφυκτικά.
Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, θα λειτουργήσουν την Κυριακή δύο ειδών εκλογικά τμήματα, τα Α’, όπου θα ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή και την Περιφέρεια και τα Β’, όπου θα ψηφίζουμε για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Υπάρχουν βέβαια και εκλογικά τμήμα που θα έχουν τέσσερις κάλπες, συνήθως κάτω των 300 ψηφοφόρων ή όπου δεν υπάρχει τοπική Κοινότητα.
Το χθεσινό σεμινάριο διενεργήθηκε σε δύο φάσεις, στην πρώτη για τους δικαστικούς αντιπρόσωπους των ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών και στη δεύτερη για τους αντιπρόσωπους των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοχάρης, υπάρχουν εκλογείς που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές, επομένως υπάρχει διάκριση στα εκλογικά βιβλία, στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας, ανάμεσα στις δύο διαδικασίες. Κάποιοι που ψηφίζουν στις περιφερειακές, δεν ψηφίζουν στις ευρωεκλογές. Όπως επίσης και στρατιωτικοί, που δεν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. «Αν ο στρατιωτικός δεν φέρει βεβαίωση ότι δεν είναι εγγεγραμμένος σε ειδικό εκλογικό κατάλογο, δεν μπορεί να ψηφίσει στις ευρωεκλογές. Επομένως υπάρχουν κατηγορίες εκλογέων, που δεν μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές», ανέφερε ο κ Θεοχάρης.
Ακόμη πρόσθεσε πως υπάρχουν και εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Προβλήματα δεν φαίνεται να υπάρχουν στα εκλογικά τμήματα των δημοτικών-κοινοτικών εκλογών, όπου ψηφίζουν όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Ωστόσο κάποια ζητήματα φαίνεται πως υπάρχουν στα ψηφοδέλτια, καθώς αποτελούνται από δύο ενότητες, ειδικά στον Δήμο Βόλου, που αποτελείται από εννιά πρώην Δήμους και με εννιά διαφορετικά ψηφοδέλτια ο κάθε συνδυασμός.

Τι θα γίνει, αν υπάρχουν στην κάλπη ψηφοδέλτια από τη μία δημοτική ενότητα στην άλλη ή αν υπάρχουν περισσότεροι σταυροί στην πρώτη ενότητα και όχι στην δεύτερη, αν θα είναι όλο άκυρο ή έγκυρο το ψηφοδέλτιο. Σε κάθε περίπτωση ο ψηφοφόρος θα ενημερώνεται από τον δικαστικό αντιπρόσωπο, με βάση τις εγκυκλίους, τη νομοθεσία και με συνομιλίες με τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.

Στα ψηφοδέλτια για τους Δήμους και τις Κοινότητες αναγράφεται το όριο των σταυρών που μπορεί να βάλει ο κάθε ψηφοφόρος, ενώ στα ψηφοδέλτια για την ευρωβουλή και την Περιφέρεια δεν αναγράφεται. Για την Περιφέρεια στη Μαγνησία (όχι στις Β. Σποράδες) οι σταυροί σε υποψήφιους είναι μέχρι τέσσερις, ενώ μέχρι τέσσερις είναι και για την ευρωβουλή.
Οι σταυροί προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Βόλου είναι μέχρι τρεις και στις υπόλοιπες ένας. Στα τοπικά οι σταυροί είναι μέχρι δύο.
Επίσης στη Μαγνησία είχαν αποσταλεί μέχρι χθες ψηφοδέλτια για 33 κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, από το σύνολο των 40 που έχουν ανακηρυχθεί πανελλαδικά. Τα λευκά ψηφοδέλτια δεν θα προσμετριούνται στα έγκυρα, ενώ η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ. Ακόμη ο ψηφοφόρος θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα, ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης αυτοκινήτου ή βιβλιάριο οποιουδήποτε ασφαλιστικού Ταμείου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιδιοκτησιακό καθεστώς και μεταγραφές απασχολούν την ΠΑΕ Βόλος

Μπήκαμε στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και στην ομάδα του Βόλου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη…

18 Ιανουαρίου 2024

Σασπένς και κρυψίνοια γύρω από τη διπλή νοσηλεία βασιλιά Κάρολου-Κέιτ Μίντλετον

«Καμία σχέση με καρκίνο» είναι η κοινή φράση που περιέχεται στα επίσημα ανακοινωθέντα για τις…

18 Ιανουαρίου 2024

Βόλος:Συνελήφθη για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής

Συνελήφθη, χθες  το μεσημέρι στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, mia 19χρονη ,…

18 Ιανουαρίου 2024

Βόλος: Συνελήφθη ρομά για παρεμπόριο

Συνελήφθη, χθες  το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου, ένας 60χρονος ρομά,…

18 Ιανουαρίου 2024

Αγρότες

Η προχθεσινή μαζική κάθοδος των αγροτών στο κτήριο της Περιφέρειας ανέδειξε για ακόμη μια φορά…

18 Ιανουαρίου 2024

Άρση έκπτωσης αναδόχου από τον Δήμο Αλμυρού για το έργο κατασκευής της στεγασμένης λαϊκής αγοράς

Την άρση της απόφασης έκπτωσης του αναδόχου του έργου «Κατασκευή στεγασμένου χώρου λαϊκής αγοράς» αποφάσισε…

18 Ιανουαρίου 2024