Τοπικά

«Πόλεμος» για το εργοστάσιο σκουπιδιών στον Βόλο

«Πόλεμο» σε όλα τα επίπεδα ανοίγει για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η δήλωση του Κώστα Αγοραστού ότι υπάρχει ετοιμότητα για έγκριση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων του Βόλου στο συνέδριο για τον Πηνειό. Μέσω της μονάδας είναι γνωστό η Δημοτική Αρχή του Βόλου έχει δηλώσει ότι θα παράγει σκουπίδια για καύση στα εργοστάσια, όπως η ΑΓΕΤ. Η αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών και το ΤΕΕ δηλώνουν την κάθετη αντίθεσή τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και εξαπολύουν σκληρή επίθεση, με τον περιφερειάρχη να δηλώνει στη «Θ» πως το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν θα λάβει καμία απόφαση εις βάρος της υγείας των πολιτών, αλλά οι τελικές αποφάσεις για το σχέδιο που θα κατατεθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Μαγνησίας, θα εγκριθεί ή θα απορριφθεί από το υπουργείο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο αφορά σε χρηματοδότηση σε μονάδα που κοστολογείται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, όσο και της Δυτικής Θεσσαλίας, που δεν θα παράγει απορρίμματα για καύση.
Η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε χθες σε συνάντησή της με την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ότι η περιφέρεια θα είναι κάθετα αντίθετη με ότι βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια της υγείας των πολιτών, αλλά για να γίνει συζήτηση θα πρέπει πρώτα να κατατεθεί η τελική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τον Δήμο Βόλου, προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η κ. Κολυνδρίνη ανακοίνωσε χθες ότι έχει εντοπιστεί ο ρυπαντής που μολύνει κάθε μέρα την ατμόσφαιρα με πλαστικό, αλλά δεν είναι η ΑΓΕΤ και τόνισε πως είναι έτοιμη για την ανάθεση μελέτης στον Δημόκριτο για έλεγχο σε βαρέα μέταλλα στην περιοχή γύρω από το εργοστάσιο. Επίσης τόνισε πως θα εξετάσει την πρόταση για τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης με drone.

Εκπροσωπώντας την Επιτροπή Πολιτών ο κ. Λημνιός δήλωσε χθες πως ο Κώστας Αγοραστός δεν σεβάστηκε τους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν στον Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και κατά της δημιουργίας εργοστασίου από τον Δήμο Βόλου για παραγωγή σκουπιδιών προς καύση.
«Δεν σέβεται και δεν υπολογίζει κανέναν αλλά δεν θα τον αφήσουμε» δήλωσε σπεύδοντας να δηλώσει πως η συνάντηση με την Κολυνδρίνη έγινε σε κλίμα κατανόησης καθώς και η ίδια διαδήλωσε στο ίδιο συλλαλητήριο για την προστασία της υγείας των πολιτών στις 5 Μαΐου.

Η Επιτροπή κατέθεσε στην κ. Κολυνδρίνη, τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για τα βαρέα μέταλλα και μια σειρά αιτημάτων και ερωτημάτων γύρω από τη λειτουργία της ΑΓΕΤ.
Τα μέλη της Επιτροπής επέμειναν στην ανάγκη να διερευνηθεί περισσότερο με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας η εύρεση βαρέων μετάλλων στην πόλη του Βόλου, αλλά και η προέλευσή τους. Και ζήτησαν – μεταξύ άλλων – να δημιουργηθεί δίκτυο μετρητών για ποσοτικές και ποιοτικές μετρήσεις αέριων ρύπων της πόλης, που είναι ήδη επιβαρυμένη από διάφορες πηγές.

Στόχος της Επιτροπής είναι να πιεστεί η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα σύστημα καταγραφής ρύπων, που να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την προέλευση και την ποιότητα των ρύπων. Και παράλληλα να ερευνήσει το πολύ κρίσιμο ζήτημα της επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα, ώστε να αποκαλυφθεί επιτέλους αν και πόσο επικίνδυνη είναι ήδη η λειτουργία μεγάλων βιομηχανιών στον ιστό της πόλης.
Η Περιφέρεια οφείλει να πρωτοστατήσει σε όλες τις ενέργειες που θα θωρακίσουν την πόλη από τη ρύπανση και θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από τη μεριά της Περιφέρειας η αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει άμεσα μελέτη της ρύπανσης της ευρύτερης περιοχής και επέκταση του δικτύου μετρητών της ατμόσφαιρας του Βόλου.
Σχετικά με το εργοστάσιο παραγωγής SRF από τον Δήμο Βόλου υπήρξε η σαφής δέσμευση της αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την Επιτροπή, ότι καμία μελέτη που θα περιλαμβάνει την παραγωγή SRF ή RDF δεν θα εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Δεν θα γίνουμε σκουπιδότοπος»
«Το ΤΕΕ ήταν ο φορέας που κοινοποίησε το πρόβλημα με τη μονάδα παραγωγής srf από τον Δήμο Βόλου. Ζητήσαμε και πήραμε την προμελέτη στην οποία διαπιστώσαμε ότι είναι μονάδα παραγωγής εναλλακτικού καυσίμου και αφήνει ένα τεράστιο υπόλειμμα, το οποίο θα επιστρέφει στον ΧΥΤΑ». Το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνουμε εμείς ο σκουπιδότοπος με σκουπίδια που δεν ξέρουμε από πού θα προέρχονται», δήλωσε στο Ράδιο Ένα η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεις. Θέλεις να κάνεις το καλύτερο για την πόλη σου ή θες να τη θάψεις μέσα στο σκουπίδι. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι πολύπλοκο. Όταν είσαι ένας άνθρωπος που θέλεις το σωστό και το καλύτερο, αυτό που μελλοντικά θα δώσει πνοή στην πόλη, θα επιλέξεις και τη σωστή μεθοδολογία. Δεν είναι κάτι σύνηθες να λες ότι εγώ θα κάνω μονάδα παραγωγής, όταν ξέρεις ότι αυτό θα σου επιβαρύνει τον ΧΥΤΑ με ένα τεράστιο υπόλειμμα, κι όταν ολοφάνερα δεν βάζεις τον Βόλο σε καμία χρηματοδότηση για διαλογή σκουπιδιών και πράσινα σημεία. Απλοϊκά είναι τα πράγματα. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι ασχολούνται ενεργά με τα κοινά, το συγκεκριμένο πρόβλημα με τη μονάδα παραγωγής, γιατί βλέπω ότι η κουβέντα συνήθως δεν επικεντρώνεται ότι είναι καταστροφικό για τον Βόλο ένα τέτοιο εργοστάσιο, το περνάνε σε δεύτερη φάση για το που θα πουληθεί το προϊόν. Δεν έχουν δώσει ένταση στο γεγονός ότι με τα υπολείμματα που θα παραλαμβάνει ο ΧΥΤΑ θα γίνουμε ένας απέραντος σκουπιδότοπος, που δεν θα μπορούμε να τον διαχειριστούμε» είπε.
«Οι μάσκες έπεσαν για τον Κώστα Αγοραστό. Σήμερα επιβεβαιωνόμαστε και είμαστε σε μια φάση επισημοποίησης του σχεδίου τους», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γαργάλας και τόνισε ότι ο Αγοραστός μπορεί να κάνει χέρι-χέρι εκλογές με τον Μπέο, αλλά αυτό είναι πρόβλημα της ΝΔ. Δεν θα κάνει όμως τη συνεργασία του πρόβλημα για την πόλη και μάλιστα σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου.
«Μας δουλεύουν κανονικότατα και γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους Ιατρικούς Συλλόγους, Τεχνικά Επιμελητήρια, δημοτικά συμβούλια και τους 10.000 κόσμο που κατέβηκαν και διαδήλωσαν κατά της καύσης σκουπιδιών και δημιουργίας εργοστασίου», είπε.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γκαρσία: Έτσι είναι το ποδόσφαιρο

Ο προπονητής του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι κόντρα στον Βόλο…

30 Ιανουαρίου 2024

Ακαθάριστοι

Παρά τον άμεσο καθαρισμό του μεγαλύτερου μέρους της πόλης από την δημοτική Αρχή από τις…

30 Ιανουαρίου 2024

Αναζητούνται δύο ανήλικες για ξυλοδαρμό 15χρονης – Της έριξαν γροθιά στο μάτι

Επίθεση από δύο ανήλικες κοπέλες φέρεται να δέχθηκε μία 15χρονη στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα…

30 Ιανουαρίου 2024

Λόπεθ: Αξίζαμε τουλάχιστον την ισοπαλία

Ο Άνχελ Λόπεθ μιλώντας για το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα, αλλά και…

30 Ιανουαρίου 2024

Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Σταμάτη Παγασαίο

  Το Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών Θεατρίνη και το ΠΑΓΑΣκήνιο παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Σταμάτη…

30 Ιανουαρίου 2024

ΚΕΘΕΑ: Ανοιχτή σύσκεψη φορέων στον Βόλο

Ο Σύλλογος Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ…

30 Ιανουαρίου 2024