Κατηγορίες: Τοπικά

Πλησιάζει ο χειμώνας, ανησυχεί το ΤΕΕ για αιθαλομίχλη-ρύπανση “Θ”

Ένα πυκνό σύννεφο προερχόμενο από την ΑΓΕΤ σκέπασε χθες την πόλη και λίγη ώρα αργότερα στη Διοικούσα του ΤΕΕ συζητήθηκε το θέμα της αιθαλομίχλης και αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα συνάντηση και με τον Ιατρικό Σύλλογο για κοινές πρωτοβουλίες.Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, η προστασία της δημόσιας υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας και δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται με τεχνογνωσία, προγραμματισμό, υπεύθυνες προσπάθειες και πάνω από όλα με περιβαλλοντική παιδεία σε μια κοινωνία, ενώ επισημάνθηκε πως είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η χρήση ακατάλληλων για καύση υλικών στα τζάκια, στους λέβητες και στις σόμπες.Τα τελευταία 4 χρόνια σε όλες τις αστικές περιοχές της χώρας παρατηρείται μία έντονη αύξηση της σωματιδιακής ρύπανσης κατά τους χειμερινούς μήνες,Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στη χώρα μας, όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στη χρήση στερεών καυσίμων (ξύλο, πέλετς) για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης τους,Το ΤΕΕ Μαγνησίας, ως τεχνικός σύμβουλός της πολιτείας, υπογραμμίζει ότι η ανεξέλεγκτη καύση ξύλου και βιομάζας οδηγεί σε ραγδαία επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα σε αστικές περιοχές, ειδικότερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Το ΤΕΕ Μαγνησίας θεωρεί υποχρέωσή του να κοινοποιήσει κάποιες βασικές πρακτικές οδηγίες προκειμένου οι πολίτες να κάνουν υπεύθυνη (δηλ. καθαρή και αποδοτική) χρήση ξύλου για θέρμανση και να περιορίσουν τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, αλλά και του αέρα των εσωτερικών χώρων.


Α. Επιθεώρηση και συντήρηση καμινάδας
Μη χρησιμοποιείτε το τζάκι, εάν η καμινάδα του δεν έχει καθαριστεί για πολύ καιρό.Να πραγματοποιείτε έλεγχο της καμινάδας για εκπομπή μαύρου καπνού. Η σωστή καύση παράγει μόνο ένα λεπτό θύσανο λευκού ατμού. Όσο πιο μαύρος και πυκνός είναι ο καπνός, τόσο περισσότεροι ρύποι εκπέμπονται και τόσο περισσότερο ξύλο καταναλώνεται.Να συντηρείτε τακτικά, σε ετήσια βάση, την καμινάδα για αποφυγή διαφυγών ρύπων και κινδύνου ανάφλεξης.
Β. Χρήση κατάλληλων καυσίμων και συσκευών καύσης
Όλες οι υποδομές καύσης πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση (ΦΕΚ 1914/Β/15.06.2012). Να επιλέγετε πιστοποιημένες συσκευές καύσης, διότι εκπέμπουν 60% ως >70% λιγότερους ρύπους, πάντα σε συνεννόηση με ένα Μηχανικό. Να χρησιμοποιείτε καθαρό, ξηρό ξύλο που έχει ξηραθεί για 6 τουλάχιστον μήνες. Να προτιμάτε το σκληρό ξύλο (δρυς, οξιά, ελιά, σημύδα, λεύκα, σφενδάμι, καρυδιά, κ.ά.) από το μαλακό (πεύκο, έλατο, κυπαρίσσι, κέδρος, κ.ά.) επειδή έχει μεγαλύτερη πυκνότητα, καίγεται πιο αργά και ομοιόμορφα και παράγει λιγότερο καπνό και περισσότερη θερμότητα.
Σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιείτε επεξεργασμένη ξυλεία ή άλλα υλικά (π.χ. βαμμένα, βερνικωμένα ή επεξεργασμένα ξύλα, προϊόντα και παραπροϊόντα επιπλοποιίας (πχ μελαμίνες), νοβοπάν, πλαστικά, ελαστικά, χαρτόνια, διαλύτες, καλώδια, σκουπίδια, κ.ά.) επειδή παράγονται εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία.
Μην σβήνετε το τζάκι με νερό. Να αποφεύγετε την ταυτόχρονη λειτουργία απορροφητήρα και τζακιού στον ίδιο χώρο, διότι γιατί εισέρχονται περισσότερα σωματίδια στο σπίτι.
Πέρα από τα όποια έκτακτα μέτρα, είναι αναγκαία η εφαρμογή συνδυαστικών μέτρων από την οργανωμένη πολιτεία με στόχο την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως: Μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και επιδότηση της χρήσης μη-ρυπογόνων τρόπων θέρμανσης (φυσικό αέριο, ηλιοθερμικά συστήματα). Επιδότηση της μετατροπής απλών ανοικτών τζακιών σε ενεργειακά, για να περιοριστεί η ρύπανση τόσο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού αέρα.Διεύρυνση της πρόσβασης των νοικοκυριών σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (θερμομόνωση σπιτιών). Με κατάλληλη θερμομόνωση του σπιτιού επιτυγχάνεται επίσης εξοικονόμηση καυσίμου, απόδοση και οικονομία. Διεύρυνση (και όχι περιορισμός) των κριτηρίων πρόσβασης στα επιδόματα θέρμανσης με πετρέλαιο και επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Γκαρσία: Έτσι είναι το ποδόσφαιρο

Ο προπονητής του Πανσερραϊκού, Πάμπλο Γκαρσία στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι κόντρα στον Βόλο…

30 Ιανουαρίου 2024

Ακαθάριστοι

Παρά τον άμεσο καθαρισμό του μεγαλύτερου μέρους της πόλης από την δημοτική Αρχή από τις…

30 Ιανουαρίου 2024

Αναζητούνται δύο ανήλικες για ξυλοδαρμό 15χρονης – Της έριξαν γροθιά στο μάτι

Επίθεση από δύο ανήλικες κοπέλες φέρεται να δέχθηκε μία 15χρονη στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τα…

30 Ιανουαρίου 2024

Λόπεθ: Αξίζαμε τουλάχιστον την ισοπαλία

Ο Άνχελ Λόπεθ μιλώντας για το παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα, αλλά και…

30 Ιανουαρίου 2024

Αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Σταμάτη Παγασαίο

  Το Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών Θεατρίνη και το ΠΑΓΑΣκήνιο παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στον Σταμάτη…

30 Ιανουαρίου 2024

ΚΕΘΕΑ: Ανοιχτή σύσκεψη φορέων στον Βόλο

Ο Σύλλογος Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ…

30 Ιανουαρίου 2024