Τοπικά

Βόλος: Πληρώνουν στο ΚΕΠΑ παράβολο που καταργήθηκε “Θ”

Ανεφάρμοστος παραμένει ο Νόμος 4331/2015, γνωστός και ως νόμος Στρατούλη, αναφορικά με τη μη καταβολή παραβόλου από άνεργους και ανασφάλιστους στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Παρά το ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, άνεργοι και ανασφάλιστοι που δεν διαθέτουν βιβλιάριο Πρόνοιας, καταβάλλουν κανονικά το παράβολο των 46,14 ευρώ, προκειμένου να εξεταστούν από το ΚΕΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό χθες από το ΚΕΠΑ Βόλου, δεν καταβάλλουν το παράβολο μόνον όσοι διαθέτουν βιβλιάρια Πρόνοιας και όσοι έχουν παραπεμπτικό για εξέταση από το ασφαλιστικό τους Ταμείο. Όλοι οι υπόλοιποι καταβάλλουν κανονικά τα 46,14 ευρώ, καθώς ο Νόμος 4331/2015 δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή…
Αυτό σημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι συνεχίζουν να καταβάλλουν το παράβολο για εξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), παρά τη σχετική περί του αντιθέτου διάταξη στον Νόμο 4331/2015. Η διάταξη κανονικά απαλλάσσει από το παράβολο αυτό ανασφάλιστους και ανέργους, οι οποίοι θέλουν να εξεταστούν από επιτροπή των ΚΕΠΑ, προκειμένου να κατοχυρώσουν ποσοστό αναπηρίας λόγω προβλημάτων υγείας και να αποκτήσουν έτσι δικαίωμα καταβολής αναπηρικής σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Πρόκειται για πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό αυτό και οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας και με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Στο μεταξύ η αναμονή στο ΚΕΠΑ Βόλου για εξέταση έχει μειωθεί στο δίμηνο περίπου, ενώ οι επιτροπές των εξεταζόντων γιατρών είναι πλέον και μεικτές, δηλαδή από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Η σύνταξη χηρείας στο ΙΚΑ
Με βάση τα ισχύοντα σήμερα στο ΙΚΑ, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 70% του ποσού της σύνταξης του θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου συζύγου.
Μετά τη λήξη της τριετίας από τον θάνατο, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο (πλην του ΟΓΑ), το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης σε αυτόν μειώνεται κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους και κατά 30% από την συμπλήρωση του 65ου έτους και μετά. Αν όμως ο επιζών σύζυγος ήταν ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% κατά την ημερομηνία θανάτου του άλλου συζύγου, τότε η σύνταξη χορηγείται χωρίς κανένα περιορισμό για όσο διάστημα διαρκεί η αναπηρία.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Έπιασαν τον δολοφόνο 27χρονης μητέρας – Την καταδίωκε αφού εκείνη διέκοψε την εξωσυζυγική τους σχέση

Ο 41χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε χθες, Τρίτη, την 27χρονη Βανέσα Μπαλάν, εντοπίσθηκε…

20 Δεκεμβρίου 2023

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτόματες ποινές για κροτίδες ή φωτοβολίδες – Πώς θα εκδίδονται τα εισιτήρια – Αυτά είναι τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας

Στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη…

20 Δεκεμβρίου 2023

Η στιγμή που SUV κάνει ακροβατικά, αναποδογυρίζει και συνθλίβει πέντε ανθρώπους

Συγκλονιστικό βίντεο κατέγραψε τη στιγμή που πέντε άνθρωποι καταπλακώθηκαν όταν το SUV τους αναποδογύρισε ενώ…

20 Δεκεμβρίου 2023

Μιλγουόκι Μπακς: Φίλαθλος με φανέλα Αντετοκούνμπο έκανε πρόταση γάμου στην αγαπημένη του στο γήπεδο

Πολλά γίνονται στα ημίχρονα των αγώναν του ΝΒΑ συνήθως με τις ομάδες να ετοιμάζουν διάφορα…

20 Δεκεμβρίου 2023

«Πόλεμος» αστυνομικών με απαγωγέα – Ο 43χρονος σκοτώθηκε, το θύμα απελευθερώθηκε

Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν σε πάρκινγκ εστιατορίου στην Αριζόνα των ΗΠΑ όταν αστυνομικοί προσπάθησαν…

20 Δεκεμβρίου 2023

Αυτοκίνητο ανετράπη σε απόσταση αναπνοής από μητέρα και μωρό – Βίντεο που παγώνει το αίμα

Μια μητέρα από τα Δυτικά Μίντλαντς της Αγγλίας κινδύνεψε να σκοτωθεί μαζί με το μωρό…

20 Δεκεμβρίου 2023