Τοπικά

Βόλος: Πληρώνουν στο ΚΕΠΑ παράβολο που καταργήθηκε “Θ”

ika

Ανεφάρμοστος παραμένει ο Νόμος 4331/2015, γνωστός και ως νόμος Στρατούλη, αναφορικά με τη μη καταβολή παραβόλου από άνεργους και ανασφάλιστους στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Παρά το ότι ο νόμος ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, άνεργοι και ανασφάλιστοι που δεν διαθέτουν βιβλιάριο Πρόνοιας, καταβάλλουν κανονικά το παράβολο των 46,14 ευρώ, προκειμένου να εξεταστούν από το ΚΕΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό χθες από το ΚΕΠΑ Βόλου, δεν καταβάλλουν το παράβολο μόνον όσοι διαθέτουν βιβλιάρια Πρόνοιας και όσοι έχουν παραπεμπτικό για εξέταση από το ασφαλιστικό τους Ταμείο. Όλοι οι υπόλοιποι καταβάλλουν κανονικά τα 46,14 ευρώ, καθώς ο Νόμος 4331/2015 δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή…
Αυτό σημαίνει ότι οι ανασφάλιστοι και οι άνεργοι συνεχίζουν να καταβάλλουν το παράβολο για εξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), παρά τη σχετική περί του αντιθέτου διάταξη στον Νόμο 4331/2015. Η διάταξη κανονικά απαλλάσσει από το παράβολο αυτό ανασφάλιστους και ανέργους, οι οποίοι θέλουν να εξεταστούν από επιτροπή των ΚΕΠΑ, προκειμένου να κατοχυρώσουν ποσοστό αναπηρίας λόγω προβλημάτων υγείας και να αποκτήσουν έτσι δικαίωμα καταβολής αναπηρικής σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης. Πρόκειται για πολίτες που αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό αυτό και οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις διαβιούν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας και με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Στο μεταξύ η αναμονή στο ΚΕΠΑ Βόλου για εξέταση έχει μειωθεί στο δίμηνο περίπου, ενώ οι επιτροπές των εξεταζόντων γιατρών είναι πλέον και μεικτές, δηλαδή από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Η σύνταξη χηρείας στο ΙΚΑ
Με βάση τα ισχύοντα σήμερα στο ΙΚΑ, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 70% του ποσού της σύνταξης του θανόντος ασφαλισμένου ή συνταξιούχου συζύγου.
Μετά τη λήξη της τριετίας από τον θάνατο, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο (πλην του ΟΓΑ), το ποσό της χορηγούμενης σύνταξης σε αυτόν μειώνεται κατά 50% μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους και κατά 30% από την συμπλήρωση του 65ου έτους και μετά. Αν όμως ο επιζών σύζυγος ήταν ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% κατά την ημερομηνία θανάτου του άλλου συζύγου, τότε η σύνταξη χορηγείται χωρίς κανένα περιορισμό για όσο διάστημα διαρκεί η αναπηρία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το