Κατηγορίες: Οικονομία

Πιέζουν για αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις και μαχαίρι στις επικουρικές

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί του Σαββάτου η δύσκολη διαπραγμάτευση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους τρεις θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε το Mega στο τραπέζι «έπεσε» η απαίτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ δημοσιεύματα στην Ελλάδα κάνουν λόγο για ακραίες απαιτήσεις όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Η ελληνική πλευρά θέτει ως «κόκκινες γραμμές» το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Ειδικά στο πρώτο, αν και η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται παρέμβαση αλλά ως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Στα “αγκάθια” συγκαταλέγεται ο ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Πιθανοί είναι οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Με καλό μάτι βλέπει η Αθήνα το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο για εξορθολογισμό πόρων και δαπανών ενώ μελετάται και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διακρίσεις του Μαχητή Αγριάς στο Πανελλήνιο Κύπελλο Καράτε

Σημαντικές διακρίσεις καταγράφηκαν στο ενεργητικό του Συλλόγου Παραδοσιακού Καράτε Αγριάς «Ο Μαχητής», ο οποίος έλαβε…

29 Δεκεμβρίου 2023

Λήγουν από το 2024 τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης μορφής του Μίκυ Μάους

Χωρίς προστασία από πνευματικά δικαιώματα θα είναι από την 1η Ιανουαρίου 2024 η αρχική μορφή…

29 Δεκεμβρίου 2023

Κορυδαλλός: Επείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για τους κρατούμενους που έκαναν ρεβεγιόν με φαγητά και μπύρες

Επείγουσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση ζητήθηκε από τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών…

29 Δεκεμβρίου 2023

Προαγωγικές εξετάσεις στον Αετό Αγριάς

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν Προαγωγικές Εξετάσεις Έγχρωμων Ζωνών στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αετού Αγριάς (Α.…

29 Δεκεμβρίου 2023

Αγοράκι δύο ετών πέθανε από πνιγμό στη Ρώμη – Του στάθηκε στον λαιμό κομμάτι από παιχνίδι

Ένα αγοράκι μόλις 2 ετών κατάπιε κομμάτι παιχνιδιού και πέθανε στη Ρώμη. Σύμφωνα με τα…

29 Δεκεμβρίου 2023

Ο Κένταυρος τίμησε τους πεσόντες στη Δράκεια

Στη μαρτυρική Δράκεια πραγματοποιήθηκε ο 21ος Αγώνας Θυσίας αφιερωμένος στη  μνήμη των 115 αδικοχαμένων Δρακειωτών…

29 Δεκεμβρίου 2023