Οικονομία

Πιέζουν για αύξηση ορίων ηλικίας στις συντάξεις και μαχαίρι στις επικουρικές

vrixeles

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί του Σαββάτου η δύσκολη διαπραγμάτευση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με τους τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους τρεις θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε το Mega στο τραπέζι «έπεσε» η απαίτηση για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας, ενώ δημοσιεύματα στην Ελλάδα κάνουν λόγο για ακραίες απαιτήσεις όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 90%.

Η ελληνική πλευρά θέτει ως «κόκκινες γραμμές» το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και η αποφυγή μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Ειδικά στο πρώτο, αν και η κυβέρνηση δεν συζητά αύξηση ορίων ηλικίας, αναγνωρίζει ότι χρειάζεται παρέμβαση αλλά ως αποτέλεσμα ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου.

Στα “αγκάθια” συγκαταλέγεται ο ΦΠΑ για το οποίο τα τεχνικά κλιμάκια ήθελαν αλλαγή, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση μελετά την αντικατάστασή του από ΦΜΑΠ, από τον οποίο θα εξαιρείται η πρώτη κατοικία.

Επίσης συζητούν οι δυο πλευρές ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή των βαρών, αλλά και το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αλλαγή των κλιμακίων φορολόγησης με αύξηση έως και 48% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Πιθανοί είναι οι ειδικοί φόροι σε είδη όπως ποτά, καύσιμα και είδη πολυτελείας όπως τα προσωπικά μεγάλα σκάφη ή κότερα, ενώ αναμένεται επανεξέταση φοροαπαλλαγών από μηδενική βάση αλλά και κατάργηση των επιδομάτων στο Δημόσιο με κάποιες όμως εξαιρέσεις.

Με καλό μάτι βλέπει η Αθήνα το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο για εξορθολογισμό πόρων και δαπανών ενώ μελετάται και η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το