Κόσμος

Περού: 65 νεκροί από το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» τους τελευταίους 3 μήνες

Το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που σφυροκοπά τους τελευταίους μήνες κυρίως τις ακτές του Περού, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 65 ανθρώπους.

Τα θύματα των καταστροφών από την αρχή της χρονιάς ξεπερνούν τα 72.000, ανέφεραν οι αρχές, με την κυβέρνηση του προέδρου Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να ανακοινώνει χθες ότι θα χορηγήσει βοήθεια ύψους 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που προκαλεί η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού στο βόρειο Περού και η απουσία ανέμων από τον Ισημερινό έπληξαν συνολικά 567.551 ανθρώπους, που υπέστησαν ζημιές λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές. Τα σπίτια των ανθρώπων που χαρακτηρίζονται θύματα των φυσικών καταστροφών έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή.

Στην πρωτεύουσα του Περού, τη Λίμα, επικρατούσε χθες χάος, με κατοίκους να παγιδεύονται από πλημμύρες ή χειμάρρους, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού.

Οι πλημμύρες υποχρέωσαν τις αρχές να μεταγάγουν τον ιδρυτή και ηγέτη των μαοϊστών ανταρτών του Φωτεινού Μονοπατιού, τον Αμπιμάελ Γκουσμάν, από ένα κελί στη ναυτική βάση Καγιάο (δυτικό Περού) σε μια άλλη φυλακή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 4,4 δισεκατομμύρια σόλες (760 εκατ. δολάρια) για να ανοικοδομηθούν πληγείσες περιοχές σε όλη τη χώρα. Ο πρόεδρος Κουτσίνσκι υπολόγισε ότι αυτό σημαίνει αύξηση των δαπανών στον υπό εκτέλεση κρατικό προϋπολογισμό του Περού κατά 3%.

Η έκταση των βροχοπτώσεων στο Περού τις τελευταίες εβδομάδες είναι παρόμοια με το πλήγμα από το φαινόμενο Ελ Νίνιο του 1998, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι. Ακριβώς αυτή τη διαπίστωση έκανε χθες ο 78χρονος πρόεδρος της χώρας.

Το χειρότερο πλήγμα του φαινομένου Ελ Νίνιο στο Περού θεωρείται εκείνο του χειμώνα του 1982-1983, όταν έχασαν τη ζωή τους 9.000 άνθρωποι, κυρίως εξαιτίας των επιδημιών, ενώ το ΑΕΠ είχε συρρικνωθεί κατά 11,6%.

Σχεδόν η μισή επικράτεια του Περού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να επιταχυνθεί η εκταμίευση πόρων για να προσφερθεί βοήθεια στις πληγείσες περιοχές.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Οικογενειακός φίλος της 17χρονης: Δεν είναι σίγουρο ότι είναι αυτοκτονία, ίσως κρύβονται κι άλλα πράγματα

Αναβρασμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία στον Μοχό της Κρήτης μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Πέτρας…

26 Μαΐου 2024

Ημερίδα για τα έργα της Άλκης Ζέης και της Ζωρζ Σαρί

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης  Μαγνησίας και το τμήμα Σχολικών δραστηριοτήτων, σε…

26 Μαΐου 2024

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε πτήση της Qatar Airways ύστερα από αναταράξεις

Δώδεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά από νέο περιστατικό με αναταράξεις. Αυτή την φορά, πτήση της Qatar…

26 Μαΐου 2024

Ιερέας δάγκωσε γυναίκα που ήθελε να κοινωνήσει – Η ιστορία πίσω από το απίστευτο περιστατικό

Έναν ιερέα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο συλληφθείς φέρεται να δάγκωσε…

26 Μαΐου 2024

Οργή για την απόφαση της Μητρόπολης να μη διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης

Οργισμένη είναι η οικογένεια της 17χρονης Νικολέτας από την Κρήτη, η οποία πέθανε έπειτα από…

26 Μαΐου 2024

Άνδρας με μηχανάκι έχασε τον έλεγχο και τραυματίστηκε έξω από τον Βρυότοπο

Τροχαίο ατύχημα καταγράφηκε σήμερα, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, έξω από τον Βρυότοπο του Δήμου…

26 Μαΐου 2024