Πολιτισμός

Οι… περιπέτειες της «Αλεπούς» στη Σκόπελο – Ο εικαστικός Roger Fox εγκαινιάζει την 1η ατομική έκθεσή του

Η αλεπού στα αγγλικά μεταφράζεται fox, όπως ακριβώς το επίθετο που έχει ένας Βρετανός εικαστικός, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια άφησε το Λονδίνο και ζει μόνιμα στη Γλώσσα Σκοπέλου. Ο Roger Fox «ερωτεύθηκε» το νησί των Σποράδων από την πρώτη στιγμή που το επισκέφτηκε και πλέον ζει εκεί μαζί με την οικογένειά του. Οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις του συνεχίζονται με φόντο τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, ενώ αντλεί την έμπνευσή του από την αυθεντική ομορφιά που κρύβει η Σκόπελος σε κάθε βήμα. Όπως ήταν φυσικό, έπειτα από τόσα χρόνια στο νησί έγινε ένα με τους ντόπιους. Μάλιστα, οι συγχωριανοί του τον ενέπνευσαν για την πρώτη ατομική έκθεσή του που φέρει τον τίτλο «Άνθρωποι και πρόσωπα 2014-2017» και στην οποία θα παρουσιάσει έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες που δημιούργησε την τελευταία τριετία.

Εάν κάποιος ρωτήσει τον Roger Fox τι αγαπάει περισσότερο στον τόπο που περνάει τη ζωή του από το 2005, σε δύο λέξεις περικλείει όσα νιώθει. «Τα πάντα» απαντά κάθε φορά που μιλάει για τη Γλώσσα, όπου μοιάζει να ανακάλυψε τον δικό του παράδεισο. Πάνω στο «Ψηλό Χωριό», όπως το μνημόνευσε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης σ’ ένα από τα διηγήματά του, ο 70χρονος εικαστικός απολαμβάνει καθημερινά όσα του προσφέρει ο ελληνικός τρόπος ζωής. Η Σκόπελος για τον Roger Fox είναι ένα νησί που προσφέρει περισσότερα από αυτά που φαντάζεται ο καθένας μας. Όμως, πάνω απ’ όλα, είναι ένας τόπος όπου ζουν ακόμη άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης.

Με δεδομένη την αγάπη του για το «σμαραγδένιο» νησί των Βορείων Σποράδων, αλλά και τους κατοίκους του, δεν θα μπορούσε να επιλέξει διαφορετικό τίτλο για την έκθεσή του «Άνθρωποι και πρόσωπα», την οποία θα εγκαινιάσει μεθαύριο Κυριακή. «Αυτή είναι η πρώτη μου ατομική έκθεση στο νησί. Από το 2014 διοργανώνω κάθε χρόνο εκθέσεις με έργα τοπικών καλλιτεχνών. Κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να ξεκινήσουμε μια ομάδα τεχνών και χειροτεχνιών», ανέφερε ο Βρετανός εικαστικός, ο οποίος υπογράφει τα έργα του ως «Αλεπού» για τον λόγο που αποκάλυψε στη συνέχεια: «Όταν άρχισα να ζωγραφίζω, μου φάνηκε σωστό να υπογράφω τη δουλειά μου με ελληνική ταυτότητα. Το επίθετό μου είναι Fox και στα ελληνικά μεταφράζεται «Αλεπού». Το καλλιτεχνικό μου ψευδώνυμο είναι στην ουσία ένα λογοπαίγνιο με το όνομά μου».

Προτού καταλήξει στη Γλώσσα, ο κ. Roger Fox έζησε μία «γεμάτη» ζωή, έχοντας όμως πάντοτε κοινό παρονομαστή την ενασχόλησή του με την Τέχνη: «Γεννήθηκα το 1947 και έζησα σε πολλά διαφορετικά μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Σε ηλικία 17 ετών ήμουν λαϊκός τραγουδιστής, έπειτα σπούδασα καθηγητής αγγλικών και δράματος. Πολλά χρόνια πιο μετά εργάστηκα ως επαγγελματίας ηθοποιός και σκηνοθέτης. Αργότερα άλλαξα καριέρα και συμμετείχα σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν απλούς ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες για τον εαυτό τους».

Στη Γλώσσα έμελλε, πάντως, να στεριώσει εδώ και μία 12ετία, εξηγώντας τον λόγο: «Πώς καταλήξαμε εδώ; Συνήθως με τη γυναίκα μου πηγαίναμε σε ένα διαφορετικό ελληνικό νησί κάθε χρόνο για τις διακοπές μας, αλλά το 1999, ενοικιάσαμε ένα γιοτ για δύο εβδομάδες. «Δέσαμε» στο λιμάνι του Λουτρακίου, βρήκαμε τη Γλώσσα και αποφασίσαμε ότι αν μπορούσαμε να έχουμε ένα σπίτι στην Ελλάδα θα ήταν εδώ. Η ζωή είναι τόσο ωραία στη χώρα σας. Έτσι, από το 2005 μετακόμισα μόνιμα και παράλληλα ξεκίνησα μια άλλη επιχείρηση στον τομέα των ακινήτων».
Πολλά τα μέρη που επισκέφτηκε στο παρελθόν, είχε όμως την ευκαιρία να τα απαθανατίσει με τη φωτογραφική του μηχανή. Ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από παιδί ακόμη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πάντα με ενδιέφερε η φωτογραφία. Όταν ήμουν οκτώ ετών περίπου, μου αγόρασαν μια μεταχειρισμένη φωτογραφική μηχανή χειρός Brownie. Κράτησα αυτό το χόμπι μέχρι σήμερα, ενώ εξελίχθηκε επίσης σ’ ένα εργαλείο που κατέγραφα τα πράγματα γύρω μου. Έχω γυρίσει πολλά μέρη της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Καναδά. Πριν από δύο χρόνια επισκέφθηκα και την Αυστραλία για πρώτη φορά».

Ωστόσο, ο ίδιος δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι οι ομορφιές της Σκοπέλου δεν συγκρίνονται με όσα είδε στο παρελθόν: «Πράγματι, με τη φωτογραφική μου μηχανή ανακάλυψα μία άλλη όψη του νησιού, μία «μυστική» Σκόπελο. Η ομορφιά του τόπου σας με εντυπωσιάζει οπτικά με την πρώτη ματιά». Ο κ. Fox αναφέρθηκε επίσης στη γοητεία που του ασκούν τα παλιά σπίτια του νησιού: «Ακόμη και αν ορισμένα έχουν καταστραφεί εν μέρει, μπορείς να αισθανθείς τις ζωές των ανθρώπων που ζούσαν εκεί. Πολλά παιδιά μεγάλωσαν σε αυτά τα απλά σπίτια και παρότι πολύ συχνά έφευγαν από το νησί για πάντα, μπορώ να φανταστώ ότι κράτησαν ετούτα τα παλιά σπίτια στις καρδιές τους».

Στην Ελλάδα ο Roger Fox βρήκε και πάλι την έμπνευσή του στη ζωγραφική, έπειτα από μία μεγάλη παύση που διήρκησε πάνω από τέσσερις δεκαετίες: «Λίγο μετά την εφηβεία μου, αλλά και τον πρώτο καιρό έπειτα από τα 20 χρόνια μου, ζωγράφισα πολύ και πούλησα μάλιστα πολλά έργα μου. Στη συνέχεια ήρθαν τα παιδιά, οι δουλειές μου και άλλες υποχρεώσεις και για 44 ολόκληρα χρόνια δεν ασχολήθηκα ξανά με τη ζωγραφική. Κάθε χρόνο υποσχόμουν στον εαυτό μου ότι ήθελα να αρχίσω και πάλι, αλλά απλώς δεν συνέβη. Αντιστάθμιζα βέβαια την αποχή από τη ζωγραφική με την εντατική ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία. Τελικά μετά από αρκετά χρόνια ζωής στη Γλώσσα, το φως και το περιβάλλον δεν μπορούσαν πλέον να αγνοηθούν. Τώρα ζωγραφίζω τους ανθρώπους του χωριού, που είναι το σπίτι μου. Έχουν υπέροχα, εκφραστικά πρόσωπα και μία τόσο ισχυρή γλώσσα σώματος που αποκαλύπτει σπουδαίες ιστορίες».

Εύλογο το ερώτημα στον κ. Fox εάν νιώθει πλέον περισσότερο… Σκοπελίτης ή Λονδρέζος, καθώς ζούσε στην αγγλική πρωτεύουσα πριν αλλάξει τόπο διαμονής: «Δεν πιστεύω ότι ο τόπος που γεννήθηκα ή κατοικώ, θα πρέπει να μου επιβάλει μια ταυτότητα. Οι ρίζες είναι για τα… λαχανικά. Ποτέ δεν ένιωσα ιδιαίτερα δεμένος με το Λονδίνο. Το πιο σημαντικό είναι όπου κι αν ζεις, να ζεις εκεί πλήρως. Είμαι πολύ τυχερός που βρίσκομαι στη Γλώσσα. Είναι το μέρος που έχω αισθανθεί όσο κανένα άλλο για «σπίτι» μου. Αυτό οφείλεται στους ανθρώπους. Μου επέτρεψαν να είμαι μέρος της κοινότητάς τους και από την πλευρά μου προσπαθώ να βοηθήσω για να βελτιώσω τη ζωή των άλλων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις εικαστικές τέχνες».

* Η έκθεση «Άνθρωποι και πρόσωπα 2014-2017» θα διαρκέσει από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου. Θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί «Πλατεία» στην κεντρική πλατεία της Γλώσσας, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη από τις 09.00 μέχρι τις 23.00 καθημερινά. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον καλλιτέχνη στην προσωπική του ιστοσελίδα: http://alepou.net.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χρυσοχοΐδης για τελικό Conference League: «Να συμμορφωθούν όλοι με τις υποδείξεις της αστυνομίας»

«Το ζητούμενο είναι, πέρα από την κατανόηση και τη συγγνώμη, όλοι να συμμορφωθούν με τις…

27 Μαΐου 2024

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο μεταξύ οδηγών στη μέση του δρόμου, μέρα μεσημέρι – Βίντεο

Άγριος τσακωμός με ξύλο ανάμεσα σε οδηγούς σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (27/5) στην οδό…

27 Μαΐου 2024

Λαμία: Ζητούσαν αύξηση αποζημίωσης από την ασφαλιστική, λίγο πριν τη φωτιά στο εργοστάσιο με τα μολυσμένα γεύματα

Νέες αποκαλύψεις έρχονται για την περίεργη φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο όπου παρασκευάστηκαν τα μολυσμένα…

27 Μαΐου 2024

Πάρνηθα: Σοκάρει θύμα επίθεσης – Έχασα πολύ αίμα, με μαχαίρωσαν 5 φορές

Σοκ και ερωτήματα έχει προκαλέσει η επίθεση που δέχθηκαν δύο εθελοντές 33 και 32 ετών…

27 Μαΐου 2024

Δίκη Πισπιρίγκου: «Χάσαμε χρόνο… Η Μαλένα ήταν νεκρή όταν πήγα» – Τι κατέθεσε εντατικολόγος

Ακόμη ένας γιατρός του νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού» κατέθεσε σήμερα (27/5) στη δίκη…

27 Μαΐου 2024

Συντάξεις με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πότε πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για να τρέχουν τα αναδρομικά

Αίτηση συνταξιοδότησης πρέπει να υποβάλλουν άμεσα στον ΕΦΚΑ οι χιλιάδες των οφειλετών που χρωστούν πάνω…

27 Μαΐου 2024