Κατηγορίες: Οικονομία

Περιουσιολόγιο: Δηλώστε χρυσαφικά και χρήματα άνω των 15.000 ευρώ


Χρυσαφικά, πολύτιμους λίθους αλλά και τα χρήματα άνω των 15.000 ευρώ που ενδεχομένως φυλάσσουν οι Έλληνες στα σπίτια τους ή σε θυρίδες τραπεζών, καλούνται να δηλώσουν το επόμενο διάστημα ηλεκτρονικά όσοι εκ των φορολογούμενων είναι υπόχρεοι πόθεν έσχες.

Αυτό προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών η οποία εξεδόθη και ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας ηλεκτρονικής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Ειδικότερα σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι δηλώσεις πόθεν έσχες θα υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τους σχετικούς κωδικούς που διαθέτει ο φορολογούμενος. Η έναρξη υποβολής των δηλώσεων καθορίζεται για την 1η Ιανουαρίου του 2016. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει να δηλώσουν τα μετρητά που διακρατούν εφόσον ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ, καθώς και τα πολύτιμα αντικείμενα εφόσον η συνολική τους αξία ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα ισχύουν αθροιστικά ανά νοικοκυριό συμπεριλαμβανομένων και αυτών των ανήλικων τέκνων. Επιπλέον όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, για την διευκόλυνση της συμπλήρωσης της δήλωσης θα αντλούνται αυτόματα στοιχεία από τις δηλώσεις εισοδήματος (E1και E9).
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή, δηλαδή η υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες από βουλευτές, δημοσιογράφους, κρατικούς λειτουργούς κ.α., αποτελεί στην ουσία πιλότο για τη δημιουργία και εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι φορολογούμενοι και το οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Πηγή www.ethnos.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Διπλό

Όχι ένα αλλά δυο τα παράνομα σταθμευμένα ΙΧ στο πεζοδρόμιο, όπως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός…

31 Ιανουαρίου 2024

ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ Πολιτισμός και Προσβασιμότητα

  Ο Δήμος Σκιάθου σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ. Paths of Greece και την ΑΜΚΕ…

31 Ιανουαρίου 2024

Συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις και στον αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων από τη συντονιστική επιτροπή Πολιτιστικών Φορέων Καναλίων, Κεραμιδίου και Κερασιάς

  Η συντονιστική επιτροπή Πολιτιστικών Φορέων Καναλίων, Κεραμιδίου και Κερασιάς ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο…

31 Ιανουαρίου 2024

Τιμητική διάκριση για Αν. Γούκο και Κων. Γκουντάρα από Μητρόπολη

«Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αγαπούν το επάγγελμά τους και να κατανοούν τις ανάγκες των…

31 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΥΖΙΩΤΗ

Τον λατρευτό μας σύζυγο, πατέρα, παππού, αδελφό και θείο ΝΙΚΟΛΑΟ ΒΥΖΙΩΤΗ φαρμακοποιό Ετών 82 κηδεύουμε…

31 Ιανουαρίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΡΔΑΛΗ

Τον λατρευτό μας αδελφό και θείο ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΠΑΡΔΑΛΗ Ετών 91 κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου…

31 Ιανουαρίου 2024