Τοπικά

Τιμητική διάκριση για Αν. Γούκο και Κων. Γκουντάρα από Μητρόπολη

«Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αγαπούν το επάγγελμά τους και να κατανοούν τις ανάγκες των μαθητών τους» τονίστηκε από τους αφυπηρετήσαντες εκπαιδευτικούς κ.κ. Αναστάσιο Γούκο και Κωνσταντίνο Γκουντάρα στους οποίους απονεμήθηκε χθες ο χρυσός σταυρός μετά Διπλώματος.
Η ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της μητρόπολης Δημητριάδος για τη μνήμη των Αγίων Ιεραρχών Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, παρουσία των Διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, αλλά και μαθητών του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου και Λυκείου Νέας Ιωνίας. Τον συντονισμό για την παρουσία των δύο σχολείων στις λατρευτικές εκδηλώσεις είχε ο θεολόγος κ. Σωτήρης Τσιτσιρίγκας.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων λειτουργών της εκπαίδευσης.
Ακολούθησε η εκδήλωση προς τιμή του εκπαιδευτικού κόσμου της Μαγνησίας, κατά την οποία ο μητροπολίτης απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε δύο καταξιωμένους εκπαιδευτικούς τους κ.κ. Αναστάσιο Γούκο, Δάσκαλο και Κωνσταντίνο Γκουντάρα, Καθηγητή.
«Έχουμε καθιερώσει επί σειρά ετών να τιμούμε δύο εκπαιδευτικούς από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» τόνισε ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και πρόσθεσε πως «με τον κ. Γούκο συνεργαστήκαμε για τη δημιουργία του άτυπου δικτύου με στόχο την διδακτική και πνευματική ενίσχυση των Ρομά μαθητών με αποτέλεσμα πλέον να φοιτούν μέχρι και το Λύκειο, ενώ ο κ. Γκουντάρας αποτελεί στέλεχος της «Μαγνήτων Κιβωτού όντας παράλληλα και συγγραφέας ιστορικών βιβλίων, ενώ ασχολείται και με τον παραδοσιακό χορό. Είναι και οι δύο άξιοι εκπαιδευτικοί και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους».
Ο κ. Γούκος που υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά 38 χρόνια, ήταν τα τελευταία δεκατρία χρόνια διευθυντής στο 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Αλιβερίου με πολλούς μαθητές Ρομά.
«Η εκπαίδευση μου αφήνει ένα έντονο αίσθημα δικαίωσης, γιατί επέλεξα τον δρόμο του εκπαιδευτικού. Γι’ αυτό και αν επέλεγα ξανά επάγγελμα, το ίδιο θα έκανα» ανέφερε ο κ. Γούκος.
Ερωτηθείς τι χρειάζεται να έχει ένας εκπαιδευτικός για να προσφέρει, απάντησε πως «πρέπει να αγαπά το επάγγελμά του, να αγαπά τα παιδιά, να είναι ανοικτός και να συνεργάζεται με τους γονείς, αλλά και να εξελίσσει τις γνώσεις του. Επίσης οφείλει να τηρεί τους νόμους και την εκπαιδευτική νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση ο εκπαιδευτικός πρέπει να κατανοεί τις ανάγκες των μαθητών του που στη σημερινή εποχή είναι πολύπλευρες, όπως μαθησιακές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και να μπαίνει στην τάξη με μια ταπεινότητα».
Από την πλευρά του ο καθηγητής φυσικής αγωγής και διευθυντής για έξι χρόνια του 2ου γυμνασίου αλμυρού κ. Κώστας Γκουντάρας είπε πως «από την εκπαίδευση έχω να θυμάμαι καλές στιγμές, όπως ήταν οι σχέσεις με τους μαθητές και τους συναδέλφους, αλλά και άσχημες, όπως η έντονη γραφειοκρατία λόγω της οποίας άλλα όνειρα τα υλοποιείς και άλλα όχι. Προσπάθησα το σχολείο να το ανοίξω στην κοινωνία και τα κατάφερα. Μάλιστα στον αύλειο του 2ου Γυμνασίου Αλμυρού στήσαμε έναν πολύ μικρό ναό για τους τρεις ιεράρχες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο εκπαιδευτικός για να πετύχει, πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει, αλλά και να έχει υπομονή, διάθεση».
Με την ιδιότητά του μάλιστα και ως γυμναστής είπε πως οι σημερινοί έφηβοι δεν έχουν χρόνο για να αθληθούν. Στον χορευτικό όμιλο Αλμυρού είχαμε κάποτε 160 μαθητές και τώρα είναι πολύ λιγότεροι».
Για τον κ. Γούκο μίλησε ο κ. Πόρποδας, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενώ για τον κ. Γκουντάρα μίλησε ο παλαίμαχος Φιλόλογος και τ. Γυμνασιάρχης κ. Ιωάννης Πατρίκος. Την εκδήλωση, στην οποία παρέστη και ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτριος Εσερίδης, συντόνισε ο Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσής, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τάσος Κωστής: Πέθανε η σύζυγος του ηθοποιού

Ο Τάσος Κωστής βιώνει μια βαρύτατη απώλεια, καθώς έχασε τη σύζυγό του. Όπως μετέφερε η…

22 Μαρτίου 2024

Διάκριση για τον Κ. Παπακρίβο του ΕΟΣ Βόλου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων και Εκπαιδευτών βράβευσε στην ετήσια εκδήλωσή της τον προπονητή του…

22 Μαρτίου 2024

Παιδιά κακοποιούνταν επί χρόνια κι ο δράστης κατέγραφε τις πράξεις του

Συγκλονίζει σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στην Τουρκία. Ο Μετίν Σενάι, υδρονομέας στη συνοικία Μπάγτζιλαρ στην Κωνσταντινούπολη,…

22 Μαρτίου 2024

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 41ο Ράλι Κένταυρος από τη Λ.Α. Βόλου

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι προετοιμασίες για το 41ο Ράλι Κένταυρος, που θα διεξαχθεί στις…

22 Μαρτίου 2024

Το “βάπτισμα του πυρός” πήραν οι μικροί κολυμβητές της Νίκης

Στους Εαρινούς Αγώνες Κολύμβησης τζούνιορ 8-9 ετών που πραγματοποιήθηκαν στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας «Βασίλης…

22 Μαρτίου 2024

Πτώση F-16: Εξιτήριο για τον υποσμηναγό Παναγιώτη Αποστολάκη

Εξιτήριο από το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας έλαβε λίγο μετά τις 11 ο 29χρονος υποσμηναγός,…

22 Μαρτίου 2024