Τοπικά

«Παζλ» αναμνήσεων σε ασπρόμαυρο φόντο – Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νήες» ψηφιοποιεί παλιά φωτογραφικά αρχεία 

Άλμπουμ φωτογραφιών, τα οποία κρύβουν χιλιάδες αναμνήσεις και θυμίζουν πολύτιμους «θησαυρούς» για τους κατόχους τους, ανασύρονται από τα συρτάρια που έμεναν ξεχασμένα για χρόνια και πλέον έχουν μία ευκαιρία να γλυτώσουν από τη φθορά του χρόνου. Αυτό συμβαίνει στη Σούρπη εδώ και 1,5 χρόνο, χάρη στην προσπάθεια που ξεκίνησε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Νήες» με την ψηφιοποίηση παλιών φωτογραφικών αρχείων.

Ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Ντούκας μίλησε για την πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και τη σαββατιάτικη παρουσίαση του ημερολογίου για το καινούριο έτος, που είναι «ντυμένο» με τα ασπρόμαυρα «διαμάντια» από κατοίκους της περιοχής. Αύριο στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούρπης «Νήες» θα παρουσιάσει το ημερολόγιο του 2019, για το οποίο ο κ. Ντούκας τόνισε: «Στην έκδοση συμπεριλάβαμε 23 φωτογραφίες, ένα μικρό μέρος του υλικού που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής. Ξεκινήσαμε πριν από 1,5 χρόνο. Μέχρι στιγμής έχουμε πάνω από 200 φωτογραφίες, τις οποίες έχουμε πάρει από 22 οικογένειες. Τις κρατάμε λίγες ημέρες, τις σκανάρουμε και τις επιστρέφουμε. Ψηφιοποιούμε παλιές φωτογραφίες από τη Σούρπη, την Αγία Τριάδα, τις Νηες και τον Δρυμώνα. Έχουμε δημιουργήσει group στο Facebook, αλλά κι ένα blog, τα οποία διαχειριζόμαστε μαζί με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού κ. Νίκο Περιστερά και τον κ. Τριαντάφυλλο Σπανό, μέλος του Δ.Σ.».

Το φωτογραφικό αρχείο συνεχώς εμπλουτίζεται. Κάθε φωτογραφία είναι κομμάτι ενός εντυπωσιακού… παζλ με αναμνήσεις από εποχές αλλοτινές, που ξυπνούν μνήμες στους μεγαλύτερους, ενώ ταυτόχρονα φανερώνουν στους νεότερους πτυχές της ζωής στη Σούρπη τις περασμένες δεκαετίες. «Όλες οι συλλογές έχουν την αξία τους, αφού δείχνουν πώς ήταν κάποτε τα χωριά μας. Σε μία από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουμε, πρωταγωνιστεί ένας αγρότης που οργώνει το χωράφι με ένα ζευγάρι άλογα. Κάποια παιδιά σήμερα δεν ξέρουν καν πώς γίνεται αυτό», είπε ο Δημήτρης Ντούκας, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλα δύο που ξεχωρίζουν: «Η πιο παλιά φωτογραφία που έχουμε, τραβήχτηκε το 1931 και απεικονίζει μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σούρπης. Εξίσου αξιοθαύμαστη είναι μία φωτογραφία που λήφθηκε επίσης προπολεμικά κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του ναού της Αγίας Παρασκευής στην πλατεία της Σούρπης».

Διανύοντας την 6η δεκαετία της ζωής του, ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στάθηκε σε μία άλλη λεπτομέρεια, που έχει βιώσει και ο ίδιος: «Την εποχή εκείνη ο κόσμος δεν έβγαινε συχνά φωτογραφίες. Ήταν τα χρόνια δύσκολα. Είχαν ζήσει και δύσκολες καταστάσεις. Πολέμους, τον Εμφύλιο αργότερα. Χίλια-δυο. Έπειτα, δεν υπήρχε αυτό που έχουμε σήμερα. Όμως, τότε συνέβαινε το εξής, που το έζησα κι εγώ σαν παιδί: Παλαιότερα υπήρχαν πολύ πλανόδιοι φωτογράφοι, οι οποίοι γυρνούσαν στα χωριά. Υπάρχουν απίθανες φωτογραφίες π.χ. από αγροτικές εργασίες, όπως το μάζεμα του καπνού ή του βαμβακιού με το χέρι, η παραγωγή λαδιού κ.ά. Από τον Αλμυρό θυμάμαι τον Κολοκοτρώνη, στη Σούρπη είχαμε επίσης κάποιον Αδρακτά, ενώ αργότερα προστέθηκε ο Κώστας Κουτμάνης. Είχε ψιλικατζίδικο και συγχρόνως φωτογράφιζε».
Αξιοσημείωτη είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τον αντιπρόεδρό του να υπογραμμίζει: «Οι κάτοικοι, μας ανοίγουν εύκολα τα παλιά άλμπουμ. Τους ενδιαφέρει κι αυτούς να διασωθούν οι φωτογραφίες. Σε βάθος χρόνου σκεφτόμαστε να κυκλοφορήσουμε κάποιο λεύκωμα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό απαιτεί ερευνητική προσπάθεια. Να γίνει μία συντακτική επιτροπή, που θα ασχοληθεί».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το