Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γ. Τσικρικώνη

 

Στην όμορφη πλατεία του Αγίου Δημητρίου στο Πήλιο, με τη συνοδεία των αηδονιών και παρουσία μαθητών, φίλων, συγγενών, συντοπιτών και τοπικών φορέων έγινε την Κυριακή 19 Μαΐου το μεσημέρι η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τσικρικώνη με τίτλο «Ανατολικό Πήλιο, Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου». Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Ζαγοράς Κώστας Καραγεωργίου κι ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από την Αννίτα Πρασσά, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Αρχείων Ν. Μαγνησίας, δρ. Ιστορίας και συγγραφέα, ενώ προλόγισε και συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την αναφορά στο πόνημα και στις διεργασίες για τη δημιουργία του από τον συγγραφέα του Γιώργο Τσικριώνη που επεσήμανε την πρωτοβουλία του παλιού μαθητή του και σήμερα καθηγητή Αγγλικών δρ. Αντώνη Φραγκούλη για την παρουσίαση του βιβλίου, καθώς επίσης και στη συμβολή των συναδέλφων του Γιάννη Ξενάκη που συμμετέχει με κείμενο του στο βιβλίο και στον Γιάννη Πατρίκο για την παρουσίαση του βιβλίου στον τοπικό Τύπο.
Το βιβλίο «Ανατολικό Πήλιο, Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου» είναι μια φυσική περιήγηση στα οκτώ πανέμορφα χωριά και στην πρωτεύουσα του Δήμου, τη Ζαγορά, καθώς και στην ιστορία τους. Πρόκειται για ένα συναξάρι αναμνήσεων και δράσεων του Γιώργου Τσικρικώνη για τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αγάπησε και πόνεσε. Παράλληλα το βιβλίο «Ανατολικό Πήλιο – Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου» προσφέρει στοιχεία ιστορικά και λαογραφικά, παραδόσεις και θρύλους για τα όμορφα χωριά αυτής της περιοχής όπου «…η φύση οργιάζει, η φαντασία καλπάζει και η ζωή ηρεμεί και ησυχάζει…», όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας.
Ο Γεώργιος Τσικρικώνης γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Πηλίου όπου τελείωσε και το Δημοτικό Σχολείο. Το 1957 τελείωσε το Α’ Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου και το ίδιο έτος πέτυχε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από αίρεση βίου – όπως αναφέρει ο ίδιος – γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1964 διορίστηκε και τοποθετήθηκε οργανικά στο Γυμνάσιο Βελεστίνου. Το 1973 μετατέθηκε στο Α’ Γυμνάσιο Βόλου και το 1986 στο Ε’ Λύκειο Βόλου. Το 1988 με αίτησή του μετατέθηκε στο Λύκειο Ζαγοράς όπου υπηρέτησε για έξι χρόνια. Στα τριάντα δύο χρόνια υπηρεσίας στη Δημόσια Εκπαίδευση προσπάθησε να αντιμετωπίζει τη διδασκαλία ως λειτούργημα κυρίως και όχι ως επάγγελμα. Αξιώθηκε να αποκτήσει οικογένεια με τη σύζυγό του Έλενα Καπόλου – Τσικρικώνη, καθηγήτρια Γαλλικών, και να αποκτήσουν τρία παιδιά που έχουν εξελιχθεί επαγγελματικά και κοινωνικά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σκηνές φαρ ουέστ σε μίνι μάρκετ – Πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη και χτύπησε με ρόπαλο δύο υπαλλήλους

Απίστευτες σκηνές σε κατάστημα μίνι μάρκετ στα Χανιά εξελίχθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, με…

15 Ιουνίου 2024

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Καλογιάννης – Είχε μείνει στην ιστορία για την κάλπη που άρπαξε το ΄85

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Λευτέρης Καλογιάννης.…

15 Ιουνίου 2024

Κρεμασμένοι ανάποδα σε λούνα παρκ – Για μισή ώρα σε ύψος 30 μέτρων

Για περίπου μισή ώρα έμειναν εγκλωβισμένοι σε ύψος τριάντα μέτρων, αιωρούμενοι ανάποδα, με τα κεφάλια…

15 Ιουνίου 2024

Βρετανικό Μουσείο: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έγινε στο Βρετανικό Μουσείο, με αφορμή τη συμπλήρωση…

15 Ιουνίου 2024

Νεκρός 39χρονος σε σοκαριστικό τροχαίο έξω από τη Λάρισα – Άμορφη μάζα σιδερικών έγινε το αυτοκίνητο

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άντρας 39 ετών έπειτα από σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα που…

15 Ιουνίου 2024

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πάνω από 72 εκατ. στους δικαιούχους έως 21 Ιουνίου

Συνολικά 72.700.677 ευρώ θα καταβληθούν σε 76.052 δικαιούχους, από τις 17 έως τις 21 Ιουνίου…

15 Ιουνίου 2024