Τοπικά

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου – Η πολυφυλετική Θεσσαλονίκη

 

Παρουσιάστηκε χθες στο «Αχίλλειον» το νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Καλντερίμι – 99 χρόνια στη Σαλονίκη» (εκδόσεις Ψυχογιός). Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη, η οποία χαρακτηρίζεται από το πολυφυλετικό της περιβάλλον και τη Βαβυλωνία των γλωσσών, σε μια περίοδο, από το 1867 μέχρι το 1919, με συνταρακτικά γεγονότα.
Ο συγγραφέας αφού επισήμανε πως είναι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που βρίσκεται ακόμη μια φορά στον Βόλο, τόνισε πως «το βιβλίο διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη από το 1867 μέχρι το 1919, αν και οι μνήμες των μυθοπλαστικών ηρώων συμπληρώνουν έναν κύκλο 99 χρόνων. Αυτά τα χρόνια η Θεσσαλονίκη χαρακτηρίζεται από το πολυφυλετικό της περιβάλλον και τη Βαβυλωνία των γλωσσών που μιλούσαν οι κάτοικοί της. Επίσης την περίοδο αυτή εξελίσσονται συνταρακτικά γεγονότα: Απόσπαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο, ίδρυση της Εξαρχίας, βομβιστικές επιθέσεις Βουλγάρων, Μακεδονικός Αγώνας, κίνημα των Νεότουρκων, απελευθέρωση, δολοφονία του βασιλιά Γεώργιου, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εθνικός διχασμός, κυβέρνηση Θεσσαλονίκης, εγκατάσταση 250.000 αντρών της Αντάντ. Και το βιβλίο κλείνει με τα γεγονότα του 1917 και την καταστροφική πυρκαγιά που καίει τα 2/3 της πόλης».
Όπως ο ίδιος σημείωσε, «κεντρικά πρόσωπα του βιβλίου είναι τρία, με ζωές ήσυχες, ήρεμες, αλλά και περιπετειώδεις, φουρτουνιασμένες μέχρι παραβατικές και έκνομες και αρκετές γυναίκες που τους πλαισιώνουν. Τα τρία αυτά πρόσωπα ρίχνονται στο κυνήγι της ευτυχίας, άλλοι θεωρώντας ως ύψιστο αγαθό το αγνό συναίσθημα, το καθήκον και την αγάπη για την Ελλάδα και άλλοι ξεπέφτουν, μπλέκουν με συμμορίες και κυλιούνται στη λάσπη».
Όπως εξήγησε ο ίδιος ο συγγραφέας, «το βιβλίο σκύβει στα όνειρα και τα βάσανα των μυθοπλαστικών ηρώων, εκεί όπου ο αναγνώστης θα ανακαλύψει κομμάτια του εαυτού του, αλλά και πτυχές της ζωής του, γιατί τα της ψυχής είναι σχεδόν τα ίδια και αναλλοίωτα μέσα στον χρόνο».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το