Τοπικά

Παρουσιάστηκε η έκδοση με τα πρακτικά του συνεδρίου για τα Δεκεμβριανά

Κρίσιμα ερωτήματα για την ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τις βρετανικές και κυβερνητικές δυνάμεις, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα το διάστημα Δεκέμβριος 1944-Ιανουάριος 1945, απαντά ο τόμος των πρακτικών του συνεδρίου «Από την Απελευθέρωση στα Δεκεμβριανά» που παρουσιάστηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία του ΙΑΚΑ, του Συλλόγου Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) και της Εταιρείας Σύγχρονης Ιστορίας.

Η έκδοση περιλαμβάνει συνολικά 58 εισηγήσεις και βασίστηκε στο συνέδριο που έγινε το 2014 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με τη συμπλήρωση 70 ετών από τα αιματηρά γεγονότα των Δεκεμβριανών που αποτέλεσαν και τον προάγγελο του Εμφυλίου Πολέμου που συντάραξε την Ελλάδα μέχρι το 1949. Χθες στον Βόλο και πιο συγκεκριμένα στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, παρουσιάστηκε η δεύτερη έκδοση του τόμου των πρακτικών, παρουσία μάλιστα δύο εκ των τριών επιμελητών.

Ο τόμος περιλαμβάνει πλούσιο υλικό, που φέρνει στο προσκήνιο τρία σημεία καμπής: Τις πολλαπλές όψεις της Απελευθέρωσης, τους δύσκολους πρώτους μετακατοχικούς μήνες και τα Δεκεμβριανά. «Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου βιβλίου επιτρέπει στον αναγνώστη μία πανοραμική θέαση των γεγονότων», σημείωσε ο καθηγητής του ΙΑΚΑ κ. Αντώνης Αντωνίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Από την πλευρά του ο Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είπε: «Η εξέταση της περιόδου αυτής έχει αναζωογονηθεί τα τελευταία χρόνια. Απόδειξη τα τρία συνέδρια που έγιναν κατά σειρά το 2013, το 2014 και το 2016, με συνολικά 209 πρωτότυπες ανακοινώσεις που χαρτογραφούν ένα νέο επίπεδο έρευνας».
Έπειτα έκανε εκτενή αναφορά στην απροκάλυπτη παρέμβαση των Βρετανών, λέγοντας: «Η ημέρα της απελευθέρωσης απασχολεί τους πάντες από την πρώτη ημέρα της Κατοχής, ενώ η συμμαχική προπαγάνδα ευαγγελίζεται μία νέα Ευρώπη πάνω στα ερείπια του ναζισμού. Την ίδια στιγμή ο Τσόρτσιλ θέλει να εμποδίσει το ΕΑΜ να αναλάβει την εξουσία, διατάζοντας τον αφοπλισμό του».

Τελευταία ομιλήτρια στη συζήτηση, την οποία συντόνισε η κ. Βασιλική Λάζου, ήταν η Λη Σαράτση, διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Σάσσεξ: «Το 2014 σκεφτήκαμε να έχουμε μαζί μας τρεις αντιστασιακούς. Στην αίθουσα δεν έπεφτε καρφίτσα, αφού όλοι ήθελαν να ακούσουν την Άλκη Ζέη, τον Μάνο Ζαχαρία και τον Μανώλη Γλέζο. Μίλησαν για όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Αντίστασης, οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια ενός νέου κόσμου, όχι για εκείνους μα όσους θα επιζούσαν από τη φρικτή γερμανική κατοχή. Γι’ αυτό κι έχουμε υποχρέωση να φυλάξουμε το μεγαλείο της Αντίστασης, όταν θα έχει φύγει από τη ζωή και ο τελευταίος αγωνιστής».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βουτιές

Η βουτιά του δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου με άλλους αντιδημάρχους στις Αλυκές και το…

24 Μαΐου 2024

Κατάλογοι

Αρμόδιο υπάλληλο ως υπεύθυνο για την παραλαβή και την εκτύπωση καταλόγων των εκλογέων, που αν…

24 Μαΐου 2024

Εγκαίνια του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας στη Λάρισα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, παρουσία πλήθους κόσμου και προσκεκλημένων πραγματοποιήθηκαν στις 22-05-2024 τα…

24 Μαΐου 2024

Ενημερωτική συνάντηση στελεχών του Job Center Δήμου Βόλου και εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Θεσσαλία.

Την Πέμπτη 23η του Μάη πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση μεταξύ στελεχών του Job Center Δήμου Βόλου…

24 Μαΐου 2024

Τελετή επίδοσης ξιφών σε Αξιωματικούς στο Στρατόπεδο Γεωργούλα

Η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ανακοινώνει ότι, την Τρίτη 28 Μαίου στις 10:00 θα πραγματοποιηθεί στο…

24 Μαΐου 2024

Ικανοποίηση αιτήματος του ΣΟΕΔ από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοινώνεται ότι: Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας…

24 Μαΐου 2024