Πολιτισμός

Παρουσίαση των Νίκου Ασλάνογλου και Κώστα Βολιώτη – Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα η δημόσια διοίκηση

 

Παρουσιάστηκε χθες στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου το βιβλίο των Νίκου Ασλάνογλου και Κώστα Βολιώτη με τίτλο «Απλά μαθήματα ακτιβισμού. 59 μεγάλοι και μικροί ακτιβισμοί» (Εκδόσεις «Ηρόδοτος»). Πρόκειται για τις κραυγές στη σιωπή καθημερινών ανθρώπων της διπλανής πόρτας που προσπάθησαν 25-30 χρόνια να σταματήσουν αυτό που μπορούσαν να σταματήσουν και ήταν κακό. Στόχος ήταν, εκτός της καταγραφής των γεγονότων, η μετάδοσή τους και σε άλλους ανθρώπους.

Ο ένας εκ των συγγραφέων, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας και μέλος της Γραμματείας του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων κ. Νίκος Ασλάνογλου τόνισε πως το βιβλίο είναι ουσιαστικά οι κραυγές στη σιωπή καθημερινών ανθρώπων της διπλανής πόρτας που προσπάθησαν 25-30 χρόνια να σταματήσουν αυτό που μπορούσαν να σταματήσουν και ήταν κακό.
«Ουσιαστικά δεν αφορά μόνο το περιβάλλον. Αφορά τη Δημόσια Υγεία, κατά κύριο λόγο το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα σήμερα, χθες και εκτιμώ και αύριο. Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Μια διοίκηση σε καταστολή από γιατρούς, μέσα στη χώρα μας και έξω από αυτή» επισήμανε, για να προσθέσει: «Έγινε μια πολύ καλή δουλειά και είναι η πραγματικότητα, καταγράφονται αυτά που έγιναν και δεν είναι θεωρίες, αναλογιζόμενοι το κόστος αυτών των ενεργειών που βεβαιώ ήταν σημαντικό, οικονομικό, οικογενειακό, προσωπικό. Άξιζε τον κόπο. Και συνεχίζουμε».
Ο ίδιος ανέφερε πως «εν μέσω κορωνοϊού σπάσαμε τη ρουτίνα και μαζέψαμε το υλικό για… πλάκα. Τελικά εξελίχθηκε σε μια σοβαρή υπόθεση, δεδομένο ότι το φωτογραφικό υλικό ήθελε λεζάντα και η λεζάντα ήθελε κάτι περισσότερο, το περισσότερο ήθελε κι άλλο και τελικά μαζεύτηκε ένα πλουσιότατο υλικό, που άξιζε να γίνει βιβλίο και να μείνει».
Από την πλευρά του ο δεύτερος συγγραφέας και νόμιμος εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ κ. Κώστας Βολιώτης αναφέρθηκε στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων: «Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν προβλήματα, αλλά, όμως, το μέλλον είναι για αυτούς».
Όπως είπε, στόχος του βιβλίου ήταν καταρχάς η καταγραφή των εμπειριών και των καταστάσεων που πέρασαν οι ίδιοι, αγωνιζόμενοι για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. «Πέρα από την καταγραφή, θεωρήσαμε ότι πρέπει να τα μεταδώσουμε και σε άλλους ανθρώπους. Αν το πετύχαμε μέσα από το βιβλίο, είναι μια σημαντική ικανοποίηση για εμάς» επισήμανε, καταλήγοντας: «Το καθήκον των πολιτών είναι να συνεχίσουν να αγωνίζονται για κάτι καλύτερο και αυτό είναι που προσπαθήσαμε να δώσουμε μέσα από το βιβλίο».
Να σημειωθεί πως στους χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου ήταν η εφημερίδα «Θεσσαλία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το