Τοπικά

Παράταση προθεσμίας για το Κτηματολόγιο

Θετικά απάντησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο αίτημα που κατέθεσε το ΤΕΕ Μαγνησίας για παράταση στην προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων και εκπρόθεσμων δηλώσεων για την Σύμβαση με τίτλο «Μελέτη Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στους προκαποδιστριακούς δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών».
Ειδικότερα, ο Υπουργός αποφάσισε παράταση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024 δίνοντας μια μεγάλη ανάσα σε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να τακτοποιήσουν τις εν λόγω εκκρεμότητες.

Ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος μόλις πληροφορήθηκε την επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας, έσπευσε να ενημερώσει τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη με επανειλημμένες συναντήσεις και τεκμηριώνοντας το δίκαιο αίτημα της παράτασης, μερίμνησε ώστε να τύχει αποδοχής.

Υπενθυμίζετε ότι στη επιστολή του το ΤΕΕ Μαγνησίας, προς Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ανέφερε:
«Όπως πληροφορηθήκαμε από τον ανάδοχο της μελέτης Κτηματογράφησης για τους ΟΤΑ Ιωλκού και Νέας Ιωνίας Βόλου της Π.Ε. Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΚΤ1-16), ενώ ζητήθηκε παράταση δεν έχει απαντήσει θετικά στο αίτημα η υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε.
Ωστόσο, όπως γνωρίζετε ο Νομός Μαγνησίας λόγω των πρωτοφανών κακοκαιριών Daniel και Elias υπέστη τεράστιες καταστροφές.
Η εν λόγω μελέτη κτηματογράφησης του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε αφορά τις περιοχές που στο σύνολο τους έχουν πληγεί δύο φορές από τις πρόσφατες πλημμύρες και η Μαγνησία παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα οι περιοχές της Μακρινίτσας, Φυτόκου, Πορταριάς κ.λπ. δέχθηκαν τον μεγαλύτερο όγκο βροχής και έχουν κατεστραμμένο το οδικό τους δίκτυο και τις υποδομές τους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου Βόλου.
Η μελέτη καλύπτει κυρίως αγροτικές περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, διότι είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινές – αγροτικές, με δυσδιάκριτα όρια από τον χάρτη του κτηματολογίου λόγω της πυκνής βλάστησης, με έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και συμβόλαια με γενική περιγραφή, χωρίς ακριβείς διαστάσεις, με πολλές άτυπες διανομές που πρέπει να δηλωθούν με χρησικτησία, με διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χάρτη και της κατάργησης των ορίων των οικισμών του Πηλίου με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Επίσης για την μελέτη, έχουν δημοσιοποιηθεί οι εκθέσεις για τις ενστάσεις που έγιναν από τους πολίτες και στις 2 Φεβρουαρίου 2024 λήγει η προθεσμία για να καταθέσουν ένσταση οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες.

Επομένως κρίνεται απαραίτητη η παράταση για ένα μήνα τουλάχιστον, ώστε να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες (τοπογραφικά, συμβόλαια κ.λπ.) και να δηλώσουν σωστά την περιουσία τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε τη χορήγηση παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και για την κατάθεση αιτήσεων διόρθωσης προδήλου σφάλματος, για την Σύμβαση με τίτλο «Μελέτη Κτηματογράφησης για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στους προκαποδιστριακους δήμους Ιωλκού (πρώην κοινότητες Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς και Άνω Βόλου) και Νέας Ιωνίας και στις κοινότητες Αγίου Βλασίου, Αγίου Λαυρεντίου, Αγριάς, Άλλης Μεριάς, Άνω Λεχωνίων, Διμηνίου, Δράκειας, Κάτω Λεχωνίων, Κατωχωρίου, Μακρινίτσης, Πορταριάς και Σταγιατών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών» παράταση στην Ανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας (κωδικός σύμβασης ΚΤ1-16)».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το