Τοπικά

Παραγωγή ρεύματος από την ιστορική ΕΒΟΛ με συνολική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ

Η ιστορική συνεταιριστική Αγροτική Ένωση του Βόλου, η ΕΒΟΛ, η οποία κατάφερε να σταθεί όρθια τόσο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των μνημονίων, αλλά και κατά την υγειονομική και οικονομική κρίση που έχει επιφέρει η πανδημία, ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα διαφορετικό… χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να στηρίξει τα μέλη της και να μην εγκαταλείψουν τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα.
Όπως ανάφερε σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής» σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ κ. Νικήτα Πρίντζο, έχουν δημιουργηθεί τρεις ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ) – Αισωνίας, Ρήγα Φεραίου και Μαυροβουνίου – με μέλη 500 αγρότες. «Το συνολικό έργο για την εγκατάσταση 54 μεγαβάτ είναι προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ προέρχονται από δανειοδότηση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια. Ήδη έχουν κατασκευαστεί 8 μεγαβάτ και στα μέσα Αυγούστου αναμένεται ότι θα έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ» υποστηρίζει ο επικεφαλής της ΕΒΟΛ. Βάσει μελέτης που έχει γίνει, οι αγρότες – μέλη των ΕΚΟΙΝ, μετά τον τρίτο χρόνο, θα έχουν από την επένδυση ένα εισόδημα της τάξης των 4.000 ευρώ τον χρόνο, το οποίο ύστερα από έξι χρόνια θα φτάσει στις 7.000 ευρώ ετησίως. Η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου αναμένεται σε περίπου 12 έτη, με τη διάρκεια της σύμβασης με τις ΕΚΟΙΝ να φτάνει τα 25 έτη.
Το πρώτο επενδυτικό σχέδιο της ΕΒΟΛ θα ακολουθήσει και δεύτερο που θα αφορά άλλα 500 μέλη, ώστε ο αριθμός των ωφελούμενων αγροτών να φτάσει τους 1.000 και σε δεύτερο στάδιο τους 2.000, που είναι και ο τελικός στόχος με ορίζοντα πενταετίας. Η επένδυση συνολικά, σημειώνει ο κ. Πρίντζος, εκτιμάται στα 100.000.000 ευρώ.

Εξαιρούνται τα ελληνικά τυριά από τους δασμούς
Την εξαίρεση των ελληνικών τυριών από τους δασμούς που έχουν επιβάλει σε γεωργικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν οι ΗΠΑ. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, στον οποίο ανέφερε ότι η απόφαση αυτή είναι μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ στις στρατηγικές σχέσεις τους με την Ελλάδα και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που διατηρούν οι δύο χώρες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί επιστέγασμα των συντονισμένων και συνεχών προσπαθειών που καταβάλλουν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Βορίδης στην κατεύθυνση εξαίρεσης του συνόλου των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η εξαίρεση του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς, καθώς και του ελληνικού κρασιού από τους αμερικανικούς δασμούς, γεγονός που δημιουργεί ένα εξαιρετικό συγκριτικό πλεονέκτημα υπέρ των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων στην ιδιαιτέρως σημαντική αμερικάνικη αγορά.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο θα συνεχίσουν με αμείωτη ένταση την προσπάθεια να εξαιρεθούν όλα τα ελληνικά προϊόντα από δασμούς, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και των ελληνικών εταιρειών και να αναδειχθούν διεθνώς τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το