Τοπικά

Παπανάτσιου: Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίζει για τίποτα – Η μόνη λύση στα προβλήματα είναι η ανατροπή της

Στη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, τοποθετήθηκε σήμερα η Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Π.Σ Κατερίνα Παπανάτσιου, ασκώντας κριτική στη Κυβέρνηση για τον τρόπο νομοθέτησης, αφού όπως τόνισε κατατέθηκε ένα νομοσχέδιο που αποτελείται από διαφορετικά μέρη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο. Είναι προφανές, ανέφερε η Βουλευτής, ότι τέτοια νομοσχέδια, χωρίς σύνδεση μεταξύ τους, υποβιβάζουν τον διάλογο.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στη παράταση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ, τονίζοντας ότι αυτή καταδεικνύει την αποτυχία του προγράμματος, ενώ ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει σχετικά με το δημοσιονομικό κόστος του σχεδίου της. Θέτοντας σημαντικά ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς σε σχέση με τη διασφάλιση του δημοσίου από την πιθανή κατάπτωση των εγγυήσεων, η Βουλευτής διερωτήθηκε αν η μη τήρηση των στόχων του σχεδίου Ηρακλής, συνιστά κίνδυνο για τα Δημόσια Ταμεία.

Η κ. Παπανάτσιου κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν απαντά σε κανένα ερώτημα που τίθεται στο Κοινοβούλιο, πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα με το να κατηγορεί συνεχώς το ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι δεν έχει σχέδιο. «Κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Μας έχετε κουράσει κι εμάς, και τους πολίτες. Και σχέδιο έχουμε και κατατεθειμένο είναι», είπε.

Σε σχέση με το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου και τις διατάξεις για το πρόγραμμα Γέφυρα, η κα Παπανάτσιου τόνισε ότι δημιουργεί προβληματισμό στο τι εξυπηρετεί η διάταξη που προβλέπει την εξίσωση των συνοφειλετών με τους εγγυητές. Η συμπερίληψη του εγγυητή στην έννοια του συνοφειλέτη γεννά κινδύνους και συγκεκριμένα πρόκειται να εξάρει το φαινόμενο, οι τράπεζες να διεκδικούν ταυτόχρονα από όλους, τις απαιτήσεις τους.

Παράλληλα, στάθηκε στα άρθρα 32 και 38, όπου προβλέπεται η δυνατότητα των πιστωτών, σε περίπτωση που ο οφειλέτης βρίσκεται σε καθεστώς παύσης πληρωμών, να συμφωνούν – να καταρτίζουν –να εγκρίνουν και να επικυρώνουν μία συμφωνία εξυγίανσης μόνοι τους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη. Ενώ εκ νέου θεσπίζεται διάταξη για την απαλλαγή των υπαλλήλων απο την ποινική ή αστική ευθύνη.

Αυτό είναι απαράδεκτο, επεσήμανε η Βουλευτής, ενώ, απευθυνόμενη στη πλειοψηφία, τόνισε ότι η αναλγησία της Κυβέρνησης, προέρχεται από την αντίληψη της για την ταξική συγκρότηση της κοινωνίας. «Ένας άνθρωπος που έχει βιώσει τις δυσκολίες στις αποπληρωμές καθώς και τη συνεννόηση με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν θα νομοθετούσε ποτέ αυτό το αίσχος, ούτε βέβαια και τον πτωχευτικό κώδικα και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», τόνισε.
Η κα Παπανάτσιου άσκησε κριτική και στον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος κατά τη διάρκεια των επιτροπών, ανέφερε ότι η πρώτη κατοικία έπαψε να προστατεύεται επί ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ο ίδιος άλλα λέει στο νομοσχέδιο και άλλα στο βήμα της Βουλής.

Η Κυβέρνηση, στη σελίδα 153 της αιτιολογικής έκθεσης του νομοσχεδίου της, παραδέχεται ότι: « η προστασία της πρώτης κατοικίας έληξε στις 28-2-2020 », επί διακυβέρνησης ΝΔ.

Κλείνοντας, η Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για μια αυτάρεσκη Κυβέρνηση, που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα των ανθρώπων αυτού του τόπου. Η ΝΔ πανηγυρίζει για το ταμείο ανάκαμψης, την ίδια ώρα που η eurostat, με έρευνά της, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα 2 στους 3 νέους – έως 34 ετών – μένουν πλέον στη γονεϊκη κατοικία, ενώ για την ανεργία στους νέους/ες μας δίνει ντροπιαστική πρωτιά με 38,2%.
«Ας μιλήσουμε λοιπόν για το ταμείο Ανάκαμψης και ποιους/ες ΔΕΝ αφορά», τόνισε η Βουλευτής. «Ειλικρινά δεν μπορείτε να πανηγυρίζετε για τίποτα. Η μόνη λύση στα προβλήματα του κόσμου, είναι η ανατροπή σας», σημείωσε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το