Τοπικά

Πανελλήνια διάκριση για το Νηπιαγωγείο Αϊδινίου

 

Πανελλήνια διάκριση με την κατάκτηση του 2ου βραβείου στην κατηγορία των Νηπιαγωγείων, στον πανελλήνιο διαγωνισμό Πολύγλωσσου Kamishibai 2023-24 με θέμα “Η Ναόμι που μιλούσε στα ζώα”, απέσπασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου Αϊδινίου. Να αναφερθεί ότι ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την ερευνητική ομάδα Pluralités του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον επιστημονικό σύλλογο DULALA.

Η ιστορία που δημιούργησαν οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου Αϊδινίου είχε θέμα τη συνεργασία, αφού αρχικά βρήκαν τους ήρωες, τον τόπο και το πρόβλημα που είχε να διαχειριστούν. Στη συνέχεια, έδωσαν τη λύση και με την βοήθεια της δασκάλας τους, έφτιαξαν τις εικόνες και το κείμενο της ιστορίας. Στο τέλος, επέλεξαν τις γλώσσες και τις λέξεις που ήθελαν να περιέχονται στην ιστορία τους και το παρουσίασαν χωρίς προβλήματα.
Να αναφερθεί ότι υπεύθυνη εκπαιδευτικός είναι η Μαρίνα Σωτηρίου, ενώ συμμετείχαν οι μαθητές Ηλίας Κολοκοτρώνης, Ευαγγελία- Χαρά Λάππα, Ξένια Λάππα και Δήμητρα Τσαλοκώστα.
Οι επιλεγμένες λέξεις ήταν στην αγγλική, τη γαλλική και την ιαπωνική γλώσσα, ενώ η ιστορία των μικρών μαθητών, αφορούσε μια Γιαπωνέζα στα παλιά χρόνια, που την έλεγαν Ναόμι, η οποία είχε κρυφό χάρισμα να μιλάει στα ζώα και εκείνα να την καταλαβαίνουν.

Τι είναι το Kamishibaï
Το Kamishibaï στα ιαπωνικά σημαίνει «Θέατρο από χαρτί» και είναι μία πρωτότυπη τεχνική αφήγησης, ένα είδος περιφερόμενου θεάτρου, το οποίο χρησιμοποιούσαν στην Ιαπωνία, για να αφηγηθούν ιστορίες στα παιδιά χρησιμοποιώντας ένα ξύλινο πλαίσιο, το butaï, μέσα από το οποίο περνούν κάρτες με εικονογράφηση και κείμενο. Κάθε κάρτα δείχνει ένα επεισόδιο της ιστορίας. Το πολύγλωσσο Kamishibaï αποτελεί ένα παιγνιώδες παιδαγωγικό εργαλείο, το οποίο όχι μόνο προάγει την εκμάθηση της ανάγνωσης, της γραφής, της διήγησης, της προφορικής και καλλιτεχνικής έκφρασης, αλλά και αναπτύσσει την πολυγλωσσική δεξιότητα των παιδιών.
Βασική αρχή της τεχνικής αυτής είναι ο διαδραστικός της χαρακτήρας μιας και προωθεί τη συμμετοχικότητα του κοινού. Το θέατρο από χαρτί γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση στην Ιαπωνία από τη δεκαετία του ’20 μέχρι και τη δεκαετία του ’50. Πρόδρομός του αποτελεί η αφηγηματική τεχνική του emaki βάσει της οποίας βουδιστές μοναχοί παρουσίαζαν σε προφορικό λόγο τα κείμενά τους ξεδιπλώνοντας εικόνες ζωγραφισμένες πάνω σ’ έναν κύλινδρο χαρτιού. Με τον τρόπο αυτό μπορούσαν να προσεγγίζουν τα μεγάλα ποσοστά του αναλφάβητου λαού. Σήμερα, η τεχνική αυτή αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες μορφές αφήγησης, η οποία αξιοποιείται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχολείων, μουσείων, και βιβλιοθηκών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κέβιν Τζόνας: Αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος

Ο Κέβιν Τζονας αιφνιδίασε τους διαδικτυακούς του φίλους, με την αποκάλυψη που έκανε για την…

12 Ιουνίου 2024

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας για τα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αναφέρει πως μετά από καταγγελία συναδέλφων, διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκαν…

12 Ιουνίου 2024

90χρονη γιαγιά παγίδευσε επίδοξο απατεώνα

Ακόμη και οι πιο έμπειροι ντετέκτιβ θα ζήλευαν την ψυχραιμία μιας γριούλας από την Πάτρα…

12 Ιουνίου 2024

Ημερίδα παρουσίασης καλών πρακτικών για εκπαιδευτικούς της Αγγλικής Γλώσσας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Δ.Ε.) Μαγνησίας και η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικών, κυρία Σωτήρχου Παναγιώτα, θα…

12 Ιουνίου 2024

To ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναφέρει: "Η…

12 Ιουνίου 2024

Κινούμενη άμμος… κατάπιε γυναίκα σε παραλία – «Ήταν σαν να έπεσα σε ένα φρεάτιο»

Εφιαλτικές στιγμές έζησε η Τζέιμι Άκορντ σε παραλία στο Φίπσμπουργκ του Μέιν, όταν ξαφνικά βρέθηκε…

12 Ιουνίου 2024