Ελλάδα

Πανελλαδική απεργία προκήρυξαν για αύριο ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ

Πανελλαδική και πανυγειονομική 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί για αύριο, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ειδικότερα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας και 7ωρη στάση εργασίας, 8:00-15:00, στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι δύο Ομοσπονδίες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλη και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί καταλογίζουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι το σύστημα υγείας και ιδίως το ιατρικό προσωπικό του έχει εγκαταλειφθεί με αφορμή και την επέλαση της πανδημίας και απορρίπτουν το νέο ΕΣΥ που όπως λένε σχεδιάζεται εν κρυπτώ εις βάρος εργαζομένων και ασθενών.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η επιδημία ανέδειξε και μεγέθυνε τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Πρωτοβάθμια και τη Νοσοκομειακή Περίθαλψη. Και η ΠΟΕΔΗΝ απορρίπτει τα σχέδια του υπουργείου για το ΕΣΥ.

Περιγράφεται δε το «νέο ΕΣΥ» ως «το σύστημα υγείας των συγχωνεύσεων τμημάτων – κλινικών – νοσοκομείων, του δημόσιου νοσοκομείου – επιχείρηση κατά τα πρότυπα του νοσοκομείου Σαντορίνης, των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των Κλειστών Νοσηλίων (DRGs), των αυξημένων πληρωμών των ασθενών, της γιγάντωσης των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Οι δύο Ομοσπονδίες διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πηγή:protothema

Share
Ετικέτες: απεργια

Πρόσφατα άρθρα

Η χήρα που έγινε τροφή για τα γουρούνια και το νεκρό κουτάβι: Σοκαριστικές λεπτομέρειες από τη μεγαλύτερη δίκη της μαφίας στην Ιταλία

Περισσότερα από 200 άνθρωποι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μία από τις μεγαλύτερες δίκες κατά…

29 Νοεμβρίου 2023

«Σε ηλικία 12 ετών, με πούλησαν στον σύζυγό μου για 8 ευρώ» – Στο Μαλάουι, οι οικογένειες κοριτσιών τα σταματάνε από το σχολείο για να τα παντρέψουν

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε όλο τον κόσμο, ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύεται μέχρι…

29 Νοεμβρίου 2023

Υπόθεση Μπελέρη: Η Ελλάδα απειλεί με βέτο στην ένταξη της Αλβανίας

Ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας έχει προκαλέσει η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, με την…

29 Νοεμβρίου 2023

Καύσιμα: Μπετόν αρμέ η τιμή της βενζίνης – Επιμένει σε υψηλά επίπεδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για τα Χριστούγεννα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει και ένας από τους…

29 Νοεμβρίου 2023

Στα «μαχαίρια» ζευγάρι επιχειρηματιών – Χώρισαν και την «κάρφωσε» στις Αρχές για φοροδιαφυγή

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ένα -πρώην πια- ζευγάρι, με φόντο το μοίρασμα της κοινής…

29 Νοεμβρίου 2023

Επιστήμονες εντόπισαν έξι πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ένα αστέρι – Μοναδική ανακάλυψη

Ένα σπάνιο θέαμα με έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σε…

29 Νοεμβρίου 2023