Θ Plus, Τοπικά

Πάμε για τσίπουρο;

Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι το τσίπουρο δεν έχει εποχή αλλά είναι ένα απόσταγμα που μας κρατάει συντροφιά όλο το χρόνο, όταν καλοκαιριάζει και η διάθεση όλων μας αλλάζει τα ραντεβού στο τραπεζάκι με το καρό τραπεζομάντηλο κλείνονται  όλο και συχνότερα και οι  παρεΐστικες αυτές  συναντήσεις έχουν πάντα έναν πρωταγωνιστή! Το καλό τσίπουρο!  Εκείνο που φέρνει χαρά στην παρέα και συνοδεύει άψογα όλων των ειδών τα μεζεδάκια που είναι πάνω στο τραπέζι.

Η τσιπουροκατάσταση είναι το αλατοπίπερο της ζωής γιατί προσφέρει μια εμπειρία ανώτερης ποιότητας αφού απογειώνει  τις γεύσεις αλλά  και την καλή διάθεση της παρέας.

Βέβαια σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι το κάθε τσίπουρο διαφέρει και έχει τη δική του διαδρομή μέχρι να φτάσει στο ποτήρι μας. Στο δρόμο που έχει διανύσει λοιπόν μέχρι να βρεθεί πάνω στο τραπεζάκι με τα κοντά ποτηράκια,  ο σημαντικότερος του σταθμός ήταν αυτός της παραδοσιακής του απόσταξης. Πρόκειται για τη  διαδικασία που απαιτεί αρκετό χρόνο και υπομονή αλλά είναι και  αυτή που τελικά αναδεικνύει τα αρώματα    των στέμφυλων.  

Και τώρα κλείσε τα μάτια και πες μας όταν ακούς για παραδοσιακή απόσταξη και εξαιρετικά αρώματα σε ποιο τσίπουρο βάζεις 10 με τόνο!

Για εμάς ένα είναι αυτό που ξεχωρίζει και έχει κερδίσει την παρέα, το Δεκαράκι, το μονοποικιλιακό τσίπουρο που άλλαξε τα δεδομένα στην τσιπουροκατάνυξη!

Η εκλεκτή του οικογένεια εκτός από το εκρηκτικό Δεκαράκι Μοσχάτο που προέρχεται αποκλειστικά από το Μοσχάτο Τυρνάβου, διαθέτει ακόμα την αρχοντική Μαλαγουζιά και τον αρμονικό Ροδίτη. Και τα 3 μονοποικιλιακά τσίπουρα Δεκαράκι ξεχωρίζουν σε κάθε γουλιά. Παράγονται στην περιοχή Δαμάσι του Τυρνάβου, μέσα από μία διαδικασία πολλαπλής απόσταξης η οποία πραγματοποιείται σε χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες. Στη τέλος της απόσταξης, κρατάμε την «καρδιά», ακολουθώντας τα αναγκαία «κοψίματα» όπου απομονώνονται  οι ουρές και οι κεφαλές της απόσταξης, δίνοντας έτσι ένα εκλεκτό, τελειοποιημένο τσίπουρο για να το απολαύσουμε με την παρέα μας όλο το χρόνο και όλες τις ώρες της ημέρας. 

Τα ποτήρια λοιπόν είναι έτοιμα, κάποιοι θα προσθέσουν πολύ άλλοι λίγο  πάγο, προσθέτουμε το τσίπουρο και τα τσουγκρίσματα ξεκινούν ενώ παράλληλα τρώμε μικρές μπουκιές από εκλεκτούς μεζέδες με μεγάλη νοστιμιά. Η απόλυτη ευδαιμονία στη δροσερή πλευρά της ταβέρνας ένα «καυτό» καλοκαιρινό μεσημέρι.  Το εκρηκτικό Δεκαράκι Μοσχάτο συνοδεύει άψογα τα καλομαγειρεμένα ψητά με σάλτσες και όχι μόνο που φτάνουν στο τραπέζι το ένα μετά το άλλο.

Και κάπως σ’ αυτό το σημείο  ξεκινούν εκείνες οι ατελείωτες κουβέντες που δεν καταλήγουν απαραίτητα κάπου αλλά έχουν γέλια, αφηγήσεις, διαφωνίες και συμφωνίες. Και κάπως έτσι τα καλοκαιρινά μας ραντεβού αποκτούν άρωμα και γεύση. Όλα είναι θέμα επιλογών τελικά στη ζωή και για να παίρνουν Δέκα οι επιλογές σου πρέπει να φροντίζεις να επιλέγεις πάντα το καλύτερο, εκείνο που το γράφει η ετικέτα του «Το Δεκαράκι» !

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το