Ελλάδα

Παλεύοντας για επιβίωση στον Υμηττό: 90 άλογα σκελετωμένα και αφυδατωμένα, σώθηκαν χάρη σε εθελοντές – Ο αγώνας, τα κωλύματα και οι εικόνες-«γροθιά»

«Ξαφνικά, ένα κοπάδι αλόγων έξω από το σπίτι μου»: Αυτό ήταν μόνο η αρχή του δράματος που θα ξετυλιγόταν τις επόμενες ημέρες… Πάνω από 90 άλογα, σκελετωμένα, αφυδατωμένα και τραυματισμένα βρέθηκαν πριν περίπου τρεις μήνες στο Κορωπί. Είχαν καταφέρει να επιβιώσουν χάρη σε εθελοντές -όπως τα περισσότερα μη δεσποζόμενα ζώα στην Ελλάδα.

Όσα ακολούθησαν μάς περιγράφει λεπτομερώς στο ethnos.gr η Μαρία Μαρώλια, που μαζί με την Ιωάννα Ζεμπερλίγκου και, τότε, την Ανθή Βούλγαρη αποφάσισαν να λάβουν άμεσα και ενεργά δράση για να σωθούν αυτές οι ψυχές. Σήμερα, η Μαρία και η Ιωάννα έχουν ιδρύσει τη ΜΚΟ «Help Horses at Ymittos» και δίνουν συνεχή και καθημερινό αγώνα για να βρεθεί μία τελική λύση για συνολικά 90 άλογα.

Τα δεκάδες άλογα βρίσκονται, προς το παρόν, «μοιρασμένα» σε τρεις κοντινές τοποθεσίες στις παρυφές του Υμηττού, στο Κορωπί. Στόχος είναι να βρεθεί ένας χώρος που να πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και να ζήσουν όλα μαζί, ώσπου να μπορούν να υιοθετηθούν.

Πώς ξεκίνησαν όλα
Η Μαρία μετακόμισε φέτος στο Κορωπί. Από τις πρώτες μέρες που βρισκόταν εκεί είχε δει πατημασιές αλόγων, αλλά δεν είχε δώσει σημασία καθώς στην περιοχή υπάρχουν αρκετά δεσποζόμενα άλογα. Όμως, σιγά σιγά άρχισε να βλέπει όλο και περισσότερες, κάτι που της κίνησε την περιέργεια.

Προς το καλοκαίρι που περνούσε περισσότερες ώρες έξω από το σπίτι της, άρχισε να ακούει αλλά και να βλέπει άλογα. Το «κουβάρι» άρχισε να ξετυλίγεται όταν περίπου στις 20 Αυγούστου είδε ένα κοπάδι έξω από το σπίτι της.

«Περίπου στις 20 Αυγούστου ήρθε ένα μεγάλο κοπάδι αλόγων, περίπου 12 ήταν, έξω από την κατοικία μου. Ήταν εντελώς αφυδατωμένα και πεινασμένα. Τους έβγαλα νερό», μάς περιγράφει η Μαρία Μαρώλια, η οποία έχει γνώσεις πάνω στα άλογα όντας ιδιοκτήτρια αλόγων και μέλος στο ΔΣ ιππικού ομίλου.

Όταν άρχισε να ψάχνει απαντήσεις, ενημερώθηκε προς πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα και πως φαίνεται να έχει ξεκινήσει από έναν και μόνο άνθρωπο, που αρχικά είχε 3-4 άλογα αλλά στην πορεία -όπως ήταν αναμενόμενο καθώς δεν ήταν στειρωμένα- άρχισαν να πληθαίνουν.

Σύμφωνα με μάρτυρες, αρχικά ήταν από τρία έως οκτώ άλογα, αλλά ο άνδρας τα άφησε να αναπαράγονται και δεν έγιναν ουσιαστικές ενέργειες -μέχρι τώρα- στο να σταματήσει η αναπαραγωγή. Τα ζώα παρέμεναν να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα, χωρίς φαγητό και χωρίς επαρκές νερό.

 

Η πρώτη «ματιά» στην πραγματικότητα
Λίγο καιρό μετά και έχοντας συγκεντρώσει αρκετά και σημαντικά στοιχεία, η Μαρία αποφάσισε να μεταβεί στο σημείο όπου είχε πληροφορηθεί πως βρίσκονταν όλα αυτά τα άλογα, με τη βοήθεια εθελοντών που γνώριζαν το ζήτημα. Όταν έφτασε, γνώρισε τον άνθρωπο στον οποίο «ανήκουν» (σ.σ. τα εισαγωγικά είναι κάτι που θα εξηγήσουμε στη συνέχεια) τα ζώα και ξεκίνησε μαζί με την Ιωάννα Ζεμπερλίγκου -συνδημιουργός της Help Horses at Ymittos- να παρέχουν τα απαραίτητα για τα ζώα, όπως τροφές και νερό.

Εκείνη την ημέρα καταμέτρησαν 92 άλογα και σήμερα είναι 90 καθώς τα δύο δεν τα κατάφεραν και έφυγαν από τη ζωή.

Η σκληρή αλήθεια ήθελε σκληρή δράση
Η Μαρία και η Ιωάννα μόνες τους δεν μπορούσαν, φυσικά, να «τρέξουν» την επιχείρηση διάσωσης τόσων πολλών, ανεκπαίδευτων και σε κακή κατάσταση, αλόγων. Όπως χαρακτηριστικά μάς λέει η Μαρία, για παράδειγμα, μόνο το κόστος τής τροφής τους ανέρχεται σε περίπου 8.000 ευρώ τον μήνα.

Ευτυχώς, με τη δημοσιοποίηση του θέματος η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη.

«Από εκεί και πέρα, δημιουργήσαμε τη Help Horses και αρχίσαμε πιο δυναμικές κινήσεις, όπως οι στειρώσεις και ξεκινήσαμε και τις υιοθεσίες, υιοθετώντας εμείς οι δύο από ένα άλογο», λέει η Μαρία Μαρώλια.

Η δουλειά που γίνεται από τις δύο γυναίκες και άλλους εθελοντές με γνώση στα άλογα είναι απαιτητική, καθώς τα ζώα έχουν περάσει δύσκολα αφού ήταν «στο έλεος της μοίρας τους».

 

Μετά από πολλές επιστολές, η περιφέρεια Αττικής πρόσφερε βοήθεια
Η Help Horses at Ymittos, όμως, παρά τη συμμετοχή και τις δωρεές φιλόζωων χρειαζόταν, φυσικά, τη βοήθεια της Πολιτείας.

Μετά από επιστολές στην περιφέρεια Αττικής και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπήρξε ανταπόκριση. Έτσι, οι δύο ιδρύτριες της ΜΚΟ έκαναν πλήρη καταγραφή των αλόγων και τους έγινε η ανάθεση ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες στειρώσεις.

Όπως εξηγεί η Μαρία, η ΜΚΟ υπέγραψε σύμβαση διάρκειας 2-3 ετών με την περιφέρεια Αττικής και κάθε τρεις μήνες θα τιμολογούνται οι στειρώσεις που έχουν γίνει και θα προσκομίζουν τα τιμολόγια. Έπειτα, σε άγνωστο χρονικό διάστημα, θα τους καταβάλλονται τα χρήματα.

«Δεν έχουμε προπληρωθεί, δεν έχουμε λάβει χρήματα, αλλά κάνουμε στειρώσεις. Είναι άγνωστη η ημερομηνία καταβολής μετά την κατάθεση τιμολογίου», ξεκαθαρίζει η Μαρία Μαρώλια.

Το κώλυμα του «ιδιοκτήτη»
Τώρα, όσον αφορά στον άνδρα που φαίνεται να είχε τα άλογα όταν έγινε η αυτοψία από την περιφέρεια Αττικής κατέθεσε πως τα ζώα «δεν του ανήκουν». Σημειώνεται σε αυτό το σημείο πως δεν ήταν τσιπαρισμένα, κάτι που είναι απαραίτητο από τον νόμο.

«Οι συνθήκες διαβίωσής του ήταν αντίστοιχες των ζώων και σύμφωνα με όσα έχω διαβάσει και είδα, ο άνθρωπος ενδεχομένως είναι συλλέκτης ζώων. Δεν τα κακοποιεί σωματικά, αλλά παθητικά. Ο ίδιος δεν το αναγνωρίζει», καταγγέλλει η ίδια.

Και προσθέτει: «Αρχίσαμε σταδιακά, ενώ πρόσθεσή μας ήταν να μην τον ενοχλήσουμε και να τον βοηθάμε και εκείνον, να βλέπουμε πως ο ίδιος δεν θέλει να είναι σε καλύτερες συνθήκες τα ζώα. Μας παρεμπόδισε σε κατασκευές, μας χάλασε κατασκευές. Υπήρξαν πολλά γεγονότα».

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, τα ζώα αυτά έχουν επιζήσει χάρη στους περιπατητές, τους φιλόζωους και χάρη σε όσους έτυχε να βρεθούν μπροστά τους.

Ο προβληματισμός, η ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής της πολιτείας και το «αγκάθι» του ΦΕΚ
Ο προβληματισμός της Μαρίας αλλά και του καθένα που ασχολείται ή θα ασχοληθεί με το ζήτημα, είναι ο εξής: «Για πόσο καιρό ακόμα θα στηριζόμαστε στις δωρεές; Αν κουραστεί ο κόσμος και πει “και εγώ από το υστέρημά μου δίνω, για πόσο ακόμα;”, τότε τι; Η πολιτεία ναι μεν ανέλαβε αυτό το κομμάτι, αλλά από εδώ και πέρα τι γίνεται; Τα ζώα υπάρχουν. Και εφόσον υπάρχουν, τι κάνουμε;».

Δείτε εδώ πώς να βοηθήσετε τη Help Horses at Ymittos

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι στις 24 Οκτωβρίου φέτος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποίησε τη νομοθεσία για τα ιπποειδή (ΦΕΚ 6134/Β/24-10-2023). Πλέον, οι Περιφέρειες είναι υποχρεωμένες «να μεριμνούν για την περισυλλογή, μεταφορά, φύλαξη, διατροφή και διατήρηση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών», για τα οποία «τεκμηριώνεται η ύπαρξη υπεύθυνου επιχείρησης αυτού», δηλαδή του ιδιοκτήτη του ζώου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, αυτό τεκμηριώνεται είτε με την ύπαρξη μικροτσίπ στο ζώο είτε με «σχετική υπεύθυνη δήλωση του προσώπου που φέρεται ως υπεύθυνος επιχείρησης του εν λόγω ιπποειδούς». Οι Περιφέρειες, δηλαδή, είναι πλέον υποχρεωμένες να περισυλλέξουν από τον δρόμο όχι όλα τα ανεπιτήρητα αλλά μόνο ένα άλογο, γαϊδουράκι ή μουλάρι που είτε είναι τσιπαρισμένο είτε ο ιδιοκτήτης του έχει δηλώσει ότι το έχασε. Δηλαδή, στο νέο τροποποιημένο ΦΕΚ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μη δεσποζόμενα άλογα -τα οποία χαρακτηρίζονται ως «άγρια ζώα».

Πηγή:ethnos

Share
Ετικέτες: αλογα

Πρόσφατα άρθρα

Έναρξη ηλεκτρονικής προπώλησης εισιτηρίων για τις εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Βαγγέλης Παπαθανασίου»

  Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ξεκινάει η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων στο www.ticketservices.gr και αφορά τις…

30 Νοεμβρίου 2023

Το Πάρκο Αλοννήσου στο…Μόναχο

  Μια υπέροχη, πρωτόγνωρη και επιμορφωτική περιπέτεια, που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια περίπου, κορυφώθηκε με…

30 Νοεμβρίου 2023

Εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ από τη ΛΕΔ Μαγνησίας στο Εσπερινό Γυμνάσιο και Λύκειο Βόλου

Στους μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και του Εσπερινού Λυκείου Βόλου εθελοντές της ΛΕΔ Μαγνησίας εκπαίδευση…

30 Νοεμβρίου 2023

Σημαντική διάκριση της Μ. Γρηγοροπούλου στο Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μασάζ

Σημαντική διάκριση για τον Βόλο πέτυχε η Μαρία Γρηγοροπούλου, η οποία κατέκτησε δύο μετάλλια στο…

30 Νοεμβρίου 2023

Φράνσις Στερνχάγκεν: Πέθανε η ηθοποιός από το «Sex and the City»

Έφυγε από τη ζωή η Φράνσις Στερνχάγκεν, η ηθοποιός που έγινε ευρέως γνωστή από τους…

30 Νοεμβρίου 2023

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Απ. Παντσά – Ένα βιβλίο που «μιλάει» για την τρέχουσα πραγματικότητα

  Πλήθος κόσμου στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου «Μοιραίος φόνος στη Σίφνο» του Απόστολου Παντσά…

30 Νοεμβρίου 2023