Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Του Χαράλαμπου Σταχτέα,
μετεωρολόγου

Κάθε χρόνο στις 23 Μαρτίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, είναι ευκαιρία εμείς οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε στο βάθος ενός αέριου ωκεανού που είναι η ατμόσφαιρα. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε ως γιορτινή για τη Μετεωρολογία, διότι στις 23 Μαρτίου 1950 εγκρίθηκε η έναρξη ισχύος της Σύμβασης για την ίδρυση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).
Η Μετεωρολογία δεν ασχολείται μόνο με την πρόγνωση του καιρού. Στο γνωστικό της αντικείμενο περιλαμβάνεται η μελέτη όλων των φαινομένων που γεννώνται και εξελίσσονται εντός της ατμόσφαιρας, κάνοντας χρήση ιδιαίτερα πολύπλοκων μαθηματικών σχέσεων. Η κλιματολογία, στην ουσία, αποτελεί μέρος της. Στις ημέρες μας η Μετεωρολογία εξελίσσεται σε μία επιστήμη του περιβάλλοντος, με πολλούς κλάδους. Ένας άγνωστος κλάδος, επίκαιρος αυτή την περίοδο λόγω της πανδημίας, είναι η Μετεωροπαθολογία που ασχολείται με την επίδραση του καιρού και γενικότερα των ατμοσφαιρικών συνθηκών στην υγεία των ανθρώπων.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός τακτικά συλλέγει πληθώρα ατμοσφαιρικών δεδομένων και πραγματοποιεί πάρα πολλές έρευνες. Τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ερευνών επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή. Στην πλέον πρόσφατη ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την κατάσταση του παγκόσμιου κλίματος, φαίνεται ότι το 2020 ήταν ένα από τα τρία θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι στο 2020 παρατηρήθηκε το ετήσιο ελάχιστο του πάγου της Αρκτικής και σημειώνεται ότι η δεκαετία από το 2011 έως το 2020 ήταν η πιο ζεστή δεκαετία από τότε που άρχισαν να συλλέγονται δεδομένα.

Στην Ελλάδα, επίσημος μετεωρολογικός φορέας είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η οποία ιδρύθηκε το 1931 και είναι στρατιωτική υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης, διά μέσω του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ). Αποστολή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι η παροχή μετεωρολογικής υποστήριξης επ’ ωφελεία της εθνικής άμυνας, της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου της χώρας μας. Η ΕΜΥ με την πρόγνωση καιρού που πραγματοποιεί, ολοένα και πιο πετυχημένα, συμβάλλει τα μέγιστα στην προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αποτελώντας σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων των έντονων καιρικών φαινομένων. Η ανάπτυξή της προς άλλες κατευθύνσεις παραμένει ακόμα ζητούμενο, το οποίο πιθανότατα θα συμβεί εάν επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός της από τον στρατό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το