Άρθρα, Τοπικά

Παγκόσμια Ημέρα Ενεργειακής Ανεξαρτησίας

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού
– κατασκευαστή
PPK Constructions

Στις 10 Ιουλίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ενεργειακής Ανεξαρτησίας και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στόχο είχε την προώθηση της ενημέρωσης για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Το ζήτημα της ενεργειακής ανεξαρτησίας έχει θέσει επί τάπητος τόσο το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας όσο και την ανάγκη χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η κυκλική οικονομία είναι ένα «πράσινο μοντέλο ανάπτυξης» και αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του νέου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου. Στόχος του είναι η ελαχιστοποίηση ή ακόμα και ο μηδενισμός των αποβλήτων, σε όλα τα στάδια της παραγωγής και μετά το τέλος του κύκλου ζωής των προϊόντων. Πρόκειται ουσιαστικά για την «κατάργηση» του μοντέλου «παραγωγή – κατανάλωση – απόρριψη»
Για να επιτευχθεί πρέπει να στοχεύσουμε σε πιο βιώσιμα πρότυπα παραγωγής, αλλά και κατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα διατηρηθεί η βιοποικιλότητα. Ύψιστης σημασίας είναι και η επέκταση του κύκλου ζωής των προϊόντων, η περαιτέρω προώθηση της ανακύκλωσης, η χρήση δευτερογενών υλικών και αποβλήτων καθώς και η χρήση εναλλακτικών καυσίμων.
Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας είναι γνωστά σε όλους. Μέσω αυτής μπορεί να επιτευχθεί μείωση της εξάντλησης των φυσικών πόρων, μείωση των τοξικών αποβλήτων καθώς και τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ενεργειακής Ανεξαρτησίας μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόκειται για μορφές εκμεταλλεύσιμης ενέργειας που προέρχεται από διάφορες φυσικές διαδικασίες όπως ο ήλιος, η γεωθερμία, το νερό, ο άνεμος κ.ά. Χαρακτηρίζονται και ως ήπιες καθώς για την εκμετάλλευσή τους δεν απαιτείται κάποια ενεργητική παρέμβαση όπως η καύση, αλλά η εκμετάλλευση της ήδη υπάρχουσας ροής ενέργειας στη φύση. Είναι φιλικές στο περιβάλλον καθώς δεν αποδεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα ή υδρογονάνθρακες. Ωστόσο, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, μόνο η χρήση των ΑΠΕ δεν επαρκεί. Πρέπει να υιοθετηθούν συνολικά δράσεις και να γίνουν επενδύσεις που θα έχουν ως επιδίωξη τη βιωσιμότητα των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την καλύτερη αξιοποίησή τους.
Με την κλιματική κρίση να έχει κάνει έντονη την παρουσία της, χώρες και κυβερνήσεις έχουν ήδη θέσει ψηλά στην ατζέντα τους την πράσινη ανάπτυξη , την κυκλική οικονομία και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υιοθετούνται πρακτικές και λύσεις που τις ενισχύουν με αποτέλεσμα τη θέσπιση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο της ενεργειακή ανεξαρτησία.
Αυτό είναι άλλωστε και το μήνυμα της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Η στροφή σε πρακτικές με οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και τους ανθρώπους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το