Τοπικά

Παγίδες για αντιμετώπιση της κάμπιας του πεύκου – Έρευνα της Γεωπονικής για δασικά και περιαστικά έντομα

Παγίδες για την αντιμετώπιση των εντόμων στο δασικό και περιαστικό περιβάλλον, όπως είναι η κάμπια του πεύκου που είναι δένδρο με μεγάλο παρουσία και στον Βόλο, αναπτύσσει το εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου.
Στο ευρωπαϊκό έργο συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες με επιστήμονες. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ευρωπαϊκή επιτροπή και το πρόγραμμα Life.
Ο καθηγητής Εντομολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανέφερε πως «αυτές τις μέρες είχαμε στη Γεωπονική σχολή μια συνάντηση με επιστήμονες από την Ευρώπη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου για την καταπολέμηση των εντόμων στο δασικό αλλά και το αστικό περιβάλλον. Τρόποι αντιμετώπισης είναι οι παγίδες και τα ελκυστικά και η προσπάθεια είναι να αποφύγουμε την ανάγκη των ψεκασμών». Μάλιστα την τεχνολογία που αναπτύσσουμε, έχουμε καταφέρει να τη μεταφέρουμε από τα δασικά έντομα και σε άλλους χώρους, όπως στο πράσινο σκουλήκι για τα βαμβάκια. Αξιοποιούμε παλιές τεχνικές με νέους τρόπους. Για παράδειγμα ενώ παλιά βάζαμε τα ελκυστικά σαν κάψουλες τώρα τα βάζουμε σαν τζελ. Δηλαδή αντί να βάλουμε ολόκληρο εξατμιστήρα και να τον κρεμάσουμε από το δένδρο, πάμε και ρίχνουμε το τζελ, σαν να κολλάμε μια τσίχλα στον κορμό. Και αυτή η τσίχλα κάνει μια φορά τη δουλειά για όλη τη χρονιά. Έτσι εφαρμόζουμε αυτή τη τεχνική μία φορά το χρόνο, αποφεύγουμε τους ψεκασμούς, ενώ και αυτό το τζελ βασίζεται σε βιοαποικοδομήσιμα υλικά».
Ο ίδιος σημείωσε πως «αυτά που λέμε δασικά έντομα, έχουν άμεση σχέση με τα έντομα δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα το πεύκο είναι το σημαντικότερο δέντρο στο αστικό περιβάλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη τη μεσόγειο. Ο Βόλος είναι γεμάτος από πεύκα. Στα πεύκα υπάρχει η κάμπια του πεύκου που έχει μια γενιά τον χρόνο. Αυτό σημαίνει, ότι, αν αποτύχουμε στην καταπολέμηση της γενιάς της κάμπιας φέτος, θα μπορούμε να προσπαθήσουμε πάλι του χρόνου. Δεν μας δίνει άλλο παράθυρο για να κάνουμε εφαρμογή. Και η κάμπια του πεύκου εκτός ότι τρώει τα δένδρα, έχει μεγάλη σημασία για τη δημόσια υγεία, όπως δερματίτιδες, επιπεφυκίτιδες, δυσκολίες στην αναπνοή. Προσπαθούμε λοιπόν μέσα από παγίδες και ελκυστικά να μπερδέψουμε την βιολογία της κάμπιας. Επίσης υπάρχει το έντομο λυμάντρια που υπάρχει στο Πήλιο και τρώει τα πλατύφυλλα δένδρα».
Το εργαστήριο εντομολογίας στο πλαίσιο αυτό έχει στήσει παγίδες για την καταπολέμηση των εντόμων τόσο στο δάσος Κουρί στον Αλμυρό όσο και στον εθνικό πάρκο της Πίνδου αλλά και σε άλλες περιοχές.
«Μέχρι στιγμές έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προφγράμματος. Μία από τις καινοτομίες που έχουμε, είναι οι ηλεκτρονικές παγίδες που δεν χρειάζεται να πας στο δάσος, αλλά σου μεταφέρονται όλες οι πληροφορίες στο κινητό τηλέφωνο. Εξάλλου δεν είναι εύκολο να πηγαινοέρχεται κανείς στα δάση για τα έντομα» τόνισε ο κ. Χρήστος Αθανασίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το