Τοπικά

Ουσιαστικά μέτρα για τους πλημμυροπαθείς ζητά η ΛΑΣ Θεσσαλίας

Η ΛΑΣ Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
Οι συνεχείς κυβερνητικές ανακοινώσεις για δήθεν γρήγορη αποζημίωση και αποκατάσταση των πλημμυροπαθών, αποτελούν εμπαιγμό σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων που υπέστησαν την καταστροφή στο σπίτι, στην επιχείρηση, στο χωράφι, στην κτηνοτροφική εγκατάσταση, στο ζωικό κεφάλαιο και στο όχημά τους, σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, αφού πολλοί δεν πήραν καν αποζημίωση και όσοι πήραν ήταν ψίχουλα, αλλά και οι αποκαταστάσεις καθυστερούν πολύ.
Αυτήν την ώρα απαιτούνται αντί για κούφιες δηλώσεις εντυπώσεων, να γίνουν γρήγορα τα εξής:
Να δοθεί 100% αποζημίωση από την κυβέρνηση για την κάλυψη όλων των καταστροφών σε σπίτια, γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επιχειρήσεις, καλλιέργειες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να δοθεί έκτακτο βοήθημα σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια ύψους 1.500 ευρώ, προσαυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί.
Να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν την δουλειά τους και δεν μπορούν να εργασθούν, με την χορήγηση ποσού μηνιαίως ίσο με τον βασικό μισθό.
Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με το βασικό μισθό, για όσους επαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.
Πλήρη αποζημίωση και αναπλήρωση εισοδήματος στους πληγέντες αγρότες για όσο διάστημα χρειαστεί για να ξαναγίνουν παραγωγικά τα χωράφια.
Πλήρη κάλυψη -στο 100%- των εισφορών ατομικής ασφάλισης με επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες.
Άμεση απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για την τρέχουσα χρονιά.
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμία προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
Να υπάρξει τουλάχιστον για μία χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Να ενοικιασθούν με πλήρη κάλυψη από το κράτος σπίτια, για να μείνουν όσοι καταστράφηκε το σπίτι και η οικοσκευή τους.
Να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση σε ασφαλή σημείο όλων των μπάζων από τις πληγείσες περιοχές.
Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων με απολυμάνσεις, ψεκασμούς και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.
Να καθαρισθούν όλα τα ρέματα, ποτάμια, αρδευτικά και αποστραγγιστικά δίκτυα, να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν όλα τα αναχώματα, να αποκατασταθούν όλες οι δημόσιες υποδομές που έχουν πληγεί. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ό,τι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
Να ελεγχθεί η στατική επάρκεια όλων των κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων που επλήγησαν από την πλημμύρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το