Οικονομία

Ορόσημο η Τρίτη για «κλείσιμο» της συμφωνίας

tsakalwtos

Την πεποίθηση ότι τα αισιόδοξα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τη χθεσινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup θα κουμπώσουν άμεσα με αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, έχουν το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Εγκυρότατες πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες άλλωστε επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση θα οδηγήσει σε συμφωνία έως την προσεχή Τρίτη (12 Απριλίου), παρότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί αυτό να συμβεί ακόμη και αύριο. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την αισιοδοξία της για ομαλή πορεία των διαπραγματεύσεων και έγκριση του «Οδικού Χάρτη» κατά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Απριλίου, ώστε να ακολουθήσει χωρίς καθυστέρηση η ψήφιση των νομοθετημάτων.

«Οι αποφάσεις βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και εάν υπάρχει συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το απόγευμα, τότε τα πράγματα θα μπορέσουν να κινηθούν προς μία θετική κατεύθυνση», δήλωσε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει αυτό, ούτως ώστε στη συνέχεια, τόσο στη Σύνοδο του ΔΝΤ όσο και στο Eurogroup της 22ας Απριλίου, να συζητηθούν όλα τα υπόλοιπα θέματα και οι διαδικασίες, διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η επόμενη εκταμίευση δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τις αρχές Ιουνίου.

Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ
Στο ενδιάμεσο, στις 15 Απριλίου, κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, δεν αποκλείεται -το αντίθετο μάλιστα- να ξεκινήσει ατύπως μια πρώτη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που σύμφωνα με πληροφορίες απασχόλησε την Ανγκελα Μέρκελ και την Κριστίν Λαγκάρντ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Αξιωματούχος δε της Ευρωζώνης ανέφερε χθες ότι εάν πριν από τη Σύνοδο του ΔΝΤ επιτευχθεί συμφωνία επί του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, τότε η μοναδική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι να συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. «Η Σύνοδος του ΔΝΤ θα είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνει μια πρώτη άτυπη συζήτηση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σχολίασε συγκεκριμένα ο ίδιος αξιωματούχος, επαναλαμβάνοντας ότι έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου θα πρέπει να έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις, σε όλα τα θέματα (αξιολόγηση, συμμετοχή ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μέτρα για το χρέος).

Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα πραγματοποίησαν χθες ταξίδι-αστραπή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχουν στο διευρυμένο τραπέζι της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και να επιστρέψουν σήμερα στο «Χίλτον» για το κλείσιμο του Ασφαλιστικού με τους συναρμόδιους υπουργούς. Οπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, στη χθεσινή συνάντηση ήταν διάχυτη η βούληση όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι «η συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά».

Ικανοποίηση από Κομισιόν
Για «εποικοδομητικές συζητήσεις που συνεχίζονται» μίλησε χθες και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, παραπέμποντας σε δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισήμανε ότι «οι συζητήσεις στην Αθήνα προχωρούν καλά και σημειώνεται πρόοδος». Σχετικά δε με τα σενάρια για την «αιφνιδιαστική αναχώρηση» των θεσμών από την Αθήνα, εξήγησε ότι «όποτε έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε διά ζώσης, το προτιμούμε». Αξίζει να σημειωθεί ότι το ραντεβού αυτό ήταν προγραμματισμένο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς όλες οι πλευρές είχαν την εκτίμηση ότι στις 8 Απριλίου θα είχαν αποκτήσει «καλή εικόνα» για την πορεία των διαπραγματεύσεων και ότι ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος ταξίδεψε μαζί με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου στις Βρυξέλλες, είχε ήδη σαφές πλάνο να τους παρουσιάσει.

«O στόχος να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση εντός του Απριλίου είναι ρεαλιστικός», δήλωσε εν τω μεταξύ χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να κλείσει με αξιόπιστες παραδοχές, με στόχους συμφωνημένους και υλοποιήσιμους».

Επίσης, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και όχι τμηματική, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να επιτρέψει στη χώρα να γυρίσει σελίδα και στους επενδυτές να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το