Ελλάδα

Οργή με τη φωτογραφία ασθενή που περιμένει να συνέλθει από μέθη σε καρέκλες νοσοκομείου – Επείγουσα ΕΔΕ διέταξε ο Γεωργιάδης

Aίσθηση έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα το περιστατικό του άνδρα – η φωτογραφία του έκανε το γύρο του διαδικτύου – που έμεινε ξαπλωμένος σε τρεις πλαστικές καρέκλες στον 4ο όροφο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» για να συνέλθει από τη μέθη μετά την ενδοσκόπηση στην οποία υποβλήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν με ανάρτηση του διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγενείου, κ. Δημήτρη Τζιλβέ, με την οποία μοιράστηκε μια φωτογραφία ενός άνδρα ξαπλωμένου σε καρέκλες, γράφοντας: «Ζητούμε συγγνώμη από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη “αίθουσα ανάνηψης”. Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα».

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αντέδρασε άμεσα διατάζοντας Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ). «Για το περιστατικό αυτό διέταξα επείγουσα ΕΔΕ καθώς υπήρξαν πολλά διαθέσιμα κρεβάτια εκείνη την στιγμή. Δεν θα παίξει κανένας πολιτικά παιχνίδια κατά του ΕΣΥ, ταλαιπωρώντας τους ασθενείς. Πρόκειται περί ντροπής. Ο υπεύθυνος θα τιμωρηθεί παραδειγματικά», έγραψε σε δική του ανάρτηση ο Υπουργός Υγείας.

Το θέμα και τα πολλά αρνητικά σχόλια που συγκέντρωσε στάθηκε αφορμή ώστε η διοίκηση του Θεαγενείου Νοσοκομείου να εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία παρουσιάζει τις επιλογές για τους χώρους ανάνηψης μετά από ενδοσκοπικές εξετάσεις εντός νοσηλευτικού ιδρύματος, χωρίς να κρύβει τα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν.

«Έχει προταθεί και αποφασισθεί με ομόφωνη απόφαση Δ.Σ. κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας επιτροπής, αναφορικά με την αξιοποίηση των χώρων του κενωθέντος 9ου ορόφου του Νοσοκομείου, η οργάνωση του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου με αίθουσα ανάνηψης, που έως τώρα δεν υπήρχε ποτέ». Η διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, πάντως, διευκρινίζει ότι μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το συγκεκριμένο τμήμα.

«Ως χώρος ανάνηψης μετά από ενδοσκοπική εξέταση, δύναται να χρησιμοποιηθεί ο θάλαμος, ο οποίος βρίσκεται πλησίον του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου, κατόπιν συνεννόησης με το Χειρουργικό Ογκολογικό Τμήμα, όπερ και συμβαίνει τα τελευταία έτη», συνεχίζει η διοίκηση, και προσθέτει:

«Στον 4ο όροφο επίσης, βρίσκεται η Καρδιολογική Μονάδα του Θεαγενείου, η οποία μπορεί να προσφέρει άμεσα, πλήρη και επείγουσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση ανάγκης. Σε επείγουσες περιπτώσεις επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος ανάνηψης και η αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου, η οποία βρίσκεται στον 2ο όροφο εντός του Αναισθησιολογικού Τμήματος. Επίσης στη Β’ αίθουσα του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου, τοποθετήθηκε φορείο-κλίνη, δίπλα στο γραφείο της υπεύθυνης νοσηλεύτριας του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου για τη βραχεία κατάκλιση ασθενών».

Από τα παραπάνω είναι εμφανές πως υπάρχουν κτιριακά προβλήματα στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα. Επίσης, ζητήματα υποστελέχωσης, σύμφωνα με εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Πρόκειται για κάτι που ισχύει γενικώς για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που «υποφέρει» από χρόνιες παθογένειες. Γίνεται αντιληπτή, βέβαια, και μια εσωτερική «διαμάχη» σε σχέση με το χωροταξικό. «Η εικόνα που μεταφέρθηκε είναι ότι υπήρχαν πάρα πολλά άδεια κρεβάτια στον από πάνω όροφο. Για κάποιο λόγο, απ’ ό,τι φαίνεται ο γιατρός αρνήθηκε να πάει τον ασθενή» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης (Σκάι 100.3).

Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρης Τσαλικάκης, τόνισε σε δηλώσεις του ότι «είναι αδιανόητο να εργαλειοποιείται ένας ασθενής». «Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε κριτική, μπορεί ο καθένας να θέσει τις απόψεις του, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε ένα νοσοκομείο, τέτοιες εικόνες και μάλιστα να τις βγάζει ο ίδιος ο γιατρός» σημείωσε ο κ. Τσαλικάκης. Όπως ανέφερε, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ΕΔΕ, υπάρχουν άνθρωποι που θα κρίνουν και θα καταλήξουν σε συμπεράσματα. Αναφορικά με το εάν υπάρχουν χώροι ανάνηψης στο νοσοκομείο ο κ. Τσαλικάκης παρέπεμψε στην ανακοίνωση του νοσοκομείου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «υπήρχε λύση».

Σε κάθε περίπτωση, το «Θεαγένειο» στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο με πεπερασμένες δυνατότητες. «Το νοσοκομείο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια μέσα στα στενά όρια των επιλογών του στο συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα» υποστηρίζει η διοίκηση, συμπληρώνοντας πως «με τη δημιουργία του Νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου, εννοείται ότι όλα τα χωροταξικά προβλήματα θα επιλυθούν».

Πηγή:protothema

Share
Ετικέτες: ασθενήΘεαγένειο

Πρόσφατα άρθρα

Επιστημονικές διαλέξεις από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (https://ds.uth.gr/)  διοργανώνει δύο νέες επιστημονικές διαλέξεις, στο πλαίσιο της σειράς ανοικτών…

12 Μαρτίου 2024

Διάλεξη στις Σταγιάτες για το επικίνδυνο για την ελιά βακτήριο Ξυλλέλα

Διάλεξη στις Σταγιάτες για το επικίνδυνο για την ελιά βακτήριο Ξυλλέλα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο…

12 Μαρτίου 2024

Ερωτήσεις της “Συμμαχίας για τον Βόλο” για το “Βάκης Παρασκευόπουλος” και την αγροτική οδοποιία στα Μελισσάτικα

Ερωτήσεις, όπως αναφέρει, για την κακή κατάσταση της αίθουσας του Κλειστού Γυμναστηρίου «Βάκης Παρασκευόπουλος» και…

12 Μαρτίου 2024

Ψύχραιμα

  Ο μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος μέχρι και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των…

12 Μαρτίου 2024

Αστακούς

Μετά τα δημοσιεύματα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με αστακοκάραβα,…

12 Μαρτίου 2024

Στον Βόλο ο Β. Κοντοζαμάνης

  Με φόρα στην μάχη των ευρωεκλογών έχει μπει ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα…

12 Μαρτίου 2024