Πολιτισμός

Οργανωμένες περιηγήσεις στην περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

Συνεχίζεται η μεγάλη περιοδική έκθεση «1821 – 2021: Από την επανάσταση στην εθνική επέτειο» στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά), η οποία είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και παρουσιάζει τεκμήρια από τις συλλογές του Δήμου Βόλου και των μουσείων του, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Περιλαμβάνει όπλα, λάβαρα, πίνακες, γλυπτά, έργα λαϊκής τέχνης, πορτραίτα αγωνιστών, καθώς και υλικό από σχολικές γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Με τίτλο «Από την επανάσταση στην εθνική επέτειο», η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη περιλαμβάνει τεκμήρια κυρίως από την επανάσταση του Πηλίου το 1878, όπως το λάβαρο της επανάστασης, όπλα και πορτραίτα συμμετεχόντων σε αυτή. Στη δεύτερη ενότητα εκτίθενται έργα τέχνης που άντλησαν έμπνευση ή δημιουργήθηκαν σε ανάμνηση της επανάστασης, όπως πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Νίκου Χριστόπουλου, προτομές αγωνιστών, πορσελάνες και λιθογραφίες με αναπαραστάσεις των συντελεστών της. Βασικό έργο αυτής της ενότητας είναι ο πίνακας του Ιωάννη Πούλακα «Η ναυμαχία του Βόλου». Στην 3η ενότητα παρουσιάζεται υλικό (αφίσες, σημαίες, στολές, φωτογραφίες σχολικών εκδηλώσεων και παρελάσεων) με διαχρονικές αναφορές στην επανάσταση και τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου του 2021, με στόχο να μπορέσουν να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ντόπιοι και επισκέπτες της θερινής περιόδου στην περιοχή, αλλά και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματισθεί από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών οργανωμένες περιηγήσεις στην έκθεση, κάθε Τετάρτη απόγευμα στις 7.00. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο τηλ. 2421029878 (αριθμός επισκεπτών σε κάθε περιήγηση έως 10 άτομα).
Το ωράριο λειτουργίας για το κοινό είναι: Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00, Δευτέρα κλειστό.

Έκθεση ζωγραφικής Χ. Γάτου
Εν τω μεταξύ, μετά τα προχθεσινά εγκαίνια, συνεχίζεται η έκθεση ζωγραφικής του έφεδρου αξιωματικού του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Μαγνησίας Χαράλαμπου Γάτου με τίτλο «Από το 1453 στο 1821», στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Περιλαμβάνει όπλα, λάβαρα, πίνακες, γλυπτά, έργα λαϊκής τέχνης, πορτραίτα αγωνιστών, καθώς και υλικό από σχολικές γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το