Κατηγορίες: Ελλάδα

Ομοβροντία στα ξένα ΜΜΕ: Η Ελλάδα έγινε Ζάμπια

Ομοβροντία δημοσιευμάτων στα ξένα ΜΜΕ και σοκ και δέος στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Αθήνας να μην προχωρήσει την προγραμματισμένη για σήμερα αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν Bloomberg, Guardian και πολλά άλλα μέσα και εφημερίδες η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της Ζάμπια, της χώρας που επέλεξε να πληρώσει όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ μαζί, στα μέσα της δεκαετίας του 80.

Μετά από τέσσερις μήνες αδιεξόδου τα χρήματα τελειώνουν αναφέρει το Bloomberg και όπως σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης, «Η καθυστέρηση της πληρωμής του ΔΝΤ αποτελεί κλιμάκωση της αντιπαράθεσης». Σύμφωνα με πληγές που επικαλείται το αμερικανικό πρακτορείο το ΕWG αναμένεται να ανταποκριθεί στην πρόταση της ΕΕ να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης στις 8 Ιουνίου. Το EWG δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των συνομιλιών με την Ελλάδα. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο η Αθήνα θα απαντήσει στην πρόταση των πιστωτών την Δευτέρα.

Reuters

Παρά την αισιοδοξία για συμφωνία που εξέφρασαν κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και πιστωτών είναι μεγάλες αναφέρει το Reuters.
Το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει πως η Κομισιόν θεωρεί «κακό σημάδι» την μη καταβολή της δόσης της Παρασκευής στο ΔΝΤ και πως αυτό θα φέρει περισσότερα εμπόδια στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σε περίπτωση που προκριθεί μια τέτοια λύση, θα πρόκειται για την τρίτη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, σημειώνει το Reuters.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, το δημοσίευμα αναφέρει πως η συμφωνία για τις αλλαγές στο ΦΠΑ είναι πολύ κοντά, αλλά παραμένουν «κλειδί» οι αλλαγές στο ασφαλιστικό.  Το πρακτορείο αναφέρεται στις δηλώσεις Μέρκελ ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από τη συμφωνία. Εκπρόσωπος της Καγκελαρίου δήλωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κληθεί στην G7. Αυτή η απόφαση της Ελλάδας δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα θα δυσκολέψουν αναφέρει ευρωπαίος αξιωματούχος.

FT

Υπό ασφυκτική πίεση τελεί ο Αλέξης Τσίπρας από την Αριστερή Πλατφόρμα στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν οι Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι η μη αποπληρωμή της δόσης αποτελεί πολιτική απόφαση και όχι οικονομική. Ερμηνεύεται λοιπόν, αναφέρει το δημοσίευμα ως διαπραγματευτική τακτική και όχι ως έλειψη ρευστού γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει την καλή θέληση των πιστωτών.

WSJ

Πρόοδος στις συνομιλίες Ελλάδας-πιστωτών αλλά με τις μεγάλες διαφορές να παραμένουν βλέπει η WSJ. To δημοσίευμα αναφέρεται στα σκληρά διλήμματα του Αλέξη Τσίπρα ανάμεσα στους ψηφοφόρους που θέλουν να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και την αντιπολίτευση στο κόμμα του. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις εκλογές ως λύση αναφέρει η WSJ.

Die Welt

H Aθήνα επέλεξε τον δρόμο της Ζάμπια γράφει η Die Welt και αναφέρει ότι για την ώρα η Ανγκελα Μέρκελ δεν βλέπει συμφωνία Δεν αποκλείεται Eurogroup μετά την G7.

Die Zeit

Oι οικονομολόγοι προειδοποιούν την γερμανική κυβέρνηση για τις περαιτέρω παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Guardian

Πιο κοντά στην χρεοκοπία η Ελλάδα μετά την κίνηση να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ γράφει η βρετανική εφημερίδα. Σχολιάζει ότι η κρίση εισέρχεται σε νέα φάση μετά από πέντε χρόνια και μιλά για έκπληξη στο ΔΝΤ και την Ευρώπη.

Liberation

Πηγή:thetoc.gr

Share

Πρόσφατα άρθρα

Βασίλης Καρράς: Μέχρι αργά το βράδυ το λαϊκό προσκύνημα – Καταφθάνουν πούλμαν με θαυμαστές του

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη τελέστηκε η…

26 Δεκεμβρίου 2023

Θεσσαλονίκη: «Λύγισε» η σύζυγος του Βασίλη Καρρά με τα τραγούδια στο τέλος της κηδείας – Δείτε βίντεο

Χιλιάδες πολίτες αποχαιρέτησαν σήμερα Τρίτη 26 Δεκεμβρίου τον Βασίλη Καρρά στον ναό της Αγίας Σοφίας…

26 Δεκεμβρίου 2023

Πέντε νεκροί, μεταξύ αυτών ένας ανήλικος, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξενώνα – video

Τραγικός είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα το πρωί σε ξενώνα στη Ρουμανία,…

26 Δεκεμβρίου 2023

Ταξίδι στη χρόνο: Οι άνθρωποι στον Νότιο Πόλο διασχίζουν και τις 24 ζώνες ώρας την ημέρα των Χριστουγέννων!

Οι άνθρωποι που ζουν στον Νότιο Πόλο έχουν βρει έναν μοναδικό τρόπο να περνούν τον…

26 Δεκεμβρίου 2023

Βασίλης Καρράς: Στην εξόδιο ακολουθία του τραγουδιστή ο Νίκος Ανδρουλάκης – «Τον αγάπησε όλη η Ελλάδα» (βίντεο)

Σε λαϊκό προσκύνημα έχει τεθεί σήμερα- μέχρι αργά το βράδυ- η σορός του Βασίλη Καρρά,…

26 Δεκεμβρίου 2023

Σε φυλακή στην Αρκτική ο Αλεξέι Ναβάλνι – Τα πλάνα στα social media

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι τη Δευτέρα (25/12), ο φυλακισμένος πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης…

26 Δεκεμβρίου 2023