Τοπικά

Ομιλία στην Σκιάθο για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», διοργανώνει τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου, για τους μαθητές των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ομιλία με θέμα “Τί ήταν, πως λειτουργούσε και γιατί είναι σημαντικός ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων”. Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Σειραδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αστρονομίας, του Εργαστηρίου Αστρονομίας, Τμήμα Φυσικής, ΣΘΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός. Κατασκευαστεί το 150 ‒ 100 π.Χ. και βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ. Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογιζόταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης.

Καθώς η μελέτη του Μηχανισμού συνεχίζεται, νέα στοιχεία για την κατασκευή του και τις τεχνολογικές γνώσεις της εποχής που κατασκευάστηκε έρχονται στη δημοσιότητα και προκαλούν την έκπληξή και το θαυμασμό μας. Πιθανόν να χρησιμοποιείτο ως εκπαιδευτικό όργανο. Το βέβαιο είναι ότι για την κατασκευή του συνεργάστηκαν ένας εξαιρετικός μαθηματικός και αστρονόμος και ένας χαρισματικός τεχνίτης. Ο κάτοχος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων είχε, οπωσδήποτε, μεγάλη ισχύ στην εποχή του. Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι τόσο σημαντικός για τη γένεση και εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο ο Παρθενώνας για την Αρχιτεκτονική.

Ο Γιάννης Σειραδάκης

Ο Γιάννης Σειραδάκης γεννήθηκε στα Χανιά. Τις εγκύκλιες καθώς και τις πανεπιστημιακές σπουδές του (πτυχίο Φυσικής) τις τελείωσε στην Αθήνα. Οι μεταπτυχιακές σπουδές του (MSc. και PhD) στην Αστρονομία, έγιναν στo Πανεπιστήμιο του Manchester, Μ. Βρετανία.
Έχει εργαστεί ερευνητικά στο Max-Planck-Institüt für Radioastronomie (Βόννη), στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego. Το 1985 εκλέχθηκε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 1995 εξελίχθη στη θέση του Καθηγητή, θέση που κατείχε μέχρι τη συνταξιοδότησή του, στις 31 Αυγούστου 2015.Το Δεκέμβριο 2015, με απόφαση της Συγκλήτου, του απενεμήθη ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Ήλιο, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία. Έχει δημοσιεύσει μόνος του ή σε συνεργασία τρία διδακτικά βιβλία, άλλα βιβλία σχετικά με την αστρονομία, άρθρα σε Συνέδρια και συνολικά πάνω από 100 πρωτότυπες ερευνητικές (κυρίως) και άλλες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά ή τόμους.
Έχει επιβλέψει Διδακτορικές Διατριβές, έχει οργανώσει ή συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε διεθνή ψηφίσματα και μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα (OPTICON, ILIAS, CRAF, κ.α.). Έχει συμμετάσχει ως μέλος ή Πρόεδρος σε πολλές εθνικές ή διεθνείς επιτροπές ή ερευνητικά προγράμματα. Έχει διατελέσει Γραμματεύς ή Πρόεδρος στην Εθνική Αστρονομική Επιτροπή και στην Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία. Το 2011 εξελέγη Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας το, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE), η οποία το 2005 τιμήθηκε με το υψηλότερο βραβείο Descartes της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Ι. Σειραδάκης, είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Από το 2007 και μετά έχει δώσει περισσότερες από 200 επιστημονικές ή εκλαϊκευτικές διαλέξεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό με θέμα το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χωρίς Μιράντα και Ναά εναντίον της ΑΕΛ η Νίκη

Ξαφνικό πρόβλημα προέκυψε στη Νίκη με δύο παίκτες. Οι Χοσέτε Μιράντα και Ζοζέφ Αντουάν Ναά…

23 Μαρτίου 2024

Η συγκινητική ανάρτηση του αδελφού της Κέιτ Μίντλετον: «Μαζί θα ανέβουμε και αυτό το βουνό»

Δεκάδες μηνύματα συμπαράστασης κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα μετά; την ανακοίνωση…

23 Μαρτίου 2024

Γενική είσοδος 10 ευρώ στο ντέρμπι Νίκης-ΑΕΛ

Γενική είσοδο 10 ευρώ όρισε η ΠΑΕ Νίκη για τον αυριανό αγώνα με την ΑΕΛ…

23 Μαρτίου 2024

Άσκηση σεισμού στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου από τη Λέσχη Εθελοντών

Προστασία από τον σεισμό και άσκηση σεισμού πραγματοποιήθηκε από τη Λέσχη Εθελοντών Βόλου στο 4ο…

23 Μαρτίου 2024

Ανεβαίνει το… θερμόμετρο στον Βόλο εν όψει του αγώνα με την Κηφισιά

Δεν υπάρχει αγωνιστική δράση αυτό το Σαββατοκύριακο, όσον αφορά τα πλέι άουτ της Σούπερ Λιγκ,…

23 Μαρτίου 2024

Μακελειό στη Μόσχα: Συνελήφθησαν 11 άτομα – Οι 4 συμμετείχαν στην τρομοκρατική επίθεση

Ο επικεφαλής της FSB ανέφερε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ…

23 Μαρτίου 2024